• info@tohtorille.fi

Myoomat ovat kohdun hyvänlaatuisia kasvaimia | Tohtorille.fi

Myoomat ovat kohdun lihaskyhmyjä. Ne ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka eivät nykytiedon mukaan muutu pahanlaatuisiksi. Oireetonta myoomaa ei tarvitse hoitaa.

Etsitkö gynekologia?

Mitä myoomat ovat?

Myoomat, eli kohdun lihaskyhmyt, ovat yleisiä, hyvänlaatuisia kasvaimia. Ne muistuttavat normaalia kohdun lihaskudosta ja ovat tavallisesti kiinteitä ja pyöreitä. Yli 30 -vuotiaista naisista noin 20–30 %:lla on myoomia. Usein myoomia on kohdussa useampia.

Myoomat luokitellaan kolmeen eri luokkaan sijainnin mukaan. Submukoottinen myooma kasvaa kohtuontelon sisällä, sisälimakalvon alla. Kohtulihaksen sisällä kasvavaa myoomaa kutsutaan intramuraaliseksi myoomaksi. Kohtulihaksen ulkopuolelle pullistuva lihaskyhmy on puolestaan subserööttinen myooma.

Myoomien syntyyn vaikuttavia tekijöitä tunnetaan huonosti, mutta niiden kasvuun vaikuttavat naishormonit estrogeeni ja progesteroni. Harvinaisissa tapauksissa taustalla on periytyvä geenimutaatio.

Myooman oireet

Kohtuontelon sisällä tai kohtulihaksen ulkopuolelle pullistuva myooma on usein pitkään oireeton. Kohtuontelon sisällä kasvava myooma kuitenkin voi oireilla jo pienikokoisena.

Tavallisin myooman aiheuttama oire ovat häiriöt kuukautisvuodossa. Vuodot voivat olla runsaat, pitkittyneet tai kuukautisten välillä voi tulla ylimääräistä vuotoa.

Isokokoiset myoomat saattavat oireilla painon tunteena alavatsalla. Joskus myooma voi myös painaa virtsarakkoa tai suolistoa, jolloin virtsaamisen tarve voi tihentyä tai ulostaminen vaikeutua. Varsinkin kohtuontelon sisällä kasvavat myoomat voivat aiheuttaa myös kipuja.

Kohtuontelon sisällä kasvavat myoomat voivat niin ikään vaikeuttaa raskaaksi tuloa ja lisätä keskenmenon riskiä.

Myoomat toteaminen

Myoomat todetaan gynekologisessa sisätutkimuksessa. Myoomat saavat kohdun tuntumaan suurelta ja kyhmyiseltä.

Pienikokoisimmat myoomat voidaan todeta gynekologisessa ultraäänitutkimuksessa. Joskus myoomaa voi olla vaikea erottaa munasarjakasvaimesta, mutta ultraäänitutkimuksella asia on selvitettävissä.

Myooman hoito

Suurin osa myoomista on oireettomia ja nainen kantaa niitä tietämättään. Oireeton myooma ei kaipaa lainkaan hoitoa.

Myooman oireita voidaan lievittää lääkehoidolla tai hormonikierukalla.Traneksaamihapolla voidaan hoitaa runsaita vuotoja. Samoin hormonikierukka voi niukentaa myooman aiheuttamia runsaita kuukautisvuotoja. Tulehduskipulääkkeitä puolestaan voidaan käyttää kuukautiskipujen hoitoon.

Myooman leikkaushoidon tarpeellisuus arvioidaan aina yksilöllisesti myooman koon, sijainnin ja sen aiheuttamien haittojen sekä muun hoidon tehottomuuden perusteella. Leikkaushoidolle on maan laajuisesti sovitut kriteerit, ja leikkaus voi tulla kyseeseen, jos myooman oireet ovat hankalia tai myooma on kasvanut nopeasti.

Kohtuontelossa sijaitseva myooma voidaan poistaa kohdun tähystyksessä (hysteroskopia). Jos myooma sijaitsee kohtulihaksen sisällä tai ulkopinnalla, poistetaan se vatsalaukun tähystyksessä (laparoskopia) tai avoleikkauksessa. Kaikki näistä leikkauksista vaativat nukutuksen.

Jos suunnitelmissa on vielä raskaus, pyritään leikkaushoidossa säästämään kohtu ja poistamaan vain myooma. Jos raskaus ei ole enää suunnitelmissa tai kohtu on suuri ja monimyoomainen poistetaan kohtu kokonaan. Terveitä munasarjoja ei poisteta kohdun poiston yhteydessä. Mikäli kohtua ei poisteta, myoomat saattavat uusiutua.

Myoomien hoitoon kehitetään koko ajan myös uusia hoitoja, kuten embolisaatiohoito ja uudet lääkehoidot.

Etsitkö gynekologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00157 http://www.terve.fi/laakarikirja/75557-myoomat https://www.ppshp.fi/synnytys_ja_naistentaudit/prime103/prime101/prime103/prime102.aspx