• info@tohtorille.fi

Selluliitti tekee ihosta muhkuraisen | Tohtorille.fi

Selluliitti on lyhyesti sanottuna koteloitunutta rasvaa. Rasvasoluihin kertyy lisäksi nestettä ja kuona-aineita. Selluliitti ilmenee muhkuraisena ihona tai niin sanottuna appelsiini-ihona. Selluliitti ei ole varsinaisesti sairaus ja sen haitat ovat lähinnä kosmeettisia.

Miten selluliitti syntyy?

Selluliitti syntyy ihonalaisten rasvasolujen muutoksien myötä. Rasvasolut muodostavat rykelmiä, joiden ympärillä on säikeistä sidekudosta. Rasvasolujen aineenvaihdunta ja hapensaanti heikkenee. Rasvasolut suurenevat, kun niihin kertyy rasvaa, nestettä ja kuona-aineita.  

Selluliitti voidaan jakaa kolmeen asteeseen. Ensimmäistä astetta kutsutaan usein appelsiini-ihoksi. Rasvasolut ovat hieman suurentuneet ja iho näyttää muhkuraiselta, kun sitä puristaa sormin. Toisessa asteessa rasvasolut ovat jo selvästi suurentuneet ja muodostavat rykelmiä. Ihon muhkuraisuus näkyy jo seistessä. Kolmas aste on kyseessä, kun rasvasolut ovat kertyneet suuriksi makronoduleiksi. Iho on selkeän muhkuraista ja kosketusarkuuttakin voi esiintyä.

Selluliittia syntyy tavallisimmin reisiin, pakaroihin, lantiolle ja vatsaan. Joskus selluliittia voi olla pohkeissa, olkavarsissa, polvien sisäreunoilla ja jopa niskassa.

Kenelle selluliittia tulee?

Selluliitti vaivaa enemmän naisia kuin miehiä. Naisista noin 80–90 %:lla on selluliittia. Miehilläkin selluliittia esiintyy, joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 % miehistä. Miehillä selluliittikudosta on eniten vatsassa.    

Selluliitin syntyyn vaikuttavat perinnöllisyys, hormonaaliset tekijät sekä elintavat. Myös jotkin sairaudet ja lääkkeet voivat vaikuttaa. Perinnöllisyydestä ja hormonien vaikutuksesta kertoo se, että selluliittiä on enimmäkseen naisilla. Selluliitti voi myös pahentua esimerkiksi raskauden tai estrogeenituotteiden käytön aikana.

Elintavoista erityisesti liikunnan puute vaikuttaa selluliitin syntyyn. Ruokavaliolla ja ruoan määrälläkin on ilmeisesti vaikutusta, mutta tutkimustulokset ruokavalion vaikutuksista ovat ristiriitaisia. Myös tupakointi, alkoholin käyttö, ruoansulatushäiriöt, verenkierron ja imunestekierron häiriöt sekä stressi ovat mahdollisia tekijöitä selluliitin synnyssä.

Selluliittia voi syntyä niin nuorille kuin vanhuksille. Selluliittiin ei myöskään tarvita ylipainoa, vaan sitä esiintyy myös normaalipainoisilla ja hoikilla. Terve rasvakudos on sileää ja pehmeää, vaikka sitä olisi paljon. Selluliitissa rasvasoluissa on muutoksia ja niitä ympäröi normaalia enemmän sidekudosta.

Selluliitin poisto

Selluliitin poistoon on tarjolla lukuisia tuotteita ja menetelmiä niin kotikäyttöön kuin hoitoloissa. Tuotteiden ja menetelmien tehosta ei kuitenkaan ole juurikaan kunnollista todistusaineistoa.

Selluliitin hoidossa tärkeää onkin ennaltaehkäisy. Liikunta, venyttely, runsas veden juominen ja terveellinen ruokavalio ja terveet elintavat voivat ehkäistä selluliittia. Myös vartalon ihonhoito: säännöllinen kuorinta ja kosteutus saattavat ehkäistä selluliittia.

Kauneudenhoidon asiantuntijat suosittelevat kotona paikallisesti käytettävien selluliittivoiteden käytön lisäksi hoitoja hoitoloissa. Parhaita tuloksia saadaan aikaan sarjahoidoilla. Erilaisia käytettyjä hoitomenetelmiä ovat muun muassa ultraäänihoidot, lämpöhoidot, lymfahieronta sekä elektroliporofeesi.