• info@tohtorille.fi

Korvatulehdus on yleinen tauti pienillä lapsilla | Tohtorille.fi

Korvatulehdus (välikorvatulehdus, otiitti) on flunssan ohella yleisin pienten lasten lääkärikäynnin syy. Korvatulehdukseen sairastuvat pääasiassa pienet lapset, tavallisimmin yhden ja kolmen ikävuoden välillä. 

Mikä aiheuttaa korvatulehduksen?

Korvatulehduksen eli otiitin taustalla on lähes poikkeuksetta hengitystieinfektio, johon liittyy limaisuus. Hengitystietulehdukseen liittyvä limakalvojen turvotus ja limaneritys ahtauttavat välikorvan ja takanielun yhdistävän korvatorven. Kun korvatorven toiminta heikkenee, syntyy hyvät olosuhteet nielun bakteereille aiheuttaa tulehdus myös välikorvaan. 

Merkittävimmät tulehduksia aiheuttavat bakteerit ovat pneumokokki, hemofilus ja branhamella. Ilmeisti myös virusinfektio, ilman bakteereja, voi myös aiheuttaa välikorvatulehduksen. Virus- ja bakteeriperäisen tulehduksen erottaminen toisistaan kuitenkin on ongelmallista, ja korvatulehdusta pidetään ensisijaisesti bakteeriperäisenä tautina.

Korvatulehduksia esiintyy pääasiassa pienillä lapsilla, 90 % tulehduksista todetaan alle 5 -vuotiailla. Tavallisimmin korvatulehdukseen sairastunut potilas on yhden ja kolmen ikävuoden välillä. Syytä, miksi osa lapsista saa korvatulehduksia usein ja toiset eivät juuri lainkaan, ei tiedetä. Syyn epäillään kuitenkin olevan korvatorven rakenteessa ja toiminnassa.

Päiväkodeissa on tavallisesti liikkeellä runsaasti korvatulehdukselle altistavia hengitystieinfektioita, joten lapset ovat erityisen alttiita korvatulehdukselle. Korvatulehdus ei kuitenkaan itsessään tartu lapsesta toiseen. Korvatulehdusta ei myöskään aiheuta mikään ulkoinen syy, kuten korvien huono suojaaminen kylmässä. 

Korvatulehduksen oireet

Korvatulehduksen oireena on melkein aina yskä, nuha ja tukkoisuus. Korvakipua on useimmilla, mutta ei kaikilla. Kuumetta oireena on vain noin neljäsosalla. Joskus korvatulehdukseen liittyy myös silmätulehdus, joka ilmenee silmän punoituksena ja rähmän erittymisenä.

Korvakipu iskee usein öisin. Isommat lapset osaavat kertoa korvan olevan kipeä, pienet lapset saattavat olla levottomia öisin tai haroa korviaan. Korvien harominen ei kuitenkaan aina ole merkki korvakivusta. Nieleminen ja makuuasento yleensä pahentavat kipua. Korva voi myös olla kipeä muusta syystä kuin korvatulehduksesta. Esimerkiksi paineenvaihtelu korvissa voi aiheuttaa kipua ja nielutulehduksen kipu voi säteillä korviin.

Korvatulehduksen hoito

Korvatulehdus voidaan usein todeta melko helposti katsomalla korvaan korvalampun avulla. Joskus diagnoosi on kuitenkin epäselvä, sillä tulehduksen merkit muuttuvat nopeasti. Epäselvissä tilanteissa kannattaa käydä uudelleen lääkärissä. 

Korvatulehdus alkaa usein oireilla öisin, mutta yöllä ei ole tarpeen hakeutua hoitoon, sillä hoidon aloitus seuraavana päivänä ei vaikuta tulehduksen parantumiseen. Yöllä ensiapuna voi lapselle antaa kuumelääkettä ja puuduttavia korvatippoja, jos niitä sattuu kotona olemaan. Vaikka oireet helpottaisivat, on aamulla kuitenkin syytä hakeutua lääkäriin, jotta tulehdus voidaan diagnosoida ja hoito aloittaa.

Suomessa korvatulehdus hoidetaan pääsääntöisesti antibiooteilla. Valittavana on useita eri antibiootteja ja kuurin pituus riippuu siitä, mitä valmistetta käytetään. Joskus korvatulehdus menee ohi ilman lääkitystä, mutta etukäteen on vaikea tietää, meneekö tauti itsekseen ohi, joten antibiootit ovat yleisessä käytössä. 

Antibiootti rauhoittaa tulehduksen parissa kolmessa päivässä, ja korvakipu helpottaa usein jo seuraavana päivänä kuurin aloituksesta. Antibiootin lisänä kannattaa käyttää kuumelääkettä pari päivää. Korva toipuu tulehduksesta kuitenkin viikkojen ajan, jonka vuoksi korvatulehduksen jälkeen tehdään tavallisesti noin kuukauden kuluttua jälkitarkastus, jossa paraneminen varmistetaan.

Ennen korvatulehduksiin käytettiin hoitona usein myös tärykalvopistoa. Tärykalvopisto ja märän imeminen korvasta lopettavat kivun heti, mutta ovat itsessään kivulias toimenpide. Toistuvien korvatulehduksen hoitona on joskus myös kitarisojen poisto tai korvien putkitus. Korvien putkitus tulee kyseeseen erityisesti, jos lapselle on kehittynyt liimakorva, jossa välikorvaan tulee limaista ja liimamaista nestettä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00014 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00432 http://www.hus.fi/sairaanhoito/lasten-sairaanhoito/kun-lapsi-sairastuu/Korvatulehdus/Sivut/default.aspx