• info@tohtorille.fi

Silmälääkärin tarkastus on kattavampi kuin optikon | Tohtorille.fi

Silmälääkärin vastaanotolla saa tarkemman ja kattavamman silmien terveyden tutkimuksen kuin optikon näöntarkastuksessa. Silmälääkärin tarkastus on tarpeen silmien oireillessa, mutta myös iän myötä. Tarkastus on tarpeen erityisesti oireettomien silmäsairauksien havaitsemiseksi.

Etsitkö silmälääkäriä?

Milloin pitäisi mennä silmälääkärille?

Silmälääkärin tutkimuksessa käyntiä suositellaan yli 40-vuotiaille vähintään viiden vuoden välein. Yli 60-vuotiaana silmät tulisi tarkistuttaa vähintään kolmen vuoden välein. Osa silmäsairauksista (esim. glaukooma) voivat olla pitkään oireettomia, ja sairaudet yleistyvät iän myötä.

Silmälääkärin tarkastuksessa kannattaa käydä jo nuorempana, mikäli suvussa on periytyviä silmäsairauksia, on voimakkaasti likinäköinen tai optikon mittauksissa havaitaan silmänpaineiden kohonneen.

Lääkärin vastaanotolle tulee mennä myös silmien oireillessa. Silmälääkärin tarkastus on tarpeen, jos silmä kipeytyy, näkökyky menee yllättäen kokonaan tai lähes kokonaan, näkökentässä on valonvälähdyksiä tai näkökentässä on verhomaisia varjoja tai läiskiä. Myös verestävät ja vuotavat silmät, jotka eivät rähmi, on syytä tutkia.

Myös runsas nokisade, ja sen yhtäkkinen lisääntyminen, on syy silmälääkärillä käynnille. Nokisadetta ovat tummat tai harmahtavat pilkut sekä matomaiset tai lankamaiset kuviot näkökentässä. Niiden näkyminen on pienissä määrin normaalia ja johtuu lasiaisen tiivistymisestä.

Lisäksi silmään kohdistuneet tapaturmat tai vammat on tutkittava silmälääkärin vastaanotolla.

Mitä silmälääkärin tarkastuksessa tapahtuu?

Silmälääkärin tutkimus kattaa näöntarkastuksen, ja mahdollisen silmälasimääräyksen, lisäksi silmien kokonaisvaltaisen terveyden tutkimuksen.

Silmälääkäri tutkii silmät mikroskoopilla ja mittaa silmänpaineet. Mikroskooppitutkimuksessa silmää tarkastellaan suurennettuna ja kirkkaalla valolla valaistuna. Tarvittaessa pupillit, eli silmän mustuaiset, laajennetaan silmätipoilla.

Silmänpaineet voidaan mitata silmänpainemittarilla siten, että silmän pinta puudutetaan. Näin saadaan tarkin mittaustulos. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää puhallustonometria tai kimmoketonometria, jolloin mittauksessa on apuna ilmasuihku tai pieni kimmotettava anturi, ja silmää ei tarvitse puuduttaa. Silmänpaineen seuranta on tärkeää varsinkin glaukooman, eli silmänpainetaudin, havaitsemiseksi. Lue lisää silmänpaineen mittauksesta.

Tarvittaessa lääkäri voi tehdä erikoistutkimuksia. Muita tutkimuksia voi olla esimerkiksi kyynelteiden huuhtelu, kammiokulman tähystys (gonioskopia) ja näkökenttätutkimus. Kammiokulman tähystys ja näkökenttätutkimus ovat tarpeen glaukooman havaitsemiseksi.

Silmälääkärin tutkimukseen valmistautuminen

Silmälääkärin tarkastukseen tullessa kannattaa ottaa mukaan kaikki mahdolliset silmälasireseptit sekä käytössä olevat lasit. Lääkärille tulee kertoa kaikki käytössä olevat lääkkeet sekä suvussa mahdollisesti todetut periytyvät silmäsairaudet.

Silmälääkärin tutkimukseen suositellaan tulemaan ilman meikkiä. Piilolinssejä ei kannata käyttää tutkimuspäivänä.

Mukaansa voi ottaa aurinkolasit suojaksi tutkimuksen jälkeen, jos tarkastuksessa käytetään pupillia laajentavia silmätippoja. Laajentavien silmätippojen jälkeen auton ajaminen on kielletty, joten silmälääkärin tarkastukseen ei kannata saapua autolla ajaen.

Etsitkö silmälääkäriä?