Hampaiden valkaisu kirkastaa tummentuneet ja tahriintuneet hampaat.

Hampaiden valkaisu

Hampaiden valkaisulla voidaan kirkastaa ajan myötä tummentuneet ja tahriintuneet hampaat. Hampaiden valkaiseminen poistaa hampaiden sisäisiä värjäytymisiä. Pinnalliset värjäytymät voidaan poistaa ilman valkaisua esimerkiksi hammaskiven poiston yhteydessä.

Miksi hampaat tummuvat?

Tummentumia aiheuttavat monet tekijät. Ikääntymisen lisäksi kahvi, tee, punaviini, tupakka ja kolajuomat ovat tunnettuja tummentumien aiheuttajia. Lisäksi hampaiden tummumiseen ja värjäytymiseen vaikuttaa suuhygienia.

Hampaiden tummuminen voi johtua myös hampaan kehitysvaiheen häiriöistä tai lääkkeiden käytöstä. Hampaaseen kohdistuneet traumat ja juurihoito voivat niin ikään aiheuttaa hampaan värjäytymisen. Valkaisun toimivuuteen vaikuttaa tummentuman tai värjäymän syy.

Etsitkö suuhygienistiä?

Hampaiden valkaisu vastaanotolla

Hampaiden valkaisu hammaslääkärissä tapahtuu turvallisesti ja tehokkaasti. Hampaiden kunto ja soveltuvuus valkaisuun tarkistetaan ensin. Tarvittaessa hampaat puhdistetaan hammaskivestä ennen toimenpidettä. Lääkärissä ikenet suojataan geelillä, jolloin ei tarvitse pelätä valkaisuaineiden aiheuttamaa ärsytystä ikenissä tai nielussa.

Usein valkaisua tehostetaan UV-valolla tai laserilla, jotka vievät valkaisuaineen hampaaseen. Valkaisuaineena käytetään vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Valkaisuaineita tutkitaan jatkuvasti ja kehitetään hellävaraisemmiksi. Kevyempään valkaisuun riittää geelivalkaisu, jossa ei tarvita valoa.

Hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla on myös mahdollista teettää yksilölliset lusikat hampaiden kotivalkaisuun. Samalla valitaan myös sopivan vahvuinen valkaisuaine.  

Mitä haittaa valkaisusta on?

Valkaisun tyypillisin haitta on hampaiden vihlonta, joka yleensä menee ohi parissa päivässä. Myös herkkyys kuumalle tai kylmälle on tavallista ja menee niin ikään ohi parissa päivässä. Valkaisun jälkeen on myös vältettävä värjääviä ruokia ja juomia sekä tupakointia jopa viisi vuorokautta.

Kotona valkaisun riskinä on hammaskiilteen vahingoittuminen liian voimakkaan tai tiheästi tehdyn valkaisun vuoksi. Kotona valkaisuaineen pääsyä ikeniin on myös vaikea estää. 

Hampaiden valkaisun tulokset

Valkaisun tulokset ovat aina yksilöllisiä. Vastaanotolla määritetään toivotut tulokset ja ohjeistetaan jatkohoitoon. Tuloksen pysyvyyteen vaikuttavat sekä elintavat että oma hammaskiille, mutta tehokkaan valkaisun tulokset ovat yleensä pitkäikäisiä.  

Valkaisu on esteettinen hammashoito ja niitä tekevät yksityiset hammaslääkärit ja suuhygienistit. Hampaiden valkaisua ei tehdä raskaana oleville tai imettäville naisille.

Etsitkö suuhygienistiä?

https://fi.webdento.com/hampaiden-valkaisu-kotona/ http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/onko_hampaiden_valkaisu_turvallista https://www.plusterveys.fi/hammasl%C3%A4%C3%A4k%C3%A4ripalvelut/hampaiden-valkaisu http://www.hymyklinikka.fi/esteettinen-hammashoito/hampaiden-valkaisu/