Ummetus

Ummetus

Ummetus on tila, jossa ulostuskerrat harvenevat tai ulostaminen vaikeutuu. Elämäntavat vaikuttavat ummetukseen suuresti. Tavallisinta ummetus on vanhuksilla.

Mitä ummetus on?

Ummetus voidaan määritellä siten, että ulostuskertoja on alle kolme viikossa tai ulostaminen on kovan vatsan vuoksi vaikeaa useimmilla kerroilla. Normaalisti ihmisen suoli tyhjentyy 8–72 tunnin välein.

Terveillä aikuisilla ummetusta esiintyy 1–6 %:lla. Iäkkäät ihmiset kärsivät ummetuksesta huomattavasti enemmän, jopa 80 %:lla esiintyy ummetusta. Lapsilla ummetus on myös melko yleistä.

Ummetuksen oireet

Harvan ulostamisen ja ulostamisvaikeuksien lisäksi ummetukseen liittyy muita vatsaoireita, esimerkiksi turvotusta ja vatsakipuja. Ummetus voi aiheuttaa myös verenvuotoa peräsuolesta sekä kipuja ulostamisen yhteydessä.

Vanhuksilla ummetus voi aiheuttaa myös ohivuotoripulia ja pidätyskyvyttömyyttä. Lapsilla ummetuksen seurauksena voi olla ulostamisen pelko.

Pitkään jatkunut ummetus voi aiheuttaa peräpukamia, peräaukon haavaumia tai divertikuloosin eli suolen umpipussitulehduksen. Pahimmillaan seurauksena on ulostetukkeuma ja bakteeritulehdus tai jopa suolen puhkeaminen.

Ummetuksen syyt

Ummetuksen syyt ovat usein elintavoissa. Kuitujen vähyys ruokavaliossa, liian vähäinen nesteiden juonti sekä liikunnan puute ovat tavallisia ummetuksen taustatekijöitä. Ummetuksen taustalla voi olla myös ulosteen pidättely. Suoli voi ikään kuin tottua harvaan ulostusrytmiin.

Monet lääkkeet sekä sairaudet aiheuttavat ummetusta. Lääkkeistä tällaisia ovat esimerkiksi opiaatit (voimakkaat kipulääkkeet), verapamiili, jotkin Parkinsonin taudin lääkkeet, useat psyykenlääkkeet, rautavalmisteet sekä nesteenpoistolääkkeet.

Aineenvaihduntasairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, ja psyykkiset sairaudet, anoreksia sekä masennus, aiheuttavat niin ikään ummetusta. Usein ummetus on oire ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS).

Ikä itsessään ei aiheuta ummetusta, mutta ummetus on tavallista vanhuksilla, koska iän mukana myös liikunta usein vähenee ja ruokavalio muuttuu. Iäkkäillä ihmisillä on myös useammin käytössä ummetusta aiheuttavia lääkkeitä tai heillä on ummetusta aiheuttavia sairauksia.

Ummetuksen hoito kotona

Ummetuksen hoidossa ensisijalla on elintapojen muutos. Ruokavalioon tulisi lisätä kuituja ja nesteitä juoda enemmän. Myös totuttautuminen säännölliseen ulostamiseen on tärkeää. Muutosten tulee myös olla pysyviä, jotta niistä saa avun.

Kuituja saa kaikista kasvikunnan tuotteista: viljoista, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Suomalaisessa ruokavaliossa viljat ovat tavallisesti isossa osassa kuitujen saannista. Ummetuksesta kärsivän tulisi saada minimissään 30–35 grammaa kuitua päivässä, mieluiten enemmänkin. Kuidut lisäävät ulosteen määrää ja sitovat nestettä tehden ulostemassasta kuohkeampaa. Jos ruokavaliosta ei saa muuten tarpeeksi kuituja, voi käyttää lisänä leseitä ja apteekin kuituvalmisteita. Luumut ja viikunat sisältävät kuitujen lisäksi muitakin suolen toimintaa edistäviä aineita.

Kuituvalmisteita käytettäessä on erityisesti pidettävä huolta tarvittavasta nesteen saannista. Päivittäin tulee juoda vähintään kaksi litraa nestettä. Kofeiinipitoisten juomien määrä ei saisi olla suuri, sillä ne edistävät nesteen poistoa. Kahvi ja tee itsessäänkin voivat aiheuttaa ummetusta. Runsas nesteiden juominen tekee ulosteesta pehmeämpää.

Kolmas tärkeä elintapojen muutos ummetuksen hoidossa on liikunnan lisääminen. Liikunnan lajilla ei ole väliä, esimerkiksi kävely sopii hyvin.

Suolen totuttaminen säännölliseen rytmiin voi auttaa ummetukseen. Aamuisin voi mennä vessaan istumaan, vaikka vesilasin ja liotettujen luumujen jälkeen. Harjoittelua kannattaa jatkaa, vaikka ulostaminen ei heti onnistuisikaan. Tehtävää voi helpottaa jalkojen alle laitettava jakkara, jonka ansiosta asento on parempi ulostamiseen.

Elintapamuutosten vaikutukset alkavat usein näkyä vasta kuukauden tai parin jälkeen. Jos muutokset elämäntavoissa eivät riitä, voi väliaikaisesti käyttää myös apteekeista saatavia ulostuslääkkeitä, laksatiiveja.

Laksatiivit

Erilaisia laksatiiveja on saatavilla lukuisia ja niitä käytetään aina valmisteen ohjeen mukaan.

Kuituihin perustuvia valmisteita voi käyttää pitkiäkin aikoja. Laktilolia, laktuloosia ja makrogolia sisältäviä lääkkeitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön, mutta vaikean ummetuksen kohdalla niitä voi käyttää pidemmänkin jakson.

Sennosidi ja bisakodyyli ovat suolta stimuloivia lääkkeitä, joita ei tule käyttää kuin muutama päivä. Pidemmässä käytössä suoli tottuu stimuloiviin lääkkeisiin eikä enää toimi ilman niitä. Näitä lääkkeitä on tablettien lisäksi peräpuikkoina sekä pienoisperäruiskeina.

Ummetuksen hoito lääkärin vastaanotolla

Kun ummetus haittaa normaalia elämää, siihen liittyy muita oireita (esim. väsymys ja kivut) tai suolen normaali toiminta muuttuu äkillisesti ummetukseksi, on hyvä hakeutua lääkärin tutkimuksiin.

Lääkäri selvittää  elintavat ja mahdolliset lääkkeet tai sairaudet, jotka voivat aiheuttaa ummetusta. Jos on syytä epäillä jotain ummetusta aiheuttavaa sairautta tai tavalliset lääkkeet eivät tehoa, tehdään lisätutkimuksia. Tutkimuksia voivat olla peräsuolen tunnustelu, paksu- ja peräsuolen tähystys ja ruoan läpikulkuajan mittaaminen suolessa. Joskus tehdään myös verikokeita.

Lääkärin hoidossa vaikea ummetus voidaan laukaista peräruiskeella. Lisäksi lääkärin käytössä on kaksi tuoretta lääkettä: prukalopridi, jos tavalliset ummetuslääkkeet eivät toimi, sekä linakotidin ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvään ummetukseen.

Joskus fysioterapiastakin saadaan apua ummetukseen muun muassa lantiopohjan lihasten vahvistamisella.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00092 http://www.ummetus.com/ http://www.terve.fi/ummetus/ummetus