suun kuivuminen, kuiva suu

Suun kuivuminen

Kun suussa kehittyy sylkeä normaalia vähemmän, suu alkaa tuntua kuivalta. Suun kuivuminen sekä tuntuu ikävältä että altistaa suun ongelmille ja sairauksille, sillä syljellä on useita tehtäviä.

Mistä suun kuivuminen johtuu?

Suu voi kuivua hyvin monenlaisista syistä. Iän mukana syljeneritys vähenee luonnostaan, joten kuiva suu on tavallinen ongelma vanhuksilla. Suun kuivumista aiheuttavat kuitenkin myös monet lääkkeet ja sairaudet, hormonimuutokset sekä nestevajaus. Normaalisti sylkeä erittyy noin 0,5–1,5 litraa päivässä ja suu alkaa tuntua kuivalta, kun syljeneritys laskee noin puoleen tavallisesta määrästä.

Lääkkeistä syljeneritystä voivat vähentää muun muassa eräät psyykenlääkkeet, väsyttävät antihistamiinit, A-vitamiinijohdannaiset isotretinoiini ja asitretiini, sydän- ja verisuonitautien lääkkeet, allergia- ja astmalääkkeet sekä nesteenpoistolääkkeet. Sairauksista suun kuivumista aiheuttavat esimerkiksi Sjögrenin syndrooma, nivelreuma, fibromyalgia, Parkinsonin tauti, korkea verenpaine, diabetes ja anoreksia sekä sylkirauhassairaudet.

Kuivan suun syy voi olla myös vaihdevuosien hormonimuutokset, nopea laihduttaminen tai syöpähoidot.

Kuivan suun oireet

Sylki kosteuttaa suuta, mutta lisäksi puhdistaa suuta ja nielua, suojaa hampaita ja ikeniä, helpottaa nielemistä ja käynnistää ruoansulatuksen pilkkomalla ravintoaineita. Koska syljellä on monia tehtäviä, sen vähyys aiheuttaa myös monia ongelmia ja oireita.

Kuivan suun oireita ovat seuraavat: tahmainen tunne suussa, pahanhajuinen hengitys, vaikeudet puhumisessa, syömisessä ja nielemisessä, palan tunne kurkussa, metallinmaku suussa, kielen kipu, arka ja kirvelevä suu sekä rohtuneet huulet. Suun kuivuminen saattaa myös herättää öisin.

Suun kuivuminen myös altistaa ientulehduksille ja kariekselle. Myös suun limakalvon hiivatulehdus ja hampaattoman suun suutulehdus tulevat helpommin, jos suu on kuiva.

Kuivan suun hoito

Kuivan suun hoidossa pyritään ensisijaisesti hoitamaan sen taustalla olevaa syytä. Jos suun kuivumisen aiheuttaa esimerkiksi sairaus tai lääkitys, hoidetaan sairautta tai mahdollisuuksien mukaan tehdä muutoksia lääkitykseen lääkärin ohjauksessa. Kuivan suun hoitoon on myös paljon itsehoitokeinoja ja -tuotteita.

Ruokavaliossa kannattaa huomioida säännölliset ateriat, ruoan olisi hyvä olla pureskelua vaativaa. Suu huuhdellaan ruoan jälkeen ja ruokaillessa vedellä. Juomaksi muutenkin paras on vesi, sokerisia ja suolaisia juomia tulee välttää. Samoin on hyvä välttää sokerisia välipaloja ja happamia ruokia. Välteltävien tuotteiden joukkoon kuuluvat myös tupakka ja alkoholi.

Apteekeista saa kuivan suun hoitoon erilaisia kosteuttavia tuotteita. Kosteuttavat geelit ja suusuihkeet pitävät suun kosteana pidempään kuin vesi ja niitä käytetään varsinkin öisin. Myös ruokaöljyä voi käyttää suun limakalvoille kosteutta tuomaan ja nenään voi suihkuttaa öljysuihketta.

Hampaiden hoitoon kiinnitetään erityisesti huomiota. Hampaat pestään aamuin ja illoin fluorihammastahnalla. Hammastahnaksi voi valita tarvittaessa miedon makuisen ja vaahtoamattoman tahnan. Kariesta ehkäisevät myös imeskeltävät fluoritabletit, ja ruoan jälkeen on hyvä käyttää ksylitolituotteita. Alkoholia sisältäviä suuvesiä puolestaan ei tule käyttää. Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat erityisen tärkeitä suun kuivumisesta kärsivälle.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00896 https://fi.webdento.com/suun-kuivuminen-kuiva-suu/ http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/kuiva-suu#.VxCz2PmLTRY