• info@tohtorille.fi

Ympärileikkaus voi olla tarpeen lääketieteellisistä syistä | Tohtorille.fi

Ympärileikkauksia tehdään Suomessa lähinnä lääketieteellisistä syistä. Leikkauksessa poistetaan terskaa peittävä iho. Mahdollisia leikkaustekniikoita on kaksi.

Miksi ympärileikkaus tehdään?

Tavallisia syitä ympärileikkaukselle ovat esinahan tulehdus (balaniitti), esinahan ahtaus (fimoosi) sekä esinahan kiinnikkeet. Aikuisilla syy leikkaukseen voi olla myös ihosairaudet, syövät sekä niin sanottu espanjalainen kaulus (parafimoosi).

Esinahan tulehduksen, eli balaniitin, voi aiheuttaa bakteerit tai hiivasieni. Tulehdus aiheuttaa ärsytystä ja vuotoa ja lapsella se voi aiheuttaa myös virtsaamisvaikeuksia.

Ahdas esinahka on tavallinen pienillä lapsilla. Jos esinahka ei mene terskan taakse kuuteen ikävuoteen mennessä, tulisi ympärileikkaus tehdä ennen koulun alkamista. Kireä esinahka voi aiheuttaa tulehduksia, kipua ja virtsaamisvaikeuksia. Jos ahtaaseen esinahkaan liittyy tulehduksia, tulisi leikkaus suorittaa jo aiemmin.

Espanjalainen kaulus on akuutti tila, jossa kireä esinahka ei enää vetäydy terskan yli. Hoitoon tulee hakeutua välittömästi. Espanjalainen kaulus aiheuttaa voimakkaan kivun ja turvotuksen terskaan. Tila hoidetaan puudutusgeelin ja kylmäkääreen avulla, reponoimalla esinahka takaisin terskan yli. Jatkossa tarvitaan kuitenkin leikkaus.

Miten ympärileikkaus tehdään?

Ympärileikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä aikuisille puudutuksessa ja lapsille nukutuksessa. Työstä riippuen sairauslomaa annetaan 1–7 päivää, saunomista on vältettävä 2–3 viikkoa ja masturbointi tai yhdyntä onnistuu noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ympärileikkaus voidaan suorittaa kahdella tekniikalla. Turvallisempi on niin sanottu hihatekniikka, joka onnistuu silloin, kun esinahka on helposti vedettävissä terskan yli. Hihatekniikalla tehtävässä leikkauksessa terskaa peittävään esinahkaan tehdään rengasmainen viilto. Tämän jälkeen esinahka vedetään terskan yli ja tehdä toinen samanlainen viilto. Viiltojen väliin jäävä esinahkakieleke poistetaan ja jäljelle jäävät ihon reunat ommellaan yhteen.

Jos esinahka ei ole helposti vedettävissä terskan yli, käytetään niin sanottua dorsaalisen halkaisun tekniikkaa. Tällä tekniikalla leikkauksessa tehdään rengasmainen viilto terskan tyven tasolle ja kaksi pitkittäistä avausta saksilla esinahkaan vastakkaisille puolille. Muodostuvat kaksi esinahkakielekettä vedetään sivuille ja leikataan kaarimaisesti pois saksilla tai veitsellä. Peniksen ihon reuna ja esinahan sisälehden jäljelle jäänyt osa ommellaan lopuksi yhteen.

Ympärileikkauksen komplikaatiot

Kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy aina pieni komplikaatioiden riski. Tavallisin ongelma ympärileikkauksen jälkeen lienee verenvuoto. Kivun lisääntyminen toimenpiteen jälkeen kertoo todennäköisesti verenvuodosta tai tulehduksesta. Haavan paranemiseen voi joskus myös liittyä ongelmia. Ompeleiden repeäminen erektion vuoksi sen sijaan on harvinaista. On hyvä muistaa, että leikkausalue voi kuitenkin olla kipeä ja turvonnut jopa kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen.

Tutkimusten mukaan lapsena tehty ympärileikkaus ei yleensä vaikuta merkitsevästi aikuisiän seksuaalisuteen. Myöhäisvaiheessa on kuitenkin mahdollista, että leikkausalueelle kehittyy virtsaamista tai yhdyntää häiritsevä arpeuma tai erogeenisen tunnon muutos.

Aikuisiällä tehty ympärileikkaus ilmeisesti aiheuttaa komplikaatioita myöhäisvaiheessa useammin kuin lapsuuden leikkaus. Terska on aikuisilla voinut olla jopa vuosikymmeniä esinahan suojassa ja leikkauksen jälkeen ongelmia voi aiheuttaa esimerkiksi terskan kuivuminen ja ihon sarveistuminen. Pahimmillaan seurauksena voi olla krooninen kipu tai seksuaaliongelmat.

Myös psykologiset tekijät ja mahdolliset ongelmat on huomioitava sekä ennen että jälkeen ympärileikkauksen.