Kuukautiskivut

Kuukautiskivut

Lähes kaikilla naisilla on ajoittain jonkinasteisia kuukautiskipuja, mutta noin 5–15 % kärsii voimakkaista kuukautiskivuista eli dysmenorreasta. Tavallisin oire kuukautiskipujen yhteydessä on alavatsan supistuksenomainen tai polttava kipu.

Etsitkö gynekologia?

Kuukautiskipujen syyt

Kuukautiskivut voivat olla primaarisia, jolloin niitä esiintyy kuukautisten alkamisesta lähtien, tai sekundaarisia, jolloin ne ilmaantuvat myöhemmin, usein noin 30 vuoden iässä. Voimakkaita, haittaavia kuukautiskipuja kutsutaan dysmenorreaksi.

Primaaristen kuukautiskipujen takana ovat ilmeisesti kohdun limakalvon tuottamat prostaglandiinit. Prostaglandiinit saavat kohdun supistelemaan kivuliaasti. Kohtu valmistautuu joka kuukausi raskauteen kasvattamalla limakalvon, joka kuukautisten aikana poistuu vuodon mukana, jos raskaus ei ala.

Sekundaaristen kuukautiskipujen takana on yleensä jokin sairaus tai elimellinen vika. Kuukautiskipuja voi aiheuttaa muun muassa kohdun myoomat, polyypit, kasvaimet tai endometrioosi. Myöhemmällä iällä ilmaantuvat kivuliaat kuukautiset voi aiheuttaa myös adenomyoosi eli kohdun limakalvon paikoittainen tunkeutuminen kohtulihaksen sisään. Kuparikierukkakin voi aiheuttaa kuukautiskipuja.

Kuukautiskipuoireet

Tavallisimmin kivuliaat kuukautiset oireilevat supistuksenomaisina kipuina, kramppeina, tai polttavina kipuina. Kipua on pääasiassa alavatsassa, mutta se voi säteillä selkään ja reisiin.

Primaarisissa kuukautiskivuissa oireet ilmenevät yleensä kuukautisvuodon alkaessa ja kestävät päivän tai pari. Primaariset kuukautiskivut loppuvat monilla ensimmäisen synnytyksen jälkeen. Sekundaariset kuukautiskivut voivat alkaa pari päivää ennen vuodon alkamista ja kestää jopa koko kuukautisten ajan.

Muita kuukautiskipuihin liittyviä oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, ripuli, ilmavaivat, huimaus, päänsärky ja väsymys, joskus ummetuskin.

Kuukautiskipujen tutkimukset

Kuukautiskipujen vuoksi tehdään ensisijaisesti tavallinen gynekologinen sisätutkimus. Jos siinä ei ilmene mitään poikkeavaa, jatkotutkimuksia ei välttämättä tarvita.

Lisätutkimuksena voidaan tehdä kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimus. Tulehdusepäilyjen kohdalla voidaan ottaa papa-koe sekä klamydiatesti. Joskus, esimerkiksi endometrioosia epäiltäessä, tehdään vatsaontelon tähystys eli laparoskopia.

Kuukautiskipujen hoito

Itsehoitona kuukautiskipuihin voi käyttää tulehduskipulääkkeitä. Annoksen tulee olla tarpeeksi suuri, 400–600 mg kerrallaan, ja lääke on hyvä ottaa jo ennen vuodon alkua ja tarvittaessa uudestaan 6–8 tunnin kuluttua. Tulehduskipulääkkeet vähentävät prostaglandiinien tuotantoa helpottaen kipuja. Jos tulehduskipulääkettä ei voi käyttää, voi kokeilla parasetamolia. Myös liikunta auttaa monesti kipuihin, mikäli liikkuminen on mahdollista kivuilta.

Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua, jos kipulääkkeet eivät auta, kipuihin liittyy muita oireita (esim. vuotohäiriöitä) tai jos kivut ilmaantuvat tai pahenevat äkillisesti. Lääkäri voi muun muassa kirjoittaa reseptin vahvemmalle kipulääkitykselle.

Kuukautiskipuja hoidetaan myös ehkäisypillereillä ja hormonikierukalla. Yhdistelmäehkäisypillerit ovat tehokkaita kuukautiskipujen hoidossa ja voidaan määrätä, vaikka ehkäisylle ei olisi tarvetta. Minipillerit eivät auta yhtä tehokkaasti kuin yhdistelmäehkäisypillerit. Ehkäisypillereitä voidaan käyttää useita kuukausia yhtäjaksoisesti, jolloin kivuliaat kuukautiset pysyvät poissa pitempään. Hormonikierukka on hyvä vaihtoehto, varsinkin synnyttäneille naisille.

Sekundaaristen kuukautiskipujen johtuessa jostain sairaudesta tai viasta hoidetaan tätä. Esimerkiksi kipuja aiheuttava polyyppi tai myooma on hyvä poistaa. Endometrioosia hoidetaan muun muassa ehkäisypillereillä ja leikkauksella. Kaikkein vaikeimmissa tapauksissa kohtu voidaan joutua poistamaan.

Etsitkö gynekologia?

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00147 http://www.terve.fi/kuukautiskivut/kun-kuukautiskipu-lamaannuttaa http://www.kauneusjaterveys.fi/terveys-hyvinvointi/hyva-olo-nyt/kuukautiskivut-kuriin