leukoplakia, suun leukoplakia

Suun leukoplakia

Suun leukoplakia on valkoinen muutos limakalvolla. Leukoplakia on erityisen yleinen tupakoitsijoilla, ja siihen liittyy pieni riski sairastua suusyöpään. Leukoplakia nimitystä käytetään myös muun kuin suun limakalvon muutoksista.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Mikä leukoplakia on?

Leukoplakia on valkea muutos limakalvolla. Se on syövän esiaste, eli siihen liittyy pieni riski sairastua myöhemmin suusyöpään. Noin 2–6 % leukoplakiapotilaista sairastuu suusyöpään kymmenen vuoden kuluessa.  

Leukoplakia ei yleensä aiheuta mitään oireita. Joskus muutos voi kuitenkin tuntua nahkamaiselta tai siinä voi olla pientä kireyttä. Ulkomuodoltaan leukoplakia on tasaisen vaalea tai läiskäinen muutos posken, ikenen tai kielen limakalvolla. Valkea muutos on seurausta puutteellisesta limakalvon kypsymisestä ja muodostuu sarveisaineesta, keratiinista.

Leukoplakiaa esiintyy muutamalla prosentilla väestöstä. Yli 90 % leukoplakiapotilaista on tupakoitsijoita.

Leukoplakian hoito

Leukoplakiaa tulee seurata säännöllisesti hammaslääkärin vastaanotolla siihen liittyvän suusyöpäriskin vuoksi. Seuranta tapahtuu yksilöllisesti ja tarvittaessa otetaan kudosnäytteitä, joilla on merkittävä rooli suusyövän varhaisessa toteamisessa.

Tupakoinnin lopetuksella on usein vaikutusta leukoplakiaan. Melkein 60 % muutoksista häviää tupakoinnin lopettamisen jälkeen ja lisäksi noin 20 % muutoksista pienenee tupakoinnin lopetusta seuraavan vuoden aikana.

Vakiintunutta hoitokäytäntöä ei ole, mutta A-vitamiineista ja retinoideista voi olla hyötyä. Lisäksi leukoplakiaa voidaan hoitaa nestetyppijäädytyksellä tai laserilla. Leukoplakia voi hävitä myös ilman hoitoa.

Etsitkö hammaslääkäriä?

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00113 http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/02/17/leukoplakia http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00539 http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/mika_suuta_vaivaa