Iensairauden hoito

Iensairauden hoito

Ientulehdus on tavallisin tauti hampaiden kiinnityskudoksissa. Hoitamattomana ientulehdus voi johtaa parodontiittiin, ienkudosten sairauteen, joka puolestaan voi johtaa hampaiden menetyksiin.

Ientulehdus

Ientulehdusta esiintyy jopa kolmella neljästä suomalaisesta aikuisesta. Ientulehdus syntyy hampaan pinnan bakteerien (plakki, hammaskivi) ärsyttäessä ientä. Ien reagoi lisääntyneellä verenkierrolla ja puolustussolujen määrän kasvulla.

Ientulehduksen oireita ovat turvonneet, punoittavat ja mahdollisesti verta vuotavat ikenet. Myös pahanhajuinen hengitys kuuluu ientulehduksen oireisiin. Tulehtuneet ikenet eivät yleensä aiheuta kipuja, mutta voivat tuntua aroilta hampaita harjattaessa.

Ientulehdus voi syntyä jo muutamassa päivässä, mikäli hampaita ei puhdisteta kunnolla. Tulehduksen voimakkuuteen vaikuttavat suuhygienian lisäksi perintötekijät, ruokavalio, yleisterveys ja mahdolliset lääkitykset. Raskaana olevilla naisilla ientulehduksen riski kasvaa.   

Etsitkö hammaslääkäriä?

Miten ientulehdusta hoidetaan?

Kotioloissa ientulehdusta hoidetaan hyvällä hampaiden puhdistuksella. Hampaat tulee harjata kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, ja hampaiden välit puhdistetaan hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla kerran päivässä. Myös ksylitolituotteet ja hammaskiveä estävä suuvesi tai hammastahna auttavat estämään ientulehdusta.

Terveellinen ruokavalio, erityisesti sokerien välttäminen, auttaa myös ientulehduksen ennaltaehkäisemisessä hillitsemällä bakteerien kasvua hampaissa.

Hammaslääkärissä ientulehdusta hoidetaan poistamalla hampaiden pinnalta plakki ja hammaskivi. Ne voidaan poistaa käsi-instrumentein, ultraäänellä tai jauhepuhdistuksella. Hammashoitolassa tehdyn puhdistuksen jälkeen on tärkeää huolehtia puhdistuksesta myös kotona.  

Hampaiden bakteeripeite ja siitä kovettunut hammaskivi ovat erinomaisia alustoja uusille bakteereille, joten niiden poistaminen on välttämätöntä ientulehduksen hoidossa.

Parodontiitti

Parodontiitti on vakava hampaiden kiinnityskudosten tulehdus. Pitkälle edetessään parodontiitti tuhoaa kiinnityskudoksia johtaen jopa hampaiden menetyksiin.

Ennen hampaiden menetyksiä ikenissä on tulehdusoireita, ja hampaat alkavat heilua kiinnitysten heiketessä. Hampaiden kiinnityskudoksiin kuuluvat ikenien lisäksi kiinnityssäikeet (ligamentit) sekä hammaskuoppien seinämien alveoliluu.

Tulehduksen kiinnityskudoksissa aiheuttavat suussa elävät bakteerit. Alttiita parodontiitille ovat erityisesti huonosti suuhygieniasta huolehtivat, tupakoitsijat ja tiettyjä yleissairauksia (esim. diabetes) sairastavat. Myös perintötekijät vaikuttavat parodontiitin syntyyn.

Miten parodontiittia hoidetaan?

Parodontiitti on krooninen ja hitaasti etenevä sairaus, jonka hoidossa on avainasemassa hyvä suuhygienia. Hammaslääkärissä hoito aloitetaan hampaiden kunnon, ikenien ja ikenien kiinnityskudosten tutkimuksella. Hammaslääkäri myös selvittää sairauteen vaikuttavat tekijät, kuten ruokavalion, muut sairaudet ja tupakoinnin.

Hoitotoimenpiteisiin kuuluu tavallisesti hammaskiven poisto sekä mahdollisten paikkojen hionta ja kiillottaminen. Näillä toimenpiteillä vähennetään bakteerien kasvualustoja hampaissa. Myös muuta hampaiden perushoitoa, kuten paikkauksia tehdään tarpeen mukaan. Tulehduksen hoito voi myös vaatia antibiootteja.

Koska parodontiitti heikentää hampaiden kiinnityksiä, oikeanlainen purenta on tärkeä, ja hoitoon voidaan joutua yhdistämään hampaiden oikomishoitoa. Joissain tapauksissa parodontiitin hoito vaatii jopa leikkauksia. Liian vahingoittuneet hampaat joudutaan poistamaan.

Hammaslääkärissä ohjeistetaan myös hampaiden tehokkaaseen ja oikeaoppiseen kotihoitoon. Suuhygienian lisäksi parodontiitin hoidossa on syytä korjata ruokavaliota suotuisammaksi ja lopettaa mahdollinen tupakointi.

Parodontiitin hoito vaatii säännöllisiä seurantakäyntejä hammaslääkärissä tai suuhygienistillä. Sopiva seurantaväli vaihtelee kahden ja kuuden kuukauden välillä. Jatkuvassa hoidossa  seurataan hampaiden ja ikenien kuntoa sekä kotihoidon onnistumista. Tarvittaessa vastaanotolla myös poistetaan hammaskiveä.

Etsitkö hammaslääkäriä?

https://fi.webdento.com/ientulehdus-oireet-hoito/ https://fi.webdento.com/parodontiitti/ http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-hoitotoimenpiteet/parodontiitin-hoito#.Vk2S8nbhDRY