• info@tohtorille.fi

Hammaskiven poisto estää ientulehdusta | Tohtorille.fi

Hammaskiven poisto on yksi yleisimmistä hammashoidon toimenpiteistä. Hammaskiveä voidaan poistaa ultraäänellä ja käsi-instrumentein mekaanisesti. Sekä hammaslääkärit että suuhygienistit poistavat hammaskiveä.

Mitä hammaskivi on?

Hampaiden pinnoilla olevaa bakteerimassaa kutsutaan plakiksi. Kun plakki kalkkeutuu ajan mittaan syljen vaikutuksesta, siitä muodostuu hammaskiveä. Hammaskiveä muodostuu varsinkin hampaiden ienrajoille, joskus myös ikenien alle.

Hammaskiven synnyn määrään vaikuttavat syljen koostumus ja bakteerien määrä hampaiden pinnalla. Syljen mineraalit, erityisesti kalsium ja fosfaatti, yhdistyessään bakteereihin, muodostavat hammaskiven. Myös syljen happamuudella on vaikutusta hammaskiven syntyyn.

Hammaskiveä syntyy helposti varsinki alaetuhampaiden sisäpinnoille, koska suun pohjalla on lähes koko ajan sylkeä. Toinen tyypillinen ongelma-alue on yläposkihampaat, jotka sijaitsevat sylkirauhasen vieressä. Hammaskiveä voi muodostua myös esimerkiksi oikomiskojeiden ja hammasproteesien pinnoille.

Etsitkö suuhygienistiä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-3341967

Miksi hammaskivi pitää poistaa?

Hammaskivi on huokoista ja erinomainen alusta uusille bakteereille, minkä vuoksi se aiheuttaa ientulehduksia. Hoitamaton ientulehdus altistaa parodontiitille, vakavalle hampaiden kiinnityskudosten tulehdukselle.

Ientulehdus oireilee kipeinä, punoittavina ja turvonneina ikeninä sekä verenvuodolla ikenistä. Parodontiitti puolestaan alkaa pitkälle edetessään tuhota hampaiden kiinnityskudoksia ja voi johtaa hampaiden menetyksiin. Plakki, hammaskivi ja niiden aiheuttamat tulehdukset ovat myös tavallinen syy pahanhajuiseen hengitykseen.

Hammaskiven ennaltaehkäisy

Ensisijainen ehkäisy hammaskiveen on hampaiden huolellinen puhdistus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Myös hampaiden välit puhdistetaan päivittäin joko hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Jos hammaskiveä muodostuu helposti, voi käyttää hammaskiveä ehkäiseviä hammastahnoja tai suuvesiä. Ne tuhoavat ja ennaltaehkäisevät bakteereja suussa vähentäen siten myös hammaskiveä.

Plakin, ja samalla hammaskiven, määrää hampaissa voi ehkäistä myös xylitoli-purukumilla ja välttämällä sokeripitoista ruokaa.

Hammaskiven poisto vastaanotolla

Hammaskivi on kovettunutta bakteerimassaa, eikä sitä voi poistaa itse. Vastaanotolla hammaskiveä voidaan poistaa joko mekaanisesti käsi-instrumentein tai ultraäänellä. Usein ultraäänellä tehty poistokin viimeistellään mekaanisesti. Kumpikin tapa on turvallinen hampaille oikein tehtynä.

Ultraäänipuhdistus perustuu korkeataajuuksiseen värähtelyyn, joka irrottaa hampaiden pinnalta hammaskiven ja muut epäpuhtaudet. Samalla hampaita huuhdellaan vedellä. Ultraäänipuhdistus koetaan usein miellyttävämmäksi kuin mekaaninen hammaskiven poisto.

Käsi-instrumentein tehtävässä hammaskiven poistossa kalkkeutunut plakki raaputetaan mekaanisesti irti hampaiden pinnalta, ikenien ylä- ja alapuolelta. Ikenet voidaan tarvittaessa myös puuduttaa toimenpiteen ajaksi joko pintapuudutuksena tai paikallispuudutuksena.

Hammaskiven poisto viimeistellään tarvittaessa karkealla hammastahnalla (pastapuhdistus) tai jauhepuhdistuksella (soodapuhdistus).

Hammaskiven poistoa tekevät suuhygienistit, mutta myös hammaslääkärit tarkastuksen yhteydessä. Kun etsit hyvää suuhygienistä, voit tutustua oheisten kaupunkien tarjontaan:

Suuhygienistit Oulu

Suuhygienistit Helsinki

Jos taas etsit tietoa hammaskiven poiston hinnoista, tutustu alta hinnastoon:

Hammaskiven poisto hinta

Etsitkö suuhygienistiä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-3341967