• info@tohtorille.fi

Enkefaliitti, eli aivokuume, on aina vakava tauti | Tohtorille.fi

Enkefaliitti, eli aivokuume tai aivotulehdus, on yleensä viruksen aiheuttama tauti. Taudin vaarallisuus riippuu muun muassa sen aiheuttajasta, mutta kyseessä on aina vakava tauti. Enkefaliitti on aivokudoksen tulehdus ja eroaa aivokalvontulehduksesta.

Enkefaliitin aiheuttajat

Tavallisimpia enkefaliitin aiheuttavia viruksia ovat enterovirukset, herpesvirukset sekä puutiaisaivokuumevirus TBE (tick-borne encephalitis). Lisäksi aivokuumeen voi aiheuttaa influenssa, mykoplasma, listeria, borrelia, toksoplasma sekä tuberkuloosi.

Hyvin usein enkefaliitin aiheuttajaa ei pystytä tunnistamaan. Tunnistetuissa tapauksissa tavallisin tulehduksen aiheuttaja on enterovirus, joka yleensä paranee hyvin. Vaarallisin aiheuttaja sen sijaan on Herpes simplex -virus, joka voi johtaa kuolemaan tai pysyviin aivovaurioihin. Puutiaisaivokuume leviää nimensä mukaisesti puutiaisten, eli punkkien, välityksellä. Puutiaisaivokuumeeseen on olemassa rokote, joka kannattaa ottaa, jos asuu tai liikkuu paljon taudin riskialueilla. Myös vesirokkovirusta vastaan on olemassa tehokas rokote.

Aivokuumeen oireet

Enkefaliitin oireet ovat usein melko rajuja. Tavallisien infektio-oireiden, kuten kuumeen ja päänsäryn, lisäksi potilaalla voi olla häiriöitä tajunnan tilassa ja ympäristön ymmärtämisessä. Myös persoonan muutos, halvausoireet ja kouristukset ovat mahdollisia.

Hoitoon tulee hakeutua heti tällaisten oireiden ilmettyä. Aivokuume diagnosoidaan yleensä oireiden sekä aivosähkökäyrän perusteella. Muita tutkimuksia voivat olla magneettikuvaus tai tietokonetomografia, joilla voidaan poissulkea muita mahdollisia sairauksia. Aivo-selkäydinnesteestä voidaan ottaa näyte ja tehdä kemiallisia ja mikrobiologisia tutkimuksia sekä etsiä viruksia geenitesteillä.

Aivokuumeen hoito

Aivokuumeen hoito riippuu sen aiheuttajasta. Herpes- tai vesirokkoviruksen sekä influenssaviruksen aiheuttamaan enkefaliittiin on olemassa lääkehoitoja. Muiden virusten aiheuttamiin aivotulehduksiin ei ole hoitoa.

Herpes- tai vesirokkoviruksen aiheuttamaa aivokuumetta hoidetaan asikloviirilla. Ajoissa aloitettu hoito pienentää herpesviruksen aiheuttaman aivotulehduksen riskejä merkittävästi. Alle 40 -vuotiaiden ennuste on hyvä ja useimmat paranevat täysin, jos hoito päästään aloittamaan neljän päivän sisällä oireiden ilmaantumisesta. Vanhemmilla herpesviruksen aiheuttama aivokuume on aina vakava, vaikka hoito aloitettaisiin nopeasti. Influenssan aiheuttamaa enkefaliittia hoidetaan oseltamiviirilla tai tsanamiviirilla.

Aivokuumeesta paraneminen ja toipuminen on usein hyvin hidasta, se voi viedä jopa kuukausia. Useimmiten parantuminen on kuitenkin täydellistä, varsinkin nuorilla potilailla. Yli 50 -vuotiaista sairastuneista 10 % jopa kuolemanvaarassa ja noin kolmannekselle jää pysyviä, neurologisia oireita.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00559 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00960 http://www.nettiterveys.fi/artikkeli/aivotulehdus-enkefaliitti http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/asiantuntijat/terveys/mitka_ovat_aivotulehduksen_haitat