Ikääntyneiden hammashoito

Ikääntyneiden hammashoito

Ikääntyminen tuo omat muutokset ja ongelmat suun terveyteen. Ongelmat voivat olla sekä toiminnallisia että esteettisiä. Tulehdukset hampaissa ja suussa altistavat myös yleissairauksille, joten niitä on syytä seurata erityisesti ikääntyneillä.

Ikääntymisen seuraukset hampaissa

Tavallinen seuraus ikääntyessä on hammaskiilteen kuluminen. Kiilteen alta paljastuu keltainen hammasluu ja hampaat alkavat näyttää kellastuneilta.

Ikä lisää myös hampaiden reikiintymistä. Ikenet alkavat vetäytyä ja niiden alta paljastunut hammaskaula on herkkä reikiintymään. Myös syljen erityksen vähentyminen altistaa hampaat reikiintymiselle ja heikentää suun limakalvoja.

Iensairaudet, kuten ientulehdus ja parodontiitti, ovat niin ikään tavallisempia ikääntyneemmällä väestöllä. Iensairaudet tuovat esteettistä haittaa, mutta voivat johtaa myös hampaiden irtoamiseen ja siten muutoksiin purennassa ja sen voimakkuudessa.

Iän myötä muuttuvat ruokailutottumuksetkin vaikuttavat suun terveyteen ja suuhygienian on kiinnitettävä entistäkin enemmän huomiota.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Ikääntyneiden hammashoidon erityispiirteet

Huolellisen kotihoidon lisäksi vuosittaiset hammaslääkärin tarkastukset ovat avainasemassa ikääntyneiden hammashoidossa. Hammaslääkäri seuraa muutoksia suun ja hampaiden terveydessä.  

Muutokset suun ja hampaiden terveydessä, ja mahdolliset paikat tai proteettiset hoidot, tuovat omat haasteensa hampaiden hoitoon. Hammaslääkäri tai suuhygienisti opastaa tehokkaaseen hampaiden puhdistukseen kotona. Sähköhammasharja voi olla avuksi hampaiden pesussa, kun käsien voima ja motoriikka heikkenee.

Hammasproteesit on myös puhdistettava huolellisesti kahdesti päivässä ja säilytettävä oikein. Irtoproteesit pestään hammasharjalla tai proteesiharjalla. Pesuun voi käyttää astianpesuainetta tai nestesaippuaa. Yöllä proteesit säilytetään kuivassa ja ilmavassa rasiassa.

Opastuksen ja suun terveyden seurannan lisäksi hammaslääkäristä saa kaikki perushoidot, kuten hampaiden paikkaus, mutta myös erikoishoidot. Esimerkiksi puuttuvat hampaat voidaan korvata erilaisilla hammasproteeseilla.

Etsitkö hammaslääkäriä?

https://fi.webdento.com/esteettinen-hammashoito/ https://www.oral.fi/Hammashoito-ja-palvelut/Lapset-ja-ikaantyneet/Ikaantyneiden-hammashoito/ http://www.tohtori.fi/?page=3958738&id=3876201 http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/yleistietoa-suunterveydesta/suun-ja-hampaiden-rakenne-kehittyminen-ja-toiminta/sylki#.VlQYx3bhDRY http://www.nurmijarvi.fi/perhe_ja_hyvinvointi/terveyspalvelut/hammashoito/suun_terveyden_edistaminen/ikaantyneiden_hammashoito