Hammas, hampaan poisto

Hampaan poisto

Hampaita joudutaan poistamaan useiden eri syiden vuoksi. Tavallisimpia syitä ovat pitkälle edennyt reikiintyminen ja tulehdukset, mutta syynä voi olla myös esimerkiksi oikomishoidot. Tavallisin poistettava hammas on kolmas poskihammas eli niin sanottu viisaudenhammas. 

Miksi hammas poistetaan?

Hammas poistetaan siinä tapauksessa, että muita hoitotoimenpiteitä ei voi tai ei kannata tehdä. Viisaudenhampaan yhteydessä tavallisin syy hampaan poistoon on sen puhkeamisvaiheessa syntyvä ympäröivien kudosten tulehdus (perikoroniitti). 

Viisaudenhampaat puhkeavat tyypillisesti 17–21 ­vuotiaana ja harvoin enää 30 ikävuoden jälkeen. Hammasta ympäröivien kudosten tulehdus oireilee kipuna, turvotuksena tai pahana makuna suussa. Pitkälle edennyt tulehdus voi aiheuttaa myös kuumetta tai märkäpaiseen ikeneen. Viisaudenhammas ei ole purennan kannalta välttämätön hammas, joten sen ongelmissa hoitona on useimmiten hampaan poisto. Lue lisää viisaudenhampaan poistosta.

Muiden hampaiden kohdalla tavallisimpia syitä hampaiden poistoon ovat pitkälle edennyt hampaiden reikiintyminen ja hampaan ytimen tai juuren tulehdus. Tulehduksen alkuvaiheissa hoitona on yleensä juurihoito, mutta pitkälle edennyt tulehdus voi vaatia myös tulehtuneen hampaan poistamisen.

Hampaan kiinnityskudossairaus (parodontiitti) voi niin ikään johtaa hampaan poistoon, kun hampaan kiinnitys heikentyy ja hammas alkaa heilua. Muita syitä hampaiden poistoon ovat traumat, kuten murtumat ja halkeamat. Joskus vakavien sairauksien yhteydessä heikkokuntoisia ja suuren tulehdusriskin hampaita poistetaan ennaltaehkäisevästi. 

Harvinaisemmissa tapauksissa hammas poistetaan oikomishoidon tai proteettisen hoidon vuoksi. Myös leukojen kystien ja kasvainten hoidot voivat vaatia hampaan poistamisen. 

Etsitkö hammaslääkäriä?

Miten hammas poistetaan?

Hampaat voidaan poistaa kahdella tavalla. Poistotapa määritetään suun ja poistettavan hampaan tutkimuksessa, joka sisältää yleensä tarvittavat röntgenkuvat. Tavallisimmin hammas irrotetaan poistotyökaluilla sitä ympäröivästä kiinnityskudoksesta paikallispuudutuksessa. Poiston jälkeen poistokuoppa puhdistetaan, ja tarvittaessa luuhun jääneitä teräviä reunoja tasoitetaan. Joskus poistokuoppa saatetaan sulkea ompeleilla. 

Toisinaan hampaan poistamiseen vaaditaan leikkaamista. Näin menetellään kun hammas tai sen juuret ovat joko luun sisällä tai limakalvon alla niin, että tavallinen poisto ei onnistu. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Tavallisimmin leikkaamaan joudutaan viisaudenhampaiden poistojen yhteydessä.   

Monijuuriset hampaat saatetaan myös pilkkoa ja poistaa osissa. Tällä estetään juurien katkeilu. Erityisesti juurihoidetut ja monijuuriset hampaat usein pilkotaan ja poistetaan useassa pienessä osassa. 

Hampaan poiston jälkeen

Hampaan poiston jälkeiseen hoitoon saa ohjeet hammaslääkäriltä. Heti toimenpiteen jälkeen hammaslääkäri asettaa poistokohtaan sideharson, jota purraan jopa tunnin ajan. Sideharson alla verenvuoto hidastuu, ja poistokuoppaan syntyy suojaava verihyytymä, jonka alla haava pääsee paranemaan. 

Hampaan poiston jälkeen suuhun ei saa laittaa mitään vähintään kahteen tuntiin, myös tupakointi on kielletty. Poistohaavaa ei myös pidä kosketella. Mikäli haava kipeytyy muutaman päivän jälkeen hampaan poistosta, on syytä ottaa yhteys hammaslääkäriin. 

Poistopäivänä voi olla helpompi syödä kylmiä tai viileitä ruokia. Kovaa fyysistä rasitusta ja saunomista kannattaa välttää muutaman päivän ajan toimenpiteen jälkeen.  Poiston jälkeiseen kipuun voi kotona käyttää särkylääkettä. Asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet (esim. aspiriini) kuitenkin saattavat pitkittää verenvuotoa ja niitä pitää välttää.

Hampaan poiston jälkeen tyypillisin oire on kipu, joka yleensä menee ohi parissa päivässä. Poistokuopan tulehdus eli alveoliitti on tavallisinta viisaudenhampaiden poistoissa. Tulehdusriskiä kasvattaa tupakointi ja huono suuhygienia.

Epätyypillisiä oireita on kuumeilu, pitkään jatkunut poistokohdan verenvuoto, hengitys­ ja nielemisvaikeudet sekä kova leukanivelen kipu. Näissä tapauksissa tulee ottaa heti yhteys hoitaneeseen hammaslääkäriin.

Etsitkö hammaslääkäriä?

https://fi.webdento.com/viisaudenhampaan­poisto/ http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00716 http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun­hoitotoimenpiteet/hampaan- poisto#.VkxKJHbhDRY