• info@tohtorille.fi

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi | Tohtorille.fi

Pahanhajuinen hengitys, eli halitoosi, johtuu useimmiten huonosta suuhygieniasta. Hyvä suuhygienia on myös yleensä tärkein keino hoitaa pahanhajuista hengitystä.

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Pahanhajuinen hengitys on vaivannut ihmisiä kautta aikain. Paha haju voi olla suussa tai nenässä. Pahan hengityksen voi tuntea itse, mutta nenä voi myös tottua jatkuvaan pahaan hajuun, jolloin halitoosin huomaavat vain muut henkilöt.

Pahanhajuisen hengityksen taustalla voi olla monia tekijöitä, mutta ehdottomasti yleisin syy on huono suuhygienia. Huonosti puhdistetussa suussa ja hampaissa bakteerit tuottavat haisevia rikkiyhdisteitä. Niin huonosti puhdistetut hampaat, hampaiden välit, kieli kuin proteesit voivat aiheuttaa halitoosin.

Huono suuhygienia voi johtaa myös tulehduksiin, kariekseen ja ientulehdukseen, jotka niin ikään aiheuttavat pahanhajuisen hengityksen. Nielurisoihin voi kertyä ryynimäistä massaa “proppuja”, jotka saavat hengityksen haisemaan epämiellyttävälle. Kielen takapinnalle voi kertyä katetta, jossa bakteerit viihtyvät.

Aina pahanhajuisen hengityksen syy ei kuitenkaan ole huonossa suuhygieniassa. Syy voi löytyä myös nielun, poskionteloiden tai nenäkäytävän tulehduksesta. Suun kuivuminen aiheuttaa myös halitoosia. Joskus pahanhajuisen hengityksen syy löytyy syvemmältä elimistöstä, keuhkoputkista tai ruokatorvesta. Myös refluksitauti voi saada hengityksen haisemaan epämiellyttävälle.

Väliaikaista pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa myös ruoka- ja nautintoaineet. Tupakka ja alkoholi ovat ilmeisiä halitoosin aiheuttajia. Ruoka-aineista erityisesti valkosipuli saa hengityksen haisemaan. Myös käytössä oleva lääkitys (esim. isosorbididinitraatti tai disulfiraami) voi joskus olla pahanhajuisen hengityksen takana.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Pahanhajuisen hengityksen hoito

Pahanhajuisen hengityksen hoidossa pyritään määrittämään syy ja poistamaan se. Tärkein hoito- ja ehkäisykeino halitoosiin on hyvä suuhygienia.

Hampaat pestään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, hammasvälit puhdistetaan päivittäin ja myös kieli puhdistetaan hammasharjalla tai erillisellä välineellä. Suun ja nielun voi huuhdella alkoholittomalla suuvedellä. Proteesit puhdistetaan huolellisesti hammaslääkärin ohjeiden mukaan. Nielurisojen proppuja voi poistaa painamalla risoja, mutta toistuvien proppujen kohdalla nielurisat voidaan joutua myös poistamaan.

Suun kuivuutta voivat helpottaa pastillit tai purukumi. Apteekista saa myös suun kosteutukseen tarkoitettuja geelejä ja suusuihkeita. Proteiinien vähentäminen ruokavaliosta voi myös helpottaa, sillä haisevien rikkiyhdisteiden syntyyn tarvitaan valkuaista.

Jos kotihoito ei helpota halitoosia, tulee hakeutua hammaslääkärin hoitoon. Jos hammaslääkärin tutkimuksissa ei löydetä syytä pahanhajuiselle hengitykselle, on syytä mennä lääkäriin jatkotutkimuksiin. Lääkäri tutkii löytyykö syy jostain tulehduksesta tai muusta sairaudesta tai ongelmasta. Aina syytä pahanhajuiselle hengitykselle ei löydetä.

Etsitkö hammaslääkäriä?