• info@tohtorille.fi

Nivuskipua voi aiheuttaa monet ongelmat | Tohtorille.fi

Nivuset ovat vatsan ja reiden raja-alue. Nivuskivun voi aiheuttaa jokin paikallisesti nivusissa oleva ongelma tai kipu voi säteillä nivusiin muualta. Tavallisimmin nivuskipu liittyy lonkkanivelen, reisiluun tai reisilihaksen ongelmaan, myös nivustyrä on yleinen.

Mikä aiheuttaa nivuskivun?

Nivusten alueella kulkevat muun muassa alaraajan verisuonet ja etureiden lihaksia sekä miehillä siemenjohtimet ja kivesten verisuonet. Nivuskivun taustalla voi siis olla hyvin monenlaisia syitä, varsinkin kun kipu voi säteillä myös esimerkiksi selästä nivusiin.

Usein nivuskivun syy löytyy tuki- ja liikuntaelimistöstä. Lapsilla ja nuorilla lonkan rasituskivut ovat yleisiä. Reisiluun pään ja lonkan tulehdukset ovat harvinaisempia, mutta alle murrosikäisillä lapsilla flunssan jälkitautina voi esiintyä lonkan nivelkapselin tulehdus.

Rasitus ja venähdykset voivat aiheuttaa kaikenikäisillä kipuja nivusalueen lihaksiin ja niiden kiinnityskohtiin. Rasitus voi aiheuttaa reisiluun kaulaan myös niin sanotun marssimurtuman, joka säteilee kipua nivusiin. Marssimurtumalle alttiita ovat erityisesti varusmiehet.

Keski-iän ylittäneillä kipua nivusissa aiheuttaa usein lonkan nivelrikko tai limapussin tulehdus, eli bursiitti, lonkan alueella. Ikäihmisillä kaatuminen voi johtaa herkästi myös reisiluun kaulan murtumaan, mikä niin ikään voi olla syy nivuskipuun. Iäkkäillä ja erityisesti ylipainoisilla myös hermopinne voi aiheuttaa nivusen alueen kipuja. Yleensä hermopinteeseen liittyy kivun lisäksi tunnottomuus etureiden ja nivusen alueella.

Erittäin yleinen nivuskivun aiheuttaja on myös nivustyrä. Vatsaontelon sisältö pääsee tyrässä pullistumaan nivuskanavaan. Tyrä aiheuttaa nivuseen pahkuran, ja kipu pahenee yleensä ponnisteltaessa. Patti nivusten alueella voi olla myös suurentunut imusolmuke. Imusolmukkeen turpoamisen ja kivun aiheuttaa jokin tulehdus alaraajassa.

Miehillä kipu nivusissa voi johtua myös kivesten vaivoista. Esimerkiksi lisäkivestulehdus saattaa varsinkin alkuvaiheessa säteillä nivusiin. Niin ikään eturauhasen tulehdus voi olla kivun syy.

Kaikkien edellä mainittujen syiden lisäksi nivuskipu voi johtua muun muassa kasvaimista, suoliston sairauksista tai gynekologisista sairauksista.

Milloin hakeutua hoitoon?

Rasituksessa syntynyttä lievää kipua voi hoitaa kotona noin viikon ajan. Jos kipu kuitenkin jatkuu yli viikon tai haittaa normaalia elämää on hakeuduttava tutkimuksiin.

Mikäli niveskipuun liittyy kuume, kivulias patti nivusissa tai kävely on selvästi vaikeutunut, tulee hakeutua hoitoon vuorokauden sisällä. Jatkuvasti voimistuva kipu nivusissa on myös syy hakeutua lääkäriin lähipäivinä.

Koska nivuskivun taustalla voi olla niin monenlaiset syyt, on mahdollisia tutkimuksiakin monia. Kliinisen tutkimuksen lisäksi käytetään erilaisia kuvantamismenetelmiä sekä laboratoriokokeita. Yleislääkärin lisäksi tutkimuksissa voi olla mukana hyvin monien erikoisalojen lääkäreitä.

Magneettikuvaus antaa parhaan kuvan nivusalueesta ja sitä ympäröivistä pehmytkudoksista. Lisäksi voidaan käyttää röntgeniä ja ultraäänitutkimusta. Laboratoriokokeista tutkitaan tavallisimmin perusverenkuva sekä tulehdusarvot. Miehillä tutkitaan lisäksi usein kivekset ja eturauhanen.

Nivuskivun hoito

Lyhytaikaista, lievää kipua voi hoitaa kotonakin. Lepo ja oikein tehty venyttely yleensä riittävät hoidoksi, kun nivuskipu on peräisin lihaksista, ja kipu hoitunee parissa viikossa. Kotihoitona voi käyttää myös kipulääkkeitä, parasetamoli on turvallisin vaihtoehto.

Lääkärissä nivuskivun hoito riippuu sen aiheuttajasta, yksittäistä hoitoa nivuskipuun on mahdotonta sanoa. Esimerkiksi lihasperäisissä kivuissa ja revähdyksissä apua saa fysioterapeuteilta tai kiropraktikoilta. Hermopinteeseen voi lääkäri antaa kortisonipistoksen ja liian painon pudotus helpottaa myös.

Lonkan nivelrikon hoitona voi itse muun muassa harrastaa lonkkaa rasittamatonta liikuntaa, kuten pyöräilyä tai uimista. Lääkärit hoitavat nivelrikkoa muun muassa kipulääkkeillä, liikkuvuus- ja venytysharjoitteilla sekä tarvittaessa tekonivelleikkauksella.

Oireileva nivustyrä hoidetaan leikkauksella. Lapsilla ja nuorilla myös oireeton tyrä pyritään leikkaamaan.