• info@tohtorille.fi

Korvakäytävän tulehdus voi aiheuttaa kovan, äkillisen kivun. | Tohtorille.fi

Korvakäytävän tulehdus voi olla akuutti, eli äkillinen tai krooninen eli pitkäaikainen. Oireet sekä syyt akuutin ja kroonisen tulehduksen välillä ovat erilaiset.

Akuutti korvakäytävän tulehdus

Äkillisen korvakäytävän tulehduksen aiheuttavat tavallisimmin bakteerit, joskus myös sieni. Tulehdus on korvakäytävän iholla. Tavallisimmin tulehduksen aiheuttavat Staphylococcus aureus– tai Pseudomonas aeruginosa -bakteerit. Sienistä tulehduksen takana voi olla esimerkiksi Aspergillus.

Akuutti korvakäytävän tulehdus vaivaa usein kesäisin, siitä käytetäänkin joskus nimiä trooppinen korva tai surffarin korva. Lämmin ja kostea ilmasto altistaa tulehdukselle, mutta erityisesti veden toistuva pääsy korvaan voi aiheuttaa tulehduksen. Vieläkin yleisempi syy tulehdukselle on korvan kaivaminen, esimerkiksi vaikun poisto. Myös vyöruusu tai kasvojen alueen ruusu voi levitä korvakäytävään tai ilmetä vain korvakäytävässä.

Äkillisen korvakäytävän tulehduksen merkittävin oire on tuskallisen kova kipu. Korvakipu kehittyy kovaksi nopeasti, jopa tunneissa, kun kyse on bakteeritulehduksesta. Sienen aiheuttamassa tulehduksessa kova kipu syntyy hitaammin. Korvakipu säteilee usein leukakulmaan ja korvan koskettelu tai leuan liike pahentaa sitä.

Korvakäytävän turvotessa kuulo voi heiketä tai muuttua, ja korvasta voi tulla sameaa vuotoa. Imusolmukkeet korvan takana tai kaulalla voivat olla turvonneet. Kuume liittyy korvakäytävän tulehdukseen vain harvoin. Hoitamattomana korvakäytävän tulehdus voi levitä korvan alla sijaitsevaan luuhun, kartiolisäkkeeseen, tämä on kuitenkin harvinaista.

Akuutin korvakäytävän tulehduksen hoito

Lääkäriin tulee aina hakeutua, jos korvaan tulee kova, äkillinen kipu tai korvasta tulee vuotoa. Korvakäytävän tulehdus voidaan tavallisesti todeta korvaan katsomalla. Bakteeriviljely tehdään yleensä vain, jos hoito ei ala tehota.

Hoidon aluksi korvakäytävä huuhdellaan puhtaaksi ja huuhtelu toistetaan tarvittaessa parin päivän kuluttua. Hoitona on paikalliset lääkeliuokset, suun kautta nautittavia lääkkeitä ei tavallisesti käytetä. Suun kautta nautittavat antibiootit tulevat kyseeseen, jos potilaalla on jokin puolustuskykyä heikentävä sairaus tai tulehdus leviää korvan ulkopuolelle. Lääketipoissa on vaikuttavina aineina tavallisesti antibiootteja, jotka hoitavat bakteeritulehdusta, sekä kortisonia, joka helpottaa korvan kipua ja turvotusta. Jos korva on kovin tukkoinen, siihen voidaan laittaa tamponi, johon lääketipat tiputetaan.

Korvatipat laitetaan korvaan mielellään kyljellään maaten, hoidettava korva ylöspäin. Hetken aikaa käsissä lämmitetyt tipat tiputetaan korvaan, jonka jälkeen korvalehteä liikutellaan hetki edestakaisin ja kyljellään pysytään vielä kolme minuuttia. Korvaa voi vetää taakse- ja ylöspäin, jolloin korvakäytävä oikenee ja tipat on helpompi tiputtaa. Jos korvassa on tamponi lääketipat tiputetaa siihen ja lääkäri vaihtaa tamponin päivän tai parin välein.

Oireiden tulisi lievittyä parissa päivässä hoidolla. Tavallisesti tulehdus paranee noin viikon kuurin aikana.

Krooninen korvakäytävän tulehdus

Krooninen korvakäytävän tulehdus puolestaan ei liity bakteereihin. Korvakäytävän ihoa voi vaivata esimerkiksi atooppiseen ihoon tai psoriaasiin liittyvät ihovauriot.

Tavallisin oire kroonisessa korvakäytävän tulehduksessa on viikkojen kuluessa paheneva kutina ja hilseily korvassa. Korvakipu tai vuoto korvasta liittyy krooniseen tulehdukseen vain harvoin ja kuume ei ollenkaan.

Kroonisen korvakäytävän tulehduksen hoito ei yleensä ole kiireellistä. Hoitoon hakeudutaan sen perusteella, kuinka paljon haittaa tulehduksesta itselle on. Hoitona käytetään samoja tuotteita kuin tulehduksen aiheuttavan ihovaurion hoitoon muuallakin.

Korvakäytävän tulehduksen ehkäisy

Korvakäytävän tulehduksen estämiseksi korvaa ei koskaan tulisi kaivella millään esineellä tai sormella. Korvakäytävän suulta voi tarvittaessa poistaa vaikkua.

Jos korvakäytävä tulehtuu toistuvaksi uimisen vuoksi, voi tulehdusta ehkäistä booritipoilla tai alkoholisuihkeella. Booritippoja saa vain reseptillä, alkoholisuihketta ilman reseptiäkin. Korvatulppia ei suositella, koska ne voivat ärsyttää korvaa, mutta pahimmissa tapauksissa niitäkin voi käyttää.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00578 http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&viewType=viewArticle&tunnus=duo99651