• info@tohtorille.fi

PCOS eli Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä | Tohtorille.fi

PCOS eli munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö. PCOS aiheuttaa kuukautishäiriöitä sekä liikakarvoitusta ja voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.

Etsitkö gynekologia?

Mikä on PCOS?

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, PCOS (Polycystic Ovarian Syndrome), on hormonaalinen häiriö, jossa munasarjojen rakenne on monirakkulainen ja johon liittyy tiettyjä oireita. Syytä monirakkulaoireyhtymälle ei tiedetä, mutta ilmeisesti sekä perimällä että ympäristötekijöillä on vaikutusta. Kyseessä ei ole varsinaisesti sairaus vaan munasarjojen toimintahäiriö.

Monirakkulaisen munasarjojen rakenteen kriteerinä on perinteisesti pidetty vähintään 12 rakkulaa per munasarja. Ultraäänilaitteiston tarkkuuden parantuessa on kuitenkin ehdotettu, että kriteeri voitaisiin nostaa jopa 25 rakkulaan. Kooltaan rakkulat ovat kahdesta yhdeksään millimetriin.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää esiintyy 5–15 % naisista. Monirakkulaiset munasarjat voi olla myös täysin ilman oireita ja löytyä sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä. Tällainen tilanne voi olla jopa 20 % naisista.

PCOS oireet

Monirakkulaoireyhtyhmän tyypillisiä oireita ovat häiriöt kuukautiskierrossa ja karvoituksen lisääntyminen. Kuukautiset voivat olla epäsäännölliset, jäädä pois tai vuodot voivat olla pitkittyneet. Oireyhtymä voi aiheuttaa myös lapsettomuutta.

Karvoituksen lisääntyminen liittyy miessukupuolihormonin erityksen lisääntymiseen. Karvoitus lisääntyy tyypillisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla ja selässä. Lisäksi hormonin liikaeritys voi aiheuttaa aknea.

Yli puolet PCOS:stä kärsivistä on ylipainoisia. Erityisesti keskivartalolihavuus on tavallista munasarjojen monirakkulaoireyhtymän yhteydessä. Mahdollisesti juuri ylipainon vuoksi raskauden aikana verenpaine voi nousta ja riski raskausdiabetekseen on suurempi. Monirakkulaoireyhtymään liittyy myös metabolista oireyhtymää muistuttavia aineenvaihdunnan ongelmia. Insuliiniherkkyys on heikentynyt, jolloin riski verenpainetautiin ja diabetekseen myöhemmällä iällä kasvaa.

Oireet saattavat vaihdella eri iässä. Monesti oireet alkavat murrosiässä ja helpottavat noin 40 vuoden iässä. Monirakkulaiset munasarjat eivät yleensä ole haitaksi silloin, jos kuukautiskierto on normaali.

PCOS:n toteaminen

Tutkimuksiin päädytään yleensä oireiden perusteella ja monirakkulaiset munasarjat voidaan todeta emättimen kautta tehtävässä ultraäänitutkimuksessa.

Lisätutkimuksina voidaan laboratoriokokeissa määrittää munasarjojen ja lisämunuaisen tuottaman miessukupuolihormonin pitoisuus. Ylipainoisilla tulisi selvittää verensokeri ja tarvittaessa tehdä sokerirasituskoe.

PCOS diagnoosi tehdään, jos potilaalla todetaan kaksi seuraavista: monirakkulaiset munasarjat, kuukautishäiriö tai miessukupuolihormonin liikaeritys.

PCOS:n hoito

Ylipainoisilla painon pudotus on ensisijainen ja usein tehokas hoitokeino. Jo 5–10 % pudotus painossa auttaa oireisiin ja voi saada raskauden onnistumaan. Ruokavalioon ja liikuntaan on syytä kiinnittää huomiota. Koska insuliiniherkkyys on heikentynyt, tulisi ruokavaliosta karsia valkoiset jauhot ja sokeri. Liikunta on hyväksi niin normaali- kuin ylipainoisille. Tupakointi tulee ehdottomasti lopettaa.

Jos raskaus ei ole toiveissa, monirakkulaoireyhtymää voidaan hoitaa myös yhdistelmäehkäisypillereillä. Ehkäisypillerit jarruttavat hormonisäätelykeskuksen toimintaa ja antavat munasarjojen siten levätä. Kuukautiskierron häiriöiden hoidossa voidaan joskus käyttää myös jaksotettua keltarauhashormonikuuria tai hormonikierukkaa.

Jos toiveissa on raskaus, voidaan munasarjan irtoamista edesauttaa myös lääkehoidoilla. Lapsettomuushoitoon on lääkkeitä sekä tabletteina että pistoksina. Lisäksi on tutkittu insuliinin vaikutusta parantavia lääkkeitä ja todettu, että niistä voi olla osalle PCOS:stä kärsiville hyötyä.  

Etsitkö gynekologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00686 http://www.parempaaelamaa.fi/lapsettomuus/hedelmoityshoidot/pcos http://www.kauneusjaterveys.fi/terveys-hyvinvointi/terveys/mika-ihmeen-pcos