• info@tohtorille.fi

Kyhmyruusu voi olla oire monesta sairaudesta | Tohtorille.fi

Kyhmyruusulla tarkoitetaan iholle ilmaantuvia, kipeitä kyhmyjä. Tavallisimmin kyhmyruusu on säärten etupinnoilla. Kyhmyruusu ei ole itsenäinen sairaus vaan sen taustalla on jokin muu sairaus.

Kyhmyruusun oireet

Kyhmyruusu ilmenee iholle tulevina kipeinä tai aristavina, punoittavina ja mahdollisesti kuumottavina kyhmyinä. Useimmin kyhmyjä on säärten etupinnoilla, mutta joskus myös reisissä, pakaroissa tai kyynärvarsissa. Kyhmyjen koko voi vaihdella muutamista senttimetreistä jopa kymmeniin senttimetreihin.

Kyhmyt tummuvat parin viikon kuluessa ja tavallisimmin häviävät muutamien viikkojen tai kuukausien kuluessa. Kyhmyistä jää jälkeen lievä pigmenttimuutos, joka kuitenkin häviää muutamien kuukausien aikana.

Kyhmyruususta on olemassa myös krooninen, vaeltavaksi kyhmyruusuksi kutsuttu muoto. Vaeltavan kyhmyruusun kyhmyt kestävät iholla tavallisesti noin puolesta vuodesta vuoteen.

Kyhmyruusuun voi liittyä oireena myös kuume. Nivelsäryt ovat myös tavallisia, mutta niveltulehdukset eivät kuulu oireisiin. Noin 90 % kyhmyruusupotilaista on naisia. Tyypillinen potilas on nuori nainen, lapsilla ja vanhuksilla kyhmyruusu on harvinainen. Kyhmyruusu uusii harvoin.

Kyhmyruusun aiheuttajat

Kyhmyruusun taustalla voi olla lukuisia eri sairauksia, joista toiset ohimeneviä infektioita ja toiset pitkäaikaisia sairauksia. Tavallisimpia kyhmyruusun aiheuttajia ovat sarkoidoosi sekä monet infektiot. Infektioista kyhmyruusua aiheuttavat esimerkiksi streptokokin aiheuttama nielurisatulehdus, yersinia -bakteerin aiheuttamat suolistoinfektiot, tuberkuloosi sekä klamydia.

Myös krooniset, tulehdukselliset suolistosairaudet, eli Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus, voivat olla syy kyhmyruusun syntyyn. Joskus myös lepraan liittyy kyhmyruusu, mutta Suomessa lepraa ei enää esiinny.   

Vaeltava kyhmyruusu voi liittyä raskauteen, ehkäisytablettien tai muun hormonihoidon käyttöön.

Kyhmyruusun hoito

Kyhmyruusu itsessään paranee ilman hoitoa. Itsehoitona toimii lepo ja tarvittaessa särkylääke. Kyhmyruusun syy tulisi kuitenkin aina selvittää, koska kyseessä on oire jostain muusta taudista. Lääkäriin on siis aina hakeuduttava epäiltäessä kyhmyruusua.

Kyhmyruusu voidaan yleensä todeta kyhmyt näkemällä. Tarvittaessa kyhmystä voidaan ottaa koepala. Kyhmyruusun syyn tutkimiseen käytetään laboratoriokokeita ja röntgenkuvausta.

Kyhmyruusun aiheuttanutta sairautta hoidetaan sairaudesta ja tapauksesta riippuen. Noin kolmanneksella kyhmyruusun syytä ei kuitenkaan saada selville.

Jos haluat etsiä ja varata itsellesi ihotautilääkärin, voit tehdä sen oheisesta linkistä: