hyperventilaatio, liikahengitys

Hyperventilaatio

Hyperventilaatio, eli liikahengitys, on tila, jossa henkilö hengittää enemmän kuin elimistölle olisi tarpeen. Hyperventilaation seurauksena verestä poistuu enemmän hiilidioksidia kuin aineenvaihdunnan myötä syntyy, mikä johtaa moniin oireisiin.

Mikä aiheuttaa hyperventilaation?

Hyperventilaation taustalla voi olla monia eri psyykkisiä ja fyysisiä tekijöitä. Usein hyperventilaatio liittyy psyykkisiin tekijöihin, ahdistukseen ja paniikkihäiriöön.

Henkisten tekijöiden lisäksi esimerkiksi hiilidioksidi, kofeiini ja maitohappo voivat edistää liikahengitystä. On myös huomattu, että hyperventilaatioon taipuvaiset hengittävät useammin rintakehällä pallean sijaan. Palleahengityksen tarve stressaavassa tilanteessa saa ahdistumaan ja lisää hengitystä.

Hyperventilaation voi aiheuttaa myös jotkin fyysiset sairaudet, kuten astma, keuhkokuume, keuhkoveritulppa, keuhkoahtauma, sepelvaltimotautikohtaus, sydämen vajaatoiminta tai neurologiset sairaudet. Oireet voi aiheuttaa itselleen myös tahdonalaisesti puhaltamalla, esimerkiksi tulta sytyttäessä.

Hyperventilaatio koetaan usein nuorten naisten oireeksi. Liikahengitystä voi kuitenkin esiintyä kaikenikäisilla ja niin miehillä kuin naisilla.   

Hyperventilaation oireet

Liikahengityksessä hengitys on sekä syvää että nopeaa, keho saa liikaa happea. Hyperventilaation aikana keuhkoissa poistuu verenkierrosta normaalia enemmän hiilidioksidia kuin aineenvaihdunnassa syntyy. Tämä saa veren muuttumaan emäksiseksi ja verisuonet supistumaan, jolloin seurauksena voi olla monia oireita.

Tavallisia oireita liikahengityksestä ovat tukehtumisen tunne, sydämentykytys, rintakipu, käsien pistely ja puutuminen sekä vapina. Seurauksena voi olla myös huimaus ja toisinaan jopa pyörtyminen. Joskus myös suun kuivuminen, röyhtäily tai lihaskouristukset raajoissa yhdistetään hyperventilaatioon.

Hyperventilaatio ja ahdistus tai paniikki aiheuttavat helposti toisiaan ruokkivan noidankehän.

Hyperventilaation hoito

Hyperventilaation syy on hyvä tutkia lääkärissä. Usein ensimmäisellä kerralla oireita säikähtääkin niin, että hakeutuu hoitoon. Jos taustalla on paniikkihäiriö, voidaan hoitona käyttää lääkitystä ja terapiaa. Fyysisen syyn hoito riippuu hyperventilaation aiheuttajasta.

Hyperventilaation hoito on kokonaisvaltaista. Osana hoitoa ja itsehoitoa voivat olla esimerkiksi palleahengityksen harjoittelu, hengityskoulu, rentoutumisharjoitukset, ryhmäterapia ja vertaisryhmät. Myös liikahengitysoireista kärsivän läheisten on hyvä tutustua aiheeseen ja opetella rauhoittamaan potilasta.

Ennen hyperventilaatioon suositeltiin usein paperipussiin hengittämistä. Nykyään tätä ei kuitenkaan enää suositella, sillä se voi olla vaarallista, jos liikahengityksen taustalla onkin sydän- tai keuhkoperäinen ongelma.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00905 http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo91753&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth= http://www.nettiterveys.fi/artikkeli/liikahengitys-hyperventilaatio