• info@tohtorille.fi

Närästys tuntuu poltteena rintalastan takana | Tohtorille.fi

Närästyksellä tarkoitetaan happaman mahanesteen nousemista ruokatorveen, mikä aiheuttaa polttavaa tunnetta rintalastan takana. Toistuva närästys johtuu refluksitaudista.

Närästyksen oireet ja taustat

Närästyksessä vatsan happamat nesteet nousevat ruokatorveen. Vatsan limakalvot kestävät happaman nesteen, mutta ruokatorven limakalvoja vatsanesteen suolahapot ärsyttävät.

Närästys tuntuu polttavana tunteena rintalastan takana, usein rintalastan alaosassa, mutta joskus ylempänäkin. Lisäksi voi olla tunne happaman noususta nieluun. Makuulla olo, kumartuminen, nostelu tai tiukat vaatteet voivat pahentaa oireita. Närästys oireilee monesti yöllä.

Närästyksen aiheuttajat ovat yleensä ruokavaliossa. Närästys voimistuu syönnin jälkeen, erityisesti raskaan tai rasvaisen aterian, sekä vatsaa ärsyttävien ruokien jälkeen. Tavallisia vatsaa ärsyttäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi happamat mehut, kahvi, alkoholi, sitrushedelmät, suklaa ja voimakkaat mausteet. Myös tupakointi pahentaa närästystä.

Närästys on hyvin yleinen vaiva. Arviolta enemmän kuin joka kymmenes kokee närästystä kerran viikossa.

Närästyksen hoito

Ajoittainen närästys ei vaadi lääkärin vastaanotolla käyntiä. Närästystä voi ehkäistä ja lievittää kotona monin tavoin, ja usein jo elintapojen muutos auttaa. Raskaiden aterioiden välttäminen 2–3 tuntia ennen nukkumaan menoa sekä vatsaa ärsyttävien ruokien välttäminen on suositeltavaa. On parempi syödä pienempiä annoksia kuin kuin suuria aterioita kerrallaan. Tupakointi on myös syytä jättää.

Ylipaino lisää painetta vatsaontelossa ja pahentaa närästystä. Painon pudotus on siis myös keino ehkäistä ja lievittää närästystä. Yöllistä närästystä voi helpottaa nostamalla sängyn pääpuolta ylemmäs laittamalla pääpuolen jalkojen alle 10–15 sentin korokkeet.

Apteekeista on saatavilla närästykseen reseptivapaita lääkkeitä. Vatsahappoja neutraloivia lääkkeitä saa nesteenä sekä pureskelu- tai imeskelytabletteina. Vatsan suolahappojen eritystä estäviä lääkkeitä myydään tabletteina. Vatsahappoja neutraloivat lääkkeet vaikuttavat parin tunnin ajan ja suolahapon erityksen estävät lääkkeet 12–24 tunnin ajan. Reseptivapaita lääkkeitä voi käyttää kotona päivittäin kahden viikon ajan, mutta jos oireet jatkuvat tätä pidempään, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Milloin tulee hakeutua lääkäriin?

Jos närästys jatkuu useita kertoja viikossa pidemmän ajan tai siihen liittyy muita oireita, kuten oksentelua, nielemisvaikeuksia tai laihtumista, tulee mennä lääkärin tutkimuksiin. Rintalastan takaisen polttelun lisänä olevat muut rinnan tai vatsan alueen kivut ovat myös syy hakeutua hoitoon. Rintalastan alaosan äkillinen, kova kipu voi aiheutua myös sepelvaltimotaudista tai sydäninfarktista ja on tutkittava välittömästi.

Lääkärin haastattelun ja tutkimuksen perusteella tehdään päätös, onko syytä tehdä jatkotutkimuksia, esimerkiksi mahalaukun tähystys, vai riittääkö lääkehoito. Lääkäri voi määrätä vatsan suolahapon eritystä estävää lääkettä reseptillä.

Toistuva närästys johtuu refluksitaudista, jota voidaan hoitaa lääkkeillä ja joskus myös leikkaushoidolla.