nenäverenvuoto, verenvuoto nenästä

Nenäverenvuoto

Nenäverenvuoto on peräisin nenän limakalvolta, yleensä nenän väliseinän etuosasta. Verenvuodon perimmäinen syy voi löytyä monesta tekijästä, mutta verenvuodon nenästä käynnistää usein jokin mekaaninen syy, esimerkiksi niistäminen, aivastus tai nenän kaivelu.

Nenäverenvuodon syyt

Nenäverenvuoto on peräisin nenän limakalvolta, joko laajemmalta verestävältä alueelta tai yksittäisestä revenneestä verisuonesta. Verenvuoto nenästä käynnistyy yleensä jonkin mekaanisen tekijän vuoksi, kuten niistämisen, aivastuksen, nenän kaivelun, saunomisen tai nenään kohdistuneen iskun vuoksi. Perimmäinen syy vuotoon voi kuitenkin olla moni tekijä.

Nenäverenvuodon syy on monesti limakalvon heikentyminen kuivuuden tai tulehduksen vuoksi. Lisäksi veren hyytymistä estävät lääkkeet, korkea ikä sekä verisuonten kalkkeutuminen altistavat verenvuodolle. On myös yleissairauksia, jossa nenä vuotaa verta helposti. Lapsilla syy voi joskus löytyä nenään työnnetystä vierasesineestä.

Verenvuoto nenästä on melko yleistä, myös lapsilla, ja tavallisesti vaaraton ongelma. Tavallisimmin vuoto on nenän väliseinän etuosassa, mutta se voi olla muissakin osissa nenää.

Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen

Nenäverenvuodon tyrehdyttäminen aloitetaan niistämällä nenä tyhjäksi. Tämän jälkeen vuotava sierain painetaan umpeen painamalla nenän sivua nenän väliseinää vasten vähintään 15 minuutin ajan. Potilaan on hyvä istua etukumarassa, jotta verta ei valu nieluun. Vuodon tyrehtymistä voi edistää asettamalla niskaan tai otsalle jotain kylmää, esimerkiksi jääpussin.

Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli verenvuoto ei tyrehdy edellä mainituin toimin 15 minuutissa. Lääkärin vastaanotolla nenä puudutetaan ja tyhjennetään verestä, jonka jälkeen on kaksi hoitovaihtoehtoa: nenäkäytävä ja vuoto voidaan tukkia sideharsotamponilla tai paikallinen vuoto voidaan tyrehdyttää, “polttaa”, hopeanitraatilla. Vain harvinaisissa tapauksissa vaaditaan muita, erikoislääkärin vaativampia toimenpiteitä. Mikäli nenäverenvuotoa on toistuvasti, on kuitenkin hyvä tehdä jatkotutkimuksia syyn selvittämiseksi.

Jos nenäverenvuoto on tyrehdytetty hopeanitraatilla, ei tarvita erityisiä jälkitoimia. On kuitenkin hyvä välttää parin kolmen päivän ajan kovia ponnisteluja, aivastamista ja kuumia ruokia tai juomia. Sideharsotamponia pidetään nenässä yhdestä kolmeen päivään. Tämän jälkeen tamponi poistetaan vähitellen, sitä mukaa kun se lähtee ilman kovaa vastustusta, vetämällä. Jos tamponi ei lähde helposti, se katkaistaan ja irrottamista jatketaan seuraavana päivänä.    

Nenäverenvuodon ehkäisy

Jos on taipuvainen nenäverenvuotoihin, on hyvä välttää vuodon laukaisevia tekijöitä, kuten nenän kaivelua, voimakasta niistämistä, kovaa ponnistelua tai voimakkaasti maustettuja ruokia. Lapsilla myös kynsien leikkaus voi auttaa. Vuotoherkkiä, kuivia nenän limakalvoja voidaan hoitaa myös A-vitamiinitipoilla.

Mikäli verenvuoto nenästä johtuu jostain lääkityksestä, voi neuvotella hoitavan lääkärin kanssa lääkityksen muutoksista. Jos taustalla on jokin sairaus, tulee se hoitaa. Esimerkiksi verenpainetauti voi heikentää verisuonia ja saada ne vuotamaan herkästi, vaikka tauti ei suoranaisesti nenäverenvuotoa aiheuta. Joskus nenäverenvuodon aiheuttaa toistuvasti yksittäinen verisuoni, joka voidaan hyydyttää ja näin lopettaa verenvuoto nenästä.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00306 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00740 http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/13-faktaa-nenaverenvuodosta/#.VxjKh_mLTRY