• info@tohtorille.fi

Lasten hammashoito luo perustan suun terveydelle | Tohtorille.fi

Tärkein työ lasten hampaiden hoidossa tehdään kotona. Hammaslääkärissä seurataan purentaelimistön kehittymistä, ennaltaehkäistään suun terveyden ongelmia ja hoidetaan mahdollisesti jo syntyneet ongelmat.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Lasten hampaiden kotihoito

Kotona tehdään tärkein osa lasten ennaltaehkäisevää hampaiden hoitoa. Suun terveyden hoitoon kuuluu hampaiden oikeaoppisen puhdistuksen lisäksi myös terveellinen ja säännöllinen ruokavalio.

Lapsi tutustutetaan säännölliseen hampaiden puhdistukseen viimeistään ensimmäisten hampaiden puhjetessa. Aamuin illoin tapahtuvaan hampaiden pesuun totuttaminen varhain johtaa säännölliseen hampaiden hoitoon koko eliniän ja ehkäisee suun terveyden ongelmia.

Tärkeää lasten hampaiden kotihoidossa on myös estää reikiintymistä aiheuttavan bakteerin (streptococcus mutans) tarttuminen mahdollisimman pitkään. Bakteeri tarttuu yleensä vanhemmilta sylkitartuntana. Reikiintymisen kannalta ratkaisevat vaiheet ovat hampaiden puhjetessa noin  6kk–2-vuotiaana, 5–7-vuotiaana ja 10–13-vuotiaana.

Lasten hampaiden hoito vastaanotolla

Hammaslääkärin vastaanotolla seurataan lapsen suun ja hampaiden terveyttä ja purentaelimistön kehitystä. Ennaltaehkäisevä hoito on erityisen tärkeässä asemassa. Hoitoa tekevät usein lasten hampaiden hoitoon perehtyneet hammaslääkärit ja suuhygienistit.

Purentaelimistön kehityksen seuranta ja oikomishoidot ovat tavallisia lasten hampaiden hoidossa. Oikomishoidon tarve selvitetään jo varhain. Tavallisin aika aloittaa hampaiden oikomishoito on noin yhdeksän vuoden iässä, joten hoidon tarve tulisi selvittää ennen tätä.

Lasten hammashoidon erikoislääkärit hoitavat esimerkiksi vakavasti sairaita lapsia, tekevät vaativat paikkaukset ja hoitavat hammastraumat. Erikoisosaamista on niin ikään hampaiden puhkeamisen ja kehittymisen häiriöiden diagnosointi ja hoito.

Mikäli lapsen hampaiden hoito on mahdotonta normaalisti, esimerkiksi hammaslääkärin pelon tai pitkien toimenpiteiden vuoksi, voidaan hoito tehdä myös yleisanestesiassa eli nukutuksessa. Lievemmissä tapauksissa voidaan käyttää myös rauhoittavaa esilääkitystä.

Etsitkö hammaslääkäriä?