• info@tohtorille.fi

Hammasimplantti ja hammasimplantin asennus | Tohtorille.fi

Hammasimplantti on hampaan keinojuuri, johon voidaan kiinnittää hammaskruunuja ja hammassiltoja tai jopa kokoproteeseja. Implantteja voidaan käyttää myös oikomishoidossa ankkureina.

Mikä on hammasimplantti?

Hammasimplantti eli keinojuuri on leukaluuhun asennettava ruuvi, joka korvaa hampaan juuren proteesien kiinnityksessä. Joskus implanttia kutsutaan myös fikstuuraksi. Implantti valmistetaan tavallisimmin titaaniseoksesta, eli metallista. 

Implantin päälle rakennettavat proteesit ovat sekä kaunis että luonnollinen tapa korvata puuttuvia hampaita. Ne myös tuntuvat suussa luonnollisilta hampailta. Näkyvä proteesi valmistetaan tavallisimmin joko kokonaan keramiikasta tai siinä on metallinen ydin, joka päällystetään keramiikalla.

Kenelle hammasimplantti laitetaan?

Hammasimplanttien tavallisin käyttötarkoitus on kiinnittää erilaiset hammasproteesit. Implantilla voidaan kiinnittää hammaskruunuja, kun korvataan yksittäisiä hampaita, tai hammassiltoja useamman vierekkäisen hampaan puuttuessa. 

Implanteilla voidaan myös varmistaa irrotettavien kokoproteesien paikallaan pysyminen. Tällöin käytetään niin sanottuja mini­-implantteja, jotka ovat ohuempia ja heikompia kuin pysyvien proteesien kiinnitykseen tarkoitetut implantit. 

Proteesien lisäksi implantteja hyödynnetään hampaiden oikomishoidoissa. Hampaita oiottaessa viereiset hampaat saattavat liikkua epätoivotulla tavalla. Implantit voidaan asentaa suulakeen tai hampaiden viereen ankkuriksi, pitämään hampaita oikealla paikalla. Implantteja käytetään varsinki aikuisten oikomishoidoissa sekä vaikeissa oikomishoitotapauksissa.  

Implanttihoitoon vaikuttavat jotkin yleisterveyttä heikentävät sairaukset (esim. diabetes) sekä pään alueen sädehoidot, joiden vaikutus arvioidaan ennen hoidon aloitusta. Tupakointi heikentää keinojuuren luutumista ja altistaa ikenet tulehduksille, joten tupakointi on paras lopettaa ennen implanttihoidon aloitusta. Implantteja ei laiteta lapsille, koska lapsilla leukaluun kasvu on vielä voimakasta.

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-9722100

Hammasimplantin asennus

Ennen varsinaista asennusta hammaslääkäri tekee kattavat suun terveyden tutkimukset, selvittää yleisen terveydentilan ja määrittää leukaluun määrän. Kipsimallien avulla määritetään myös purentasuhteet.

Hammasimplantti asennetaan paikallispuudutuksessa leukaluuhun. Toimenpide on kivuton ja siitä on harvoin vaivaa jälkeenpäin. Implantin asennuksen jälkeen sen luutumista leukaluuhun odotetaan yleensä muutama kuukausi. Tälle ajalle voidaan laittaa väliaikainen proteesi. Luutumisen jälkeen yleensä asennetaan vielä jatkopala, johon lopullinen proteesi, esimerkiksi hammaskruunu tai ­silta, kiinnitetään.

Hammasimplantin kesto ja ongelmat

Onnistunut hammasimplantti on kestävä hoitomuoto. Implantin laiton jälkeen sitä ja sen ympäröiviä kudoksia seurataan säännöllisesti noin puolen vuoden–vuoden välein. Myös hyvä suuhygienia on välttämätön estettäessä ongelmia implantin pysyvyydessä.

Yleisimmät ongelmat hammasimplanteissa ovat keinojuuren huono luutuminen tai tulehdukset implanttia ympäröivissä kudoksissa. Luutuminen varmistetaan hammaslääkärin seurannassa ja mikäli keinojuuri ei luudu, se menetetään jo muutamassa kuukaudessa asennuksesta.

Luutuneen implantin ongelmiksi voivat muodostua tulehdukset. Ientulehdusta vastaava perimukosiitti hoidetaan hampaiden puhdistuksella vastaanotolla ja hyvällä kotihoidolla. Perimukosiitti ei yleensä uhkaa keinojuuren pysyvyyttä, koska se rajoittuu ikeniin.

Parodontiittia vastaava peri-­implantiitti puolestaan voi johtaa keinojuuren irtoamiseen. Tällöin tulehdus yltää leukaluuhun asti ja alkaa tuhota implanttia ympäröivää luuta. Jos keinojuuri alkaa liikkua, joudutaan se poistamaan. Tulehdusta hoitaa erikoishammaslääkäri, mutta sen pysäyttäminen on vaikeaa.

Harvinaisemissa tapauksissa implantti irtoaa liian kova purentarasituksen vuoksi. Tämän takia purenta huomioidaan jo keinojuuren valmisteluvaiheissa.

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-9722100