• info@tohtorille.fi

Kuume on kehon puolustusmekanismi ja yleinen oire | Tohtorille.fi

Kuumeella tarkoitetaan normaalia korkeampaa ruumiinlämpöä. Kuume on kehon puolustusmekanismi ja kestää tavallisesti muutaman päivän. Normaalissa ruumiinlämmössä on paljon yksilöllistä vaihtelua, ja ruumiinlämpö vaihtelee myös ajankohdasta sekä mittaustavasta riippuen.

Normaali ruumiinlämpö

Normaalissa ruumiinlämmössä on runsaasti yksilöllistä vaihtelua. Aamulla mitatun lämmön yläraja on useimmiten 36,5 ja 37,5 asteen välillä. Iltaisin ruumiinlämpö on yleensä 0,5 astetta korkeampi. Normaali ruumiinlämpö voi vaihdella vuorokauden ajan lisäksi muun muassa kuukautiskierron, stressin ja fyysisen rasituksen vaikutuksesta. Eräässä tutkimuksessa terveiltä aikuisilta mitattu ruumiinlämpö vaihteli 35,6 asteen ja 38,2 asteen välillä.

Kainalosta tai korvasta mitattuna ruumiinlämpö on yleensä muutaman asteen kymmenyksen pienempi kuin peräsuolesta mitattuna. Peräsuolesta ja korvasta mitatut tulokset ovat tarkempia kuin kainalosta mitattu lämpö, johon vaikuttaa helposti ympäristön lämpötila.  

Korkeana kuumeena pidetään yleensä vähintään 38,5 asteen ruumiinlämpöä. Korkea kuume, 39 astetta tai lapsilla jopa 40 astetta, voi nousta esimerkiksi virusinfektion alkupäivinä. Edes 40 asteen tienoilla oleva kuume ei vielä yleensä ole vaarallinen. Keho kuitenkin haihduttaa tällöin paljon nestettä ja vointi voi olla uupunut.

Vaurioita elimistölle alkaa syntyä yli 42 asteen kuumeessa. Seurauksena voi olla elimistön valkuaisaineiden hyytyminen, kouristukset, pysyvät aivovauriot ja pahimmillaan kuolema. Kuume nousee yli 42 asteen yleensä muusta syystä kuin infektion vuoksi.

Jos kuume jatkuu ilman selvää syytä pari kolme viikkoa, puhutaan pitkittyneestä kuumeesta.

Mikä aiheuttaa kuumeen?

Kuumeen korkeus ei välttämättä kerro sen aiheuttaman taudin vakavuudesta.Tavallisin kuumeen syy on viruksen aiheuttama nuhakuume eli flunssa. Myös virusinfektion aiheuttamat suolistotulehdukset ja erilaiset paikalliset tulehdukset voivat olla kuumeen syy. Erilaiset bakteeri- ja alkueläininfektiot niin ikään ovat mahdollisia kuumeen aiheuttajia.

Aina kuume ei liity infektioon vaan se voi olla muunkinlaisen sairauden oire. Esimerkiksi sidekudossairaudet ja jotkin syövät voivat aiheuttaa kuumetta. Tällöin kuume yleensä alkaa asteittain ja jatkuu pitkään.

Kuumeen hoito

Flunssan aiheuttaman kuumeen tärkein hoito on juoda tarpeeksi, koska keho haihduttaa kuumeessa enemmän nestettä kuin tavallisesti. Myös lepo on tärkeää ja fyysistä rasitusta tulee kuumeessa välttää. Korkean kuumeen alentamiseen ja olotilan helpottamiseen voi käyttää apteekeista ilman reseptiä saatavia kipu- ja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli on turvallisin vaihtoehto.

Kuumeen alentaminen ei yleensä kuitenkaan ole tarpeen muuten kuin siihen liittyvien oireiden, esimerkiksi lihaskivun, vuoksi. Kuume on elimistön puolustusreaktio, mutta sen alentamisen ei ole toisaalta todettu merkittävästi vaikuttavan infektion kulkuun. Jos kuumetta lähtee alentamaan lääkkeillä, tulisi lääkkeitä ottaa säännöllisesti, parin päivän kuurina.

Hyvin korkeaa kuumetta, esimerkiksi lämpöhalvauksessa, voi helpottaa tuulettimella tai haaleassa suihkussa käynnillä. Kylmää suihkua tulee kuitenkin välttää, sillä kylmä haittaa ihon verenkiertoa ja estää lämmön säteilyä ulos.

Milloin tulisi hakeutua lääkäriin?

Mikäli korkea kuume jatkuu yli 3–4 päivää tai kuume nousee uudelleen oltua pari päivää poissa, on hyvä hakeutua lääkäriin. Lääkäriin on syytä mennä myös, jos kuumeeseen liittyy jatkuva vatsakipu tai virtsaamisongelma, verenpurkaukset iholla, tai kurkkukipu yhdistettynä nielemisvaikeuksiin. Jos kuumepotilaalla on jokin vaikea sydän-, keuhko- tai munuaissairaus on myös hyvä hakeutua tutkimuksiin. Alle puolivuotias vauva on tulisi myös viedä lääkäriin kuumeen noustessa.

Välittömästi lääkäriin tulee hakeutua, jos kuumeen yhteydessä yleiskunto laskee nopeasti, on kovaa päänsärkyä, niskakipua, pahoinvointia, oksentelua tai nivel tai useampi punoittaa ja kuumottaa. Kuumeen noustessa yli 40 asteen, on myös otettava pikaisesti yhteys lääkäriin.

Pitkittynyt kuume ei aina vaadi lääkäriin hakeutumista. Jos yli 38 asteen kuume kuitenkin jatkuu ainoana oireena yli viikon tai pari, on asiaa syytä tutkia. Samoin, jos kuume nousee korkeaksi toistuvasti kahden viikon aikana.