Hematooma, mustelma

Hematooma eli mustelma

Hematooma eli mustelma syntyy ihonalaisten pienten verisuonten rikkoutuessa. Mustelmia syntyy kaikille silloin tällöin pienten vammojen kohdalla. Mustelmaherkkyys vaihtelee runsaasti yksilöiden välillä ja monet sairaudet ja muut syyt voivat herkistää mustelmien synnylle.

Mustelman synty ja parantuminen

Mustelma syntyy tavallisesti pienestä vammasta, iskusta tai kolhusta kehoon. Ihon alla pienet verisuonet rikkoutuvat ja ympäröiviin kudoksiin leviää verta. Yleensä mustelman ilmaantumiseen menee päivä tai pari.

Mustelmia voi syntyä ilman huomattavaa vammaa verisuonten tai niitä ympäröivien kudosten heikkouden, verisuonitulehdusten tai muiden sairauksien vuoksi. Tällöin verisuonet rikkoutuvat erityisen helposti. Verenvuotoa voi aiheuttaa myös erilaiset verenhyytymisen häiriöt.

Ikääntyminen tai voimakas laihtuminen heikentävät sidekudoksia, jolloin myös hematoomia syntyy helposti kämmenselkiin ja kyynärvarsiin sekä sääriin. Laskimoiden huonontunut toiminta tai sydänsairaudet voivat aiheuttaa mustelmia alaraajoihin.

Myös tulehduskipulääkkeet voivat lisätä mustelmaherkkyyttä. Jos huomaa saavansa helposti mustelmia käyttäessäsi tulehduskipulääkkeitä, tulee lääkkeen käyttö lopettaa, mikäli se on mahdollista.

Mustelmat paranevat itsestään. Elimistössä on niin sanottuja siivoojasoluja, jotka poistavat verisuonista vuotaneen veren. Aluksi verenpurkaumat ovat yleensä punaruskehtavia tai sinertäviä. Parantumisvaiheessa hematoomaan ilmaantuu kellertäviä sävyjä ja lopulta se häipyy kokonaan pois. Yleensä verenpurkauman parantuminen vie reilun viikon.

Milloin hoitoon?

Kun mustelma on pieni ja yksittäinen, hoitoon ei tarvitse hakeutua, vaikka mustelma näyttäisi syntyneen itsestään. Vamman aiheuttaman mustelman hoitotarve riippuu siitä, liittyykö mustelmaan muita oireita.

Hoitoon on syytä hakeutua silloin, kun mustelmia syntyy ilman syytä useita tai yksittäinen iso, yli 3 senttimetrin, mustelma. Jos mustelmia syntyy verenohennuslääkkeen käytön aikana (varfariini, Marevan) on myös hakeuduttava hoitoon. Mikäli ilman syytä ilmaantuviin hematoomiin liittyy yleisoireita, kuten laihtumista, väsymystä tai yleistilan laskua, tulee niin ikään hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00049 http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=5023659 http://klinik.fi/terveysinfo/mustelmat