Hampaan poiston jälkeen - hoito-ohjeet

Hampaan poiston jälkeen

Hampaan poistaminen on suukirurginen toimenpide, jonka jälkeen hoidetulle alueelle jäävät hammaskuoppa, limakalvohaava sekä usein myös tukiompeleet. Hammaskuopan parantumisen vuoksi on tärkeää, että noudatat omahoito- ohjeita.

Hampaan poiston jälkeen - hoito-ohjeet

1. Poiston jälkeen poistonkuopan päälle asetettua sideharsotaitosta pidetään paikallaan 20-30 minuuttia.

Sideharsotaitos suojaa poistokuoppaa syljeltä ja bakteereilta, jotka voivat hankaloittaa verihyytymän syntymistä kuoppaan. Jos taitoksen poiston jälkeen ilmenee verenvuotoa, laita uusi sideharsotaitos kuopan päälle ja pure napakasti yhteen vielä toiset 20-30 minuuttia. Verenvuodon tyrehtymiseen auttaa myös kylmä jäähaude.

2. Vältä haavan koskettelua, imeskelyä sekä harjaamista. Myös pillillä imemistä, syljeskelyä, tupakointia tai nuuskaamista tulee välttää.

Verihyytymä toimii hammaskuopan suojana ja estää sitä kuivumiselta.  Jos verihyytymä hajoaa tai siirtyy, voi hammaskuoppa kuivua, jolloin sen alla oleva luu ja hermot paljastuvat, mikä voi aiheuttaa poistokuopan tulehtumisen ja olla todella kivulias. Kuivan poistokuopan syntymisen riskiaikaa ovat hampaan poiston jälkeiset viisi päivää. Kuivan poistokuopan oireita ovat epämiellyttävä tunne ja voimistuva kipu poistokuopan alueella sekä paha maku ja pahanhajuinen hengitys.  Jos kipua tai muita oireita ilmenee 2-3 vuorokauden kuluttua hampaan poistosta, ota heti yhteyttä hammaslääkäriisi.

3. Välittömästi hampaan poiston jälkeen syömistä tulee välttää 2 tunnin ajan.

Poistohaavaa on tärkeää varoa kaikin tavoin. Kahden viikon ajan ruoka kannattaakin pureskella sillä puolella suuta missä poistohaavaa ei ole. Ensimmäisenä päivänä ruuan tulee olla pehmeää ja viileää, sillä kuuma ruoka saattaa lisätä haavan verenvuotoa. Myös tupakointia tai nuuskaa tulee välttää.

4. Vältä raskasta työtä, urheilua tai saunomista vuorokauden ajan.

Kova fyysinen rasitus voi lisätä haavan verenvuotoa ja ompeleiden rikkoontumista. Leikkauksellisen hampaan poiston yhteydessä vältä kovaa fyysistä rasitusta 3 vuorokauden ajan.

5. Pitämällä jäähaudetta posken ihollavoit vähentää toimenpiteen jälkioireita kuten kipua turvotusta, verenvuotoa tai mustelman ilmaantumista iholle.

Jäähaudetta pidetään toimenpidepäivänä noin puoli tuntia kerrallaan tunnin välein loppupäivän ajan tai tarpeen mukaan. Pakasteita käyttäessäsi kääri ne pyyhkeeseen. Älä pidä jäähaudetta liian kauan yhtäjaksoisesti, jotta ihoon ei tule paleltumaa tai tuntohermojen toiminnan häiriintymistä.  Kolmen vuorokauden jälkeen hampaan poistosta voit siirtyä kylmähauteesta lämpimään hauteeseen, sillä se nopeuttaa aineenvaihduntaa sekä verenkiertoa ja siten edistää paranemista.

6. Poiston jälkeistä kipua voit lievittää hammaslääkärin määräämillä tai suosittelemilla tulehduskipulääkkeillä.

Normaali paraneminen sisältää jonkun verran kipua ja posken turvotusta, mikä saattaa hankaloittaa suun avaamista. Poskeen voi myös parin päivän päästä ilmaantua mustelma. Kivun hoitamiseksi hammaslääkäri määrää tulehduskipulääkkeitä, joista ensimmäinen osa annetaan ennen hoitotoimenpidettä. Määrättyjä tulehduskipulääkkeitä tulee käyttää lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Asetyylisalisyylihappoa sisältäviä särkylääkkeitä (Aspirin, Disperin yms.) tulee välttää, koska ne lisäävät verenvuotoalttiutta.

Poistokuopan puhdistus

Puhdista poistokuoppaa purskuttelemalla kloodiheksidiiniä sisältävää suuvettä 1-2 viikon ajan. Aloita puhdistus vasta poistoa seuraavana aamuna. Hampaita pestessäsi älä harjaa poistokuoppaa, jotta verihyytymä tai tukiompeleet eivät hajoa. Ompeleet poistetaan yleensä 5-14 päivän kuluessa, mutta ne voivat olla myös itsekseen poistuvia sulavia ompeleita, jolloin ne jätetään suuhun.

Jos hammas on poistettu leikkauksella, tulee hammaskuoppaa puhdistaa purskuttelemalla kevyesti keittosuolaliuosta aamuin illoin sekä aterioiden jälkeen leikkauksen jälkeisinä kahtena päivänä. Keittosuolaliuosta saat apteekista tai voit valmistaa sitä itse lisäämällä lasilliseen keitettyä vettä vajaa 1 tl suolaa. Tämän jälkeen voit siirtyä klooriheksidiiniä sisältävän suuveden purskutteluun, joka tehostaa suuhygieniaa ja näin myös auttaa haava-alueen paranemista.