hammaseroosio, hampaiden eroosio

Hammaseroosio

Hampaiden eroosio tarkoittaa hampaiden kiilteen ja hammasluun liukenemista ulkoisista syistä johtuen. Eroosiota aiheuttavat muun muassa happamat ruoat ja juomat.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Mikä aiheuttaa hammaseroosion?

Hammaseroosion tavallisimmat syyt löytyvät ruokavaliosta. Happamat ruoat ja juomat, kuten hiilihapolliset limsat, energiajuomat, hedelmämehut, jotkin “makuvedet”, monet alkoholijuomat, etikka ja sitrushedelmät aiheuttavat hampaan kovakudosten liukenemista. Hapanmaitotuotteet eivät aiheuta eroosiota, koska niissä on kalsiumia.

Myös oksentaminen, närästys ja refluksitauti voivat aiheuttaa hampaiden eroosiota. Hapan mahaneste nousee närästyksessä ja refluksitaudissa suuhun ja liuottaa hampaiden kiillettä. Syömishäiriöitä, esimerkiksi bulimiaa, sairastavilla voi olla erityisen pahaa hammaseroosiota. Myös jotkin lääkkeet, poretabletit ja happamat kurkkupastillit voivat olla eroosion takana.

Happamat tuotteet liuottavat hampaiden pintaa ja pehmentävät sen. Hammas on tällöin altis kulumaan pureskelun vuoksi tai, jos hampaat harjataan pian happaman syömisen jälkeen. Lisäksi hampaiden eroosioon vaikuttavat vähäinen syljeneritys tai syljen huonontunut kyky laimentaa happoja. Syljellä on useita tehtäviä, joista yksi on hampaiden suojaaminen.

Hampaiden kulumista suun bakteerien aiheuttamien happojen vuoksi ei lasketa osaksi eroosiota.

Mitä hammaseroosiosta seuraa?

Hammaseroosion vauriot alkavat näkyä hampaiden pinnan muuttumisena mattaiseksi ja himmeäksi. Hammaskiilteen kuluttua alta paljastuu kellertävä hammasluu. Kun hammasluu paljastuu, hampaita alkaa vihloa. Hampaiden vihlonta voi olla erityisen kovaa kylmää ruokaa tai juomaa nauttiessa.

Eroosion myötä hampaat myös kuluvat nopeammin, hampaat lyhenevät ja paikat hampaissa voivat jäädä korkeammalla kuin itse hammas. Hampaiden muotokin voi muuttua eroosion myötä. Erityisesti etuhampaiden kärjet alkavat lohkeilla helposti.

Hammaseroosion pysäyttäminen

Hampaiden eroosio tulisi aina pyrkiä pysäyttämään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vaurioiden hoito ja korjaaminen voi olla vaikeaa, kallista ja joskus mahdotontakin. Eroosion syy tulee selvittää ja siihen puuttua, oli kyse sitten ruokavaliosta tai esimerkiksi refluksitaudista.

Hammaseroosiota voi ehkäistä välttämällä happamia, eroosiota aiheuttavia ruokia ja juomia. Jos syöt hapanta, vältä kovaa pureskeltavaa samaan aikaan. Happaman ruoan tai juoman jälkeen on hyvä pureskella pala juustoa tai juoda maitoa. Hampaita ei saa pestä pian happaman ruoan tai juoman jälkeen eikä hapanta saa myöskään syödä pian hampaiden pesun jälkeen.

Hedelmät ja vihannekset on parempi nauttia kokonaisia, ei mehuina. Marjoihin ja hedelmiin ei kannata lisätä sokeria, sillä ilman sokeria happamuus häviää nopeammin. Happamat juomat on paras nauttia viilennettynä ja kerrallaan, lyhyessä ajassa. Pidä suu kosteana juomalla vettä.

Hampaat pestään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hankaavia hammastahnoja sekä kovaa hammasharjaa on hyvä välttää. Happaman ruoan jälkeen on hyvä suosia ksylitolipastilleja tai -imeskelytabletteja purukumin sijaan. Hammaslääkärille tai suuhygienistille tulee kertoa, kuinka usein käytät happamia tuotteita. Käy myös säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

Lieviä hammaseroosion vaurioita voidaan korjata eri tavoin. Muutaman hampaan vauriot voidaan korjata eri materiaaleista valmistetuilla paikoilla tai hammaslaminaateilla. Laajojen vaurioiden korjaaminen vaatii vaikeat ja kalliit operaatiot.

Etsitkö hammaslääkäriä?

https://fi.webdento.com/hammaseroosio-hampaiden-eroosio/ http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/eroosio-hammaskiilteen#.Vz1obvmLTRY http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00015