Kuivat silmät

Kuivat silmät

Kuivat silmät voivat johtua monesta syystä. Joskus tunne silmien kuivuudesta johtuu esimerkiksi allergiasta tai infektiosta, mutta usein kyseessä on kyynelnesteen vähyydestä tai laadusta johtuva ongelma.

Etsitkö silmälääkäriä?

Mikä aiheuttaa silmien kuivuutta?

Kuivasilmäisyys vaivaa useimmiten vaihdevuosi-ikäisiä tai sitä vanhempia naisia. Silmien kuivuutta voi kuitenkin olla myös miehillä ja nuorilla.

Normaalisti silmän pinnalla on ohut, hyytelömäinen kerros kyynelnestettä, jota erittyy koko ajan. Tunteen kuivista silmistä aiheuttaa usein kyynelnesteen vähyys tai sen koostumuksen muutos sellaiseksi, että kyynelneste ei leviä tasaisesti koko silmälle.

Kyynelnesteen vähyys voi johtua monista syistä. Sairauksista esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymä, nivelreuma, kilpirauhasen vajaatoiminta ja diabetes voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Kuivasilmäisyys voi liittyä myös käytössä olevaan lääkitykseen. Lääkkeistä esimerkiksi isotretinoiini, beetasalpaajat, nesteenpoistolääkkeet ja eräät antihistamiinit aiheuttavat silmien kuivuutta. Silmät ovat tavallista kuivemmat myös usean kuukauden ajan taittovirheleikkauksen jälkeen.

Tunne kuivista silmistä voi liittyä myös allergiaan, tali-ihottumaan, ruusufinniin tai infektioon. Silmäoireet voivat olla joskus ruusufinnin ainoa oire.

Kuivien silmien oireet

Kuivat silmät ilmenevät tavallisesti punoituksena, kirvelynä ja roskan tunteena. Kuivat silmät voivat myös rähmiä tai vetistää. Allergia, ruusufinni, tali-ihottuma tai muu silmien ärsytys ilmenee usein silmän sidekalvon punoituksena. Luomi voi myös olla turvonnut ja luomen reunoissa voi aamuisin olla rähmää.

Kuivasilmäisyyden oireita on erityisen usein sellaisilla, jotka kärsivät allergisesta nuhasta, allergisesta silmän sidekalvontulehduksesta tai ei-allergisesta nuhasta. Kuivien silmien oireet lisääntyvät esimerkiksi tupakansavussa, voimakkaasti ilmastoiduissa tiloissa, tuulessa ja pakkasessa. Televisiota tai näyttöpäätettä katsellessa sekä lukiessa silmiä tulee monesti räpyteltyä harvemmin ja silmät tuntuvat kuivilta.

Kuivien silmien hoito

Kuivia silmiä voi itse hoitaa räpyttelemällä silmiä tarpeeksi, ja silmien kiinni pitäminen voi helpottaa myös oireita. Kuivasilmäisyydestä kärsivä voi myös yrittää vältellä oireita pahentavia olosuhteita, esimerkiksi koneellisesti ilmastoituja tiloja.

Apteekeista saa ilman reseptiä monenlaisia silmätippoja, jotka helpottavat silmien kuivuutta. Silmätippoja voi kokeilla itsenäisesti muutaman päivän, ja mikäli oireet helpottavat, voi tippoja käyttää pitempäänkin. Vaikeimpiin oireisiin voi kokeilla allergisen silmätulehduksen hoitoon tarkoitettuja kromoglikaattitippoja

Silmälääkärin tutkimuksiin on hyvä hakeutua, jos epäilee silmien kuivuuden taustalla olevan jokin sairaus tai lääke. Jos itsehoitona kokeillut silmätipat eivät helpota oireita, on myös syytä hakeutua lääkäriin. Ikääntymisen myötä silmälääkärin tarkastuksessa on muutenkin käytävä säännöllisesti.

Silmien kuivuutta voidaan tutkia niin sanotulla Schirmerin kokeella. Kokeessa silmäluomen alle laitetaan imupaperiliuska, jonka kostumista seurataan. Sarveiskalvon tilaa voidaan tutkia myös värjäämällä silmä ja tarkastelemalla sitä sinivalossa silmämikroskoopilla.   

Kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa kosteuttavien silmätippojen lisäksi esimerkiksi silmien kosteuden poistumista estävillä kyyneltietulpilla. Öisin voidaan pitää suojalaseja, jotka pitävät kosteuden silmissä. Kaksoistyrniöljykapseleiden on myös todettu helpottavan niin silmien, limakalvojen kuin ihonkin kuivuutta.

Vaikeaan silmien kuivuuteen voidaan määrätä kortisonitippoja tai solunsalpaajalääkitys. Tulehdusta voidaan joutua hoitamaan antibiooteilla. Luomen reunan puhdistus, höyryhoito tai paineluhoito voivat myös olla tarpeen.   

Silmien kuivuuden hoidolla pyritään lievittämään oireita. Kyynelnesteen määrää ja laatua ei voida parantaa. Kuivat silmät eivät kuitenkaan yleensä ole vaarallinen vaiva, ja vain äärimmäinen kuivasilmäisyys uhkaa silmien terveyttä tai näkökykyä.

Etsitkö silmälääkäriä?

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00669 http://www.silmalaakariyhdistys.fi/fin/silmataudit_ja_nakeminen/kuivat_silmat/