Hampaan paikkaus

Hampaan paikkaus

Hampaan paikkaus on tavallinen toimenpide hammaslääkärin vastaanotolla reikiintymisen tai hampaan lohkeamisen vuoksi. Hampaita voidaan paikata useilla eri materiaaleilla.

Miksi hampaita paikataan?

Hammas paikataan kun siinä on kariesta eli hammas reikiintyy. Kiilteestä hammasluuhun asti edennyt reikä vaatii paikan. Karieksen tyypillisin oire on hampaan vihlonta tai aristus kylmää tai kuumaa syödessä. Reikiintymisen lisäksi tavallisin syy paikata hammas on hampaan tai vanhan paikan lohkeaminen.

Paikkaamalla pyritään korjaamaan vahingoittuneen hampaan rakenne ja toimintakyky. Hampaan paikkaaminen myös estää hammasytimen ja juuren tulehduksia.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Mitä aineita hampaiden paikkaukseen käytetään?

Hampaiden paikkaamiseen on käytössä useita eri materiaaleja ja hammaslääkäri auttaa täyteaineen valinnassa. Paikkaukseen käytettäviä aineita ovat yhdistelmämuovit, keramiikka, lasi-ionomeerisementti, amalgaami ja kulta. Käytetyin materiaali nykyisin on muovi.

Muovipaikka on nopea ja edullinen, mutta se ei ole yhtä kestävä kuin esimerkiksi kultapaikka tai keramiikka. Keraamiset ja kultaiset paikat ovat siis kalliimpia, mutta erittäin kestäviä. Keraaminen paikka on myös kaunis ja soveltuu pahoin vaurioituneen hampaankin paikkaukseen.

Amalgaamia käytetään nykyään harvoin, koska se sisältää elohopeaa, ja sitä pidetään usein terveysriskinä. Paikkausaineena amalgaami on kuitenkin sekä edullinen että kestävä. Lasi-ionomeeri on hauras materiaali, jota käytetään esimerkiksi maitohampaissa ja muovipaikkojen alla.

Hammas voidaan paikata myös väliaikaisella paikalla. Väliaikainen paikka on usein ensiapu tai se laitetaan juurihoidon aikana hoitokäyntien väliseksi ajaksi. Väliaikaisia paikkausaineita ovat esimerkiksi Cavit ja IRM (Intermediate Restorative Material). Aineita väliaikaiseen hampaan paikkaukseen saa apteekeista. Väliaikaiset paikat tulee kuitenkin aina korvata pysyvällä paikalla.

Miten hammas paikataan?

Reikiintyneestä hampaasta täytyy ennen paikan, eli täyteaineen, laittoa poistaa vaurioitunut hammaskudos. Kudos poistetaan joko käsi-instrumentein tai tyypillisemmin poraamalla. Joskus vaurioitunut kudos voidaan poistaa myös laserilla.

Täytettävä onkalo käsitellään ennen täyteainetta valmisteilla, jotka auttavat paikan kiinnittymisessä. Valmisteiden annetaan yleensä vaikuttaa hetki, minkä jälkeen onkalo vielä huuhdellaan tai kuivataan ennen paikka-aineen laittoa.

Muovinen täyteaine ja sen sidosaine resiini kovetetaan sinisellä valolla. Kaikki paikkausaineet eivät kuitenkaan tarvitse valokovetusta. Kun paikka on kovettunut, sitä vielä muotoillaan poralla. Muotoilu varmistaa paikatun hampaan toiminnan purennassa. Purennan toimivuus testataan purentafoliolla. Kun paikka on sopiva se vielä viimeistellään. 

Keraamiset paikat ja kultapaikat valmistaa hammasteknikko jäljennöksen pohjalta, ja ne vaativat useamman käyntikerran hammaslääkärillä.

Paikatun hampaan jälkihoito

Hampaan paikkauksen jälkeen on hyvä välttää paikatulla hampaalla pureskelua parin tunnin ajan, niin kauan kuin puudutusaine vaikuttaa. Amalgaamipaikka vaatii aikaa kovettuakseen, joten sillä paikatulla hampaalla ei pitäisi pureskella ensimmäisen vuorokauden aikana.

Jatkossa paikattua hammasta seurataan aina hammaslääkärikäynneillä. Paikka-aineet eivät kestä ikuisesti, joten paikka joudutaan jossain vaiheessa todennäköisesti vaihtamaan. Jos paikattu hammas alkaa oireilla, esimerkiksi kivulla, on otettava yhteys hammaslääkäriin.

Paljon hampaan paikkaus maksaa?

Hampaan paikkauksia on erilaisia; yhdenpinnan täyte (SFA10), kahden pinnan täyte (SFA20) tai kokonainen hammasterä tai kruunu (SFA40). Luonnollisesti näille on myös omat hintansa. Yhden pinnan täytteen keskimääräinen hinta vuonna 2015 oli 69 €, kahden pinnan täytteen hinta 115 € ja hammasterän hinta 159 €. Katso Tohtorille.fi -palvelun hampaan paikkaus hinta!

Etsitkö hammaslääkäriä?

https://fi.webdento.com/hampaan-paikkaus-hinta/ http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-hoitotoimenpiteet/hampaan-paikkaus#.VkyAoXbhDRY https://www.medgroup.fi/hammaslaakari/palvelut/hampaan-paikkaus http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_haku=hampaan%20paikk*&p_artikkeli=tvo00003