• info@tohtorille.fi

Yliaktiivinen rakko vaivaa monia suomalaisia | Tohtorille.fi

Yliaktiivinen rakko aiheuttaa usein tihentyneen virtsaamisen tarpeen, joka ilmenee äkillisesti. Usein tilaan liittyy myös virtsankarkailua. Yliaktiivinen rakko ei johdu virtsarakon sairaudesta, mutta sen taustalla voi olla useita tekijöitä.

Etsitkö urologia?

Yliaktiivisen rakon oireet

Terveellä ja normaalin määrän nesteitä nauttivalla henkilöllä virtsaa muodostuu vuorokaudessa noin 1–2 litraa. Tunne virtsaamisen tarpeesta pitäisi tällöin ilmetä noin 3-5 kertaa vuorokaudessa. Kun virtsaamisen tarve ilmenee yli 8 kertaa vuorokaudessa tai useampia kertoja yössä, voidaan puhua tiheävirtsaisuudesta eli pollakisuriasta.

Yliaktiivinen rakko ilmenee äkillisenä, usein toistuvana virtsaamisen tarpeena. Oireisiin voi liittyä myös pakkovirtsankarkailu. Samoin tiheävirtsaisuus voi liittyä yliaktiivisen rakon oireyhtymään. Yliaktiivinen rakko ei tarkoita, että virtsan määrä olisi lisääntynyt, vaan virtsaamisen tarve tulee usein, äkillisenä ja pakottavana. Tiheävirtsaisuutta voi esiintyä ilman yliaktiivista rakkoa ja puolestaan yliaktiivinen rakko voi olla ilman tiheävirtsaisuutta.

Yliaktiivinen rakko voi vaivata kaikenikäisiä ja niin miehiä kuin naisia. Yliaktiivisen rakon oireet kuitenkin yleistyvät ikääntymisen myötä. Suomessa potilaita on arviolta noin 320 000.

Mikä aiheuttaa yliaktiivisen rakon?

Yliaktiivisen rakon oireet aiheuttaa tavallisesti liian aktiivinen rakkolihas, joka supistelee tahdosta riippumatta. Rakkolihas alkaa supistella jo hyvin pienen virtsamäärän vuoksi, jolloin usein virtsaamisen tarve on tiheämpi ja myös virtsankarkailua voi esiintyä. Perimmäistä syytä rakkolihaksen yliaktiivisuuteen ei tiedetä, mutta useita altistavia tekijöitä tunnetaan.

Rakkolihaksen yliaktiivisuuden taustalla voi olla esimerkiksi rakon pieni tilavuus tai virtsaamisen tarvetta hillitsevien mekanismien puutteellinen toiminta. Naisilla iän myötä limakalvot kuivuvat, lantionpohjan lihakset heikkenevät, virtsaputki lyhenee ja virtsaputken sulkijalihaksen toiminta heikkenee. Nämä kaikki voivat altistaa yliaktiivisen rakon oireille. Miehillä taustalla voi puolestaan olla eturauhasen suurentuminen.

Yksittäisissä tapauksissa yliaktiivisen rakon voi aiheuttaa jokin neurologinen häiriö tai sairaus.

Yliaktiivisen rakon hoito

Yliaktiivisen rakon vuoksi on hyvä hakeutua lääkäriin, kun oireet ovat normaalia elämää häiritseviä. Lääkärin tutkimuksissa poissuljetaan muun muassa virtsatietulehdus ja varmistetaan, että oireita ei aiheuta krooninen rakon tulehdus.

Yliaktiivisen rakon lieviä oireita voi helpottaa itse elämäntapamuutoksilla. Kahvia, teetä, hiilihapollisia juomia, alkoholia ja kofeiinipitoiset juomia on vältettävä, koska ne voivat pahentaa oireita. Ennen nukkumaan menoa ei kannata juoda suuria määriä.

Lantionpohjan lihasten harjoittamisesta voi olla apua oireisiin. Naisilla, jotka kärsivät limakalvojen kuivuudesta, paikalliset estrogeenivalmisteet voivat myös helpottaa. Virtsarakkoa voi myös harjoittaa pidentämällä virtsaamisväliä tietoisesti.  

Yliaktiivista rakkoa voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Lääkkeet hillitsevät rakkoa tai suurentavat virtsarakon tilavuutta. Parhaillaan lääkkeet lopettavat yliaktiivisen rakon oireet kokonaan. Lääkkeisiin liittyy kuitenkin sivuvaikutuksia, jotka voivat rajoittaa niiden käyttöä. Sivuvaikutuksina voi ilmetä esimerkiksi ummetusta, pahoinvointia ja suun kuivumista. Lääkehoitoihin on hyvä yhdistää myös rakon harjoitukset. Jos muut hoitomuodot eivät auta, voidaan hoidoksi harkita virtsarakon botuliinihoitoa.

Etsitkö urologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00755 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00929 http://www.yliaktiivinenrakko.fi/yliaktiivinenrakko.html http://www.yliaktiivinenrakko.fi/hoito.html