Ilmavaivat, turvotus, vatsakipu

Ilmavaivat ja vatsan turvotus

Ilmavaivat ja vatsan turvotus ovat varsin yleisiä ongelmia ja usein ne liittyvät toisiinsa. Ongelmien taustalla voi ruokavalion lisäksi olla jokin yliherkkyys tai sairaus.

Ilmavaivojen ja vatsan turvotuksen syyt

Ruoansulatuskanavassa syntyy kaasuja pääosin paksusuolen bakteerien tuottamana. Lisäksi kaasua päätyy vatsaan ja suolistoon nieltynä. Päivän aikana suolikaasua kertyy tavallisesti vajaan litran verran, yksilöllinen vaihtelu on tosin suurta. Kaikki kaasu ei ole kerrallaan suolessa. Kaasua poistuu elimistöstä päivän aikana röyhtäyksinä ja flatuksina, eli pieruina.

Vatsan turvotusta ja ilmavaivoja voivat aiheuttaa monenlaiset tekijät. Ärtyvän suolen oireyhtymässä (IBS) suolikaasuja ei ole normaalia enemmän, mutta kaasu voi poistua elimistöstä hitaammin. Saattaa myös olla, että paksusuolen seinämä reagoi normaalia herkemmin kaasuihin. Taustalla voi olla suoliston poikkeava bakteerikanta. IBS:lle tyypillistä on, että turvotus esiintyy muulloin kuin ruokailun jälkeen.

Aterian jälkeisen turvotuksen syyksi on pystytty toteamaan ruoansulatuskanavan lihasten ja pallean herkempi reaktio venytykselle. Tämä saa aikaan täyden ja turvonneen olon pientenkin aterioiden jälkeen. Aterioiden jälkeinen turvotus kuuluu niin sanottuihin ruoansulatusvaivoihin, dyspepsiaan.

Liiallisten suolikaasujen takana on useimmiten ruokavalio. Lisäksi muun muassa laktoosi-intoleranssi, eli maitosokerin imeytymishäiriö, sekä keliakia aiheuttavat vatsavaivoja. Laktoosi on maidon sokeri, joka laktoosi-intoleranssista kärsivällä ei entsyymin puutteen vuoksi imeydy ohutsuolessa vaan päätyy paksusuoleen tuottamaa ylimääräistä kaasua. Keliakiassa viljojen valkuaisaine gluteeni tuhoaa ohutsuolen nukkaa ja aiheuttaa ravintoaineiden imeytymishäiriöitä. Gluteenia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa.

Ilmavaivojen ja turvotuksen hoito

Vatsan turvotuksen ja ilmavaivojen hoito riippuu osittain siitä, mistä vaivat johtuvat. Ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa käytetään niin sanottua FODMAP -ruokavaliota, jossa vältellään tiettyjä ruoka-aineita.

Ärtyvän suolen oireyhtymässä vaihtelee usein ummetus ja ripuli. Ummetus itsessäänkin aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja. Ummetus voidaan tarvittaessa hoitaa uudella, tehokkaalla reseptilääkkeellä lubiprostonella, mikäli tavalliset ummetuksen hoitokeinot ja lääkkeet eivät auta.

Liikunnan on todettu helpottavan vatsan turvotukseen. Liikunta aktivoi suolta ja saa suolikaasut liikkeelle. Vaikutus näkyy vasta ajan kanssa säännöllisen liikunnan jatkuessa.

Syönnin jälkeistä vatsan turvotusta voi yrittää helpottaa myös pienentämällä annoskokoa, syömällä pienempiä aterioita tiheämmin.

Myös vastustuskykyä lisääviä probiootteja voi kokeilla. Probiootteja on luonnostaan esimerkiksi piimässä, ja niitä lisätään useisiin tuotteisiin, kuten maitoihin, jogurtteihin ja mehuihin.

Laktoosi-intoleranssin aiheuttamiin ilma- ja vatsavaivoihin hoitona on laktoositon ruokavalio. Keliakiasta kärsivän taas tulee noudattaa gluteenitonta ruokavaliota koko loppuelämän.

Ilmavaivoihin on olemassa myös reseptivapaa lääke, dimetikoni. Sen teho perustuu kaasukuplien pintajännitteen vähentämiseen, jolloin kaasut pääsevät helpommin kulkeutumaan pois elimistöstä.

Suolikaasuja lisäävät ruoka-aineet

Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat ylimääräistä suolikaasujen muodostumista. Reaktiot eri ruoka-aineisiin ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä ja kannattaakin selvittää, mitkä ruoat sopivat itselle ja mitkä eivät.

Paras tapa selvittää ruoka-aineiden sopivuutta on niin sanottu välttämismenetelmä, jossa ruokavaliosta jätetään yksi aines kerrallaan pois ja seurataan vähenevätkö vaivat. Seuratessa vaikutuksia tulee huomioida, että ravinto ei vaikuta kaasujen muodostumiseen välittömästi. Vaikutuksen näkyvät vasta useiden tuntien kuluttua.

Ruoat joiden imeytymättömät hiilihydraatit, esimerkiksi kuidut, kulkeutuvat paksusuoleen ravitsemaan bakteereja lisäävät suolikaasujen määrää. Tyypillisiä kaasuja lisääviä ruoka-aineita ovat muun muassa pavut, kaalit, sipulit, selleri, artisokka, jotkin sienet, banaani, viikuna, päärynä, viinirypäleet, rusinat sekä kuivatut luumut. Myös makeutusaineet sorbitoli ja ksylitoli lisäävät kaasuja. Rasvainen ruoka, leivonnaiset ja suklaa aiheuttavat myös usein ilmavaivoja. Hiilihapollisia juomia on hyvä välttää, sillä niiden mukana suolistoon kulkeutuu ylimääräistä kaasua.  

Milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle?

Lääkäriin on syytä hakeutua, kun oireet haittaavat normaalia elämää eikä kotihoito auta. Lääkärissä selvitetään, onko oireiden taustalla jokin sairaus, esimerkiksi keliakia.

Lääkäriin tulee mennä myös, jos ilmavaivoihin ja vatsan turvotukseen liittyy muita, hälyttäviä oireita. Tällaisia ovat esimerkiksi väsymys, laihtuminen ja yleiskunnon heikentyminen.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00022 http://www.vapautavatsasi.fi/p30158-ilmavaivojen_syyt.php http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/eroon_ilmavaivoista_omat_ja_laakarin_keinot http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/ruoka/probiootit_suojaavat_sairauksilta