• info@tohtorille.fi

Sammas on lapsilla yleinen suun hiivatulehdus | Tohtorille.fi

Sammas on pienillä lapsilla yleinen suun hiivatulehdus. Sammas aiheuttaa suun limakalvoille valkeaa katetta. Aikuisilla suun hiivasienitulehdus ilmenee yleisemmin voimakkaan punoittavina limakalvoina. Sammas on yleisin suutulehdus.

Sammaksen aiheuttajat

Sammaksen aiheuttaa tavallisimmin Candida albicans -hiivasieni. Yli puolella väestöstä hiivasieni kuuluu suun normaalikasvustoon eikä aiheuta ongelmia. Jos hiivasieni pääsee leviämään ja sen määrä kasvamaan liian suureksi suun normaaliin bakteerikantaan verrattuna, on kyse hiivatulehduksesta eli sammaksesta.

Sammas on yleistä lapsilla varsinkin antibioottikuurin jälkeen tai lapsen sairastaessa. Vauvaikäiset saavat hiivasienitartunnan joskus imetyksen aikana äidin nänneistä tai lapsi on saanut hiivan jo synnytyksen yhteydessä.

Sammaksen oireet

Lapsilla suun hiivatulehdus aiheuttaa suun limakalvoille valkeaa tai harmahtavaa katetta. Sammasta voi esiintyä poskien limakalvoilla, ikenissä, kitalaessa sekä kielen yläpinnalla ja se voi olla yhtenäistä tai pieninä läiskinä.

Sammas on yleensä pehmeää ja voi haavautua itsekseen. Haavaumat kirvelevät syödessä ja reagoivat kuumaan. Lapsella voi olla syömis- tai imemisvaikeuksia. Suussa voi olla myös paha tai metallinen maku. Sammaspeitteet irtoavat yleensä helposti ja niiden alla on punoittava, joskus verinenkin, limakalvo.

Vauvoilla suuhun jäävät maitojätteet voivat muistuttaa sammasta. Sammas ei kuitenkaan huuhtoudu vedellä pois, kuten maito.

Aikuisilla sammas ei yleensä aiheuta valkeita peitteitä. Sen sijaan aikuisen hiivatulehdus suussa näyttäytyy voimakkaan punoittavina limakalvoina. Limakalvoilla voi olla pieniä, valkeita täpliä ja joskus jopa märkärakkuloita.

Sammaksen hoito

Lievä sammas voi rauhoittua itsekseen. Sammaksen kotihoitona voi kokeilla happamia tuotteita, esimerkiksi sitruunamehua tai puolukkasurvosta. Hapanta mehua voi levittää vauvalle suuhun vanupuikolla. Vaihtoehtoisesti voi käyttää vichyveteen kastettua vanupuikkoa. Hoitoa jatketaan noin viikon ja sitä on hyvä jatkaa muutama päivä sammaksen häviämisen jälkeenkin, jotta suutulehdus ei uusi.

Mikäli sammas ei rauhoitu muutamassa viikossa, tulee hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi määrätä reseptillä saatavan hiivalääkkeen hiivatulehduksen häätöön. Jos sammas pahenee hoidon aikana tai lapsella on vaikeuksia syödä, on myös otettava yhteyttä lääkäriin.

Hiivatulehdus voi levitä suusta lapsen käsiin, tuttipulloihin tai tutteihin. Hygienia on erityisen tärkeää sammaksen aikana. Lapsen syöttämisessä käytetyt välineet puhdistetaan keittämällä. Tutti puhdistetaan niin ikään päivittäin eikä sitä pidä laittaa omaan suuhunsa. Mikäli imettää lasta, jolla on sammas, voi kysyä lääkäriltä neuvoa sienilääkevoiteen käytöstä nänneille.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00539 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00013 http://www.sairaslapsi.com/sairaudet/sammas http://www.terve.fi/73701-mita-sammas-on