Hampaiden 3D -tulostaminen!


..Kyllä, se on todellisuutta ja Albinissa ollut käytössä jo 5 vuotta!

Jos hammas on juurihoidettu, siinä on laaja täyte tai purenta on erityisen luja, täytteet tai jopa itse hammas lohkeilevat helposti. Tästä seuraa paikkaamisen kierre, paikataan lisää ja taas lohkeilee.. Kruunuttamisella saadaan pysyvämpää jälkeä- hampaaseen valmistetaan suun ulkopuolella täyte tai koko hammas ("kruunu"), joka liimataan paikoilleen. Kruunuja ja laminaatteja (vain näkyvä pinta) voidaan tehdä myös silloin, kun halutaan kauniimpaa jälkeä ja hampaiden ulkonäköä voidaan muuttaa esteettisemmiksi.

Nykyään nämä kruunut ja pienemmät täytteet voidaan valmistaa 3D- tulostamisella: hammas hiotaan, kuvataan laserskannerilla, kuvista muodostetaan digitaalinen malli, mallille suunnitellaan hammas, joka lähetetään langattomasti "myllyyn." Myllyyn asetetaan palikka, josta mylly hioo lähetetyn datan mukaisesti hiotulle hampaalle sopivan kruunun tai täytteen.

3D- "tulostus" sovitetaan potilaan hiottuun hampaaseen ja varmistetaan istuvuus. Sitten se vielä laitetaan lähes 1000 asteeseen uuniin reiluksi 20 minuutiksi, jolloin väri muuttuu kauniin vaaleaksi ja kiiltäväksi. Jäähtymisen jälkeen hammas voidaan liimata paikoilleen.

Prosessi kestää tunnista kahteen ja yhden työpäivän aikana voi tehdä jopa 8 kruunua. Laajoissa muutoksissa voidaan myös kokeilla väliaikaisilla materiaaleilla hampaiden ulkonäköä tai purennan muutoksen sopivuutta.

.. Nykypäivää!