hampaan puudutus

Hampaan puudutus

Hampaat voidaan puuduttaa muuten kivuliaiden hoitotoimenpiteiden ajaksi. Puudutusaineita on erilaisia ja ne valitaan aina toimenpiteen ja potilaan mukaan.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Miksi hammas puudutetaan?

Hammashoidon toimenpiteet voivat olla kivuliaita. Tavallisimpia syitä hampaan puudutukselle ovat elävän hampaan juurihoito, hampaan paikkaus sekä hampaan poisto. Myös muissa suukirurgisissa toimenpiteissä käytetään puudutusta.  

Joskus iensairauksien hoito voi vaatia myös puudutuksen. Varsinkin, jos ientaskut ovat syvät ja niitä puhdistetaan hammaskivi-instrumenteilla. Hammaskiven poiston aiheuttamaa kipua voidaan myös lievittää pintapuudutuksella.

Miten hammas puudutetaan?

Hampaiden puudutuksessa tavallisimmat puudutusaineet ovat lidokaiini, artikaiini ja prilokaiini. Puudutusaine saa aikaan hermoissa väliaikaisen häiriön. Normaalisti sähköimpulssi välittää hermossa kiputuntemuksen, mutta puudutusaine estää sähköisen tiedonvälityksen, jolloin kipuaistimusta ei synny.

Varsinaisen puuduttavan aineen lisäksi puudutteissa on usein verisuonia supistavaa adrenaliinia. Kun verisuonet supistuvat, puudutusaineen vaikutus kestää pidempään ja verenvuoto on vähäisempää.

Puudutusaine pistetään pienellä neulalla lähelle hampaan juurta. Ylähampaissa voidaan puuduttaa yksi hammas kerrallaan ja puudutteen vaikutus alkaa hyvin nopeasti. Yksittäisen hampaan puudutusta kutsutaan infiltraatiopuudutukseksi.

Alaleuan poskihampaiden toimenpiteiden kohdalla joudutaan puuduttamaan koko hoidettavan puolen leuka, eli tekemään johtopuudutus. Alaleuan hermo on niin syvällä, että yksittäisen hampaan puudutus ei onnistu. Samalla puutuu myös kielen sivu ja alahuuli.

Pintapuudutusta voidaan käyttää ennen puudutusaineen pistämistä vähentämään piston aiheuttamaa kipua. Varsinkin pieniä lapsia hoidettaessa pintapuudutus voi olla tarpeen. Pintapuudutusta voidaan käyttää myös vähentämään hammaskiven poistosta aiheutuvaa kipua. Pintapuudutusaine on joko geeliä, joka sivellään hoidettavalle alueelle, tai suihke.

Puudutus tehoaa parhaiten juuri kipuaistimuksia välittäviin hermoihin. Paineen tunnetta välittäviin hermoihin puudutus ei toimi yhtä hyvin. Esimerkiksi hampaan poiston aikana voi siis tuntea paineen tunnetta, vaikka kipua ei tuntisikaan.

Puudutusaine ei aina tehoa, kuten odotetaan. Paha tulehdus voi hidastaa ja heikentää puudutusaineen tehoa. Tämä johtuu siitä, että tulehtunut kudos on happamampaa ja puudutusaineen läpäisykyky hermon pinnan läpi muuttuu.

Tavallisesti puudutusaineen vaikutus kestää noin tunnista muutamaan tuntiin.

Hampaan puuduttamisen komplikaatiot

Puudutusaineen valinnassa on huomioitava eräitä seikkoja. Hammaslääkärille on kerrottava omista mahdollisista allergioista tai käytössä olevista lääkkeistä.

Sydänoireista kärsivälle henkilölle ei käytetä adrenaliinia sisältävää puudutetta. Sen sijaan voidaan käyttää felypressiiniä sisältävää puudutetta. Felypressiini pidentää hieman puudutteen vaikutusta, mutta ei supista valtimoita, nosta verenpainetta tai aiheuta tykyttävää tunnetta. Joillakin psyykelääkkeillä voi olla yhdessä puudutusaineen kanssa sydänvaikutuksia.

Allergiset reaktiot puudutteille ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Yleensä allergisen reaktion aiheuttavat puudutusaineen antioksidantit, sulfiitit. Sulfiitit estävät puudutteissa adrenaliinien hapettumista. Sulfiiteille allergisille voidaan käyttää puudutusainetta, joka ei sisällä sulfiitteja.

Yleisimmät haittavaikutukset puudutuksesta liittyvät hammashoidon pelkoon ja piikkikammoon. Pelko tai jännitys voi aiheuttaa heikotusta, sydämentykytystä tai jopa pyörtymisen. Peloista on hyvä kertoa hoitohenkilökunnalle ennen toimenpiteitä, jotta ne voidaan ottaa huomioon.

Etsitkö hammaslääkäriä?

http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-hoitotoimenpiteet/hampaiden-puudutus#.Vz2r4vmLTRY https://fi.webdento.com/hampaan-puudutus/ http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=trv00087