Hampaiden kotivalkaisu

Kotivalkaisun ohjeistuskäynti

Hampaiden valkaisu kotona onnistuu parhaiten ja turvallisesti käymällä ensin suuhygienistillä. Vastaanotolla varmistetaan hampaiden kunto ja valitaan sopivat aineet kotivalkaisuun. Suuhygienistin vastaanotolla voi myös tilata itselleen yksilölliset valkaisulusikat kotikäyttöön.

Miksi hampaat tummuvat?

Tummentumia aiheuttavat monet tekijät. Ikääntymisen lisäksi kahvi, tee, punaviini, tupakka ja kolajuomat ovat tunnettuja tummentumien aiheuttajia. Lisäksi hampaiden tummumiseen ja värjäytymiseen vaikuttaa suuhygienia.

Hampaiden värjäymät voivat johtua myös hampaan kehitysvaiheen häiriöistä tai lääkkeiden käytöstä. Hampaaseen kohdistuneet traumat ja juurihoito voivat niin ikään aiheuttaa hampaan värjäytymisen.

Etsitkö suuhygienistiä?

Miksi käydä vastaanotolla ennen hampaiden valkaisua kotona?

Valkaisu tulisi tehdä aina ehjiin ja puhtaisiin hampaisiin. Vastaanotolla tarkastetaan hampaiden kunto ja poistetaan tarvittaessa hammaskivi. Myös pinnallisten värjäymien puhdistus sooda- tai pastapuhdistuksella tehostaa kotivalkaisua.

Hampaiden valkaisu kotona onnistuu parhaiten yksilöllisesti tehdyillä valkaisulusikoilla. Suuhygienisti ottaa ensikäynnillä hampaista jäljennöksen, jonka perusteella tehdään valkaisulusikat. Lusikat valmistuvat yleensä noin viikossa.

Vastaanotolla valitaan myös sopivat valkaisuaineet. Valkaisulusikoita voi käyttää joko päivisin tunnin–parin ajan tai yön yli, ja valkaisuaine valitaan käyttötavan mukaan. Valkaisua jatketaan päivittäin, yleensä viikon tai kahden ajan. Sopivan valkaisuaineen, ja ohjeet sen käyttöön, saa suuhygienistiltä.

Myös ennen muualta kuin vastaanotolta hankittujen valkaisutuotteiden käyttöä kannattaa käydä suuhygienistillä varmistamassa hampaiden kunto, tuotteiden sopivuus ja oikea käyttötapa. Näin varmistetaan turvallinen hampaiden valkaisu kotona.

Erilaisia valkaisutuotteita kotikäyttöön ovat hammastahnojen lisäksi valkaisuliuskat, valkaisumuotit sekä valkaisukynät.Tuotteista tulisi löytyä CE-merkintä, joka kertoo tuotteen täyttävän EU:n turvallisuusvaatimukset.

Hampaiden valkaisun tulokset ja kesto

Tulokset hampaiden valkaisusta ovat aina yksilöllisiä. Kellertävän sävyiset hampaat vaalenevat yleensä helpommin kuin sinertävän tai harmaan sävyiset hampaat. Valkaisun toimivuuteen vaikuttaa myös värjäymän syy.

Hampaiden valkaisu poistaa vanhat värjäymät, mutta ei estä uusien syntyä. Valkaisun tuloksia voi ylläpitää hyvällä suuhygienialla ja välttämällä värjääviä elintarvikkeita sekä tupakointia. Vastaanotolla teetettyihin yksilöllisiin valkaisulusikoihin voi myös ostaa lisää valkaisuainetta, ja tehdä lyhyitä, ylläpitäviä vaalennuksia kerran tai pari vuodessa.

Kotivalkaisun haitat

Hampaiden valkaisun tavallisin haitta on hampaiden vihlonta. Kotona tehty valkaisu vihloo yleensä vähemmän kuin vastaanotolla tehty, valolla tehostettu valkaisu. Valkaisuaine voi myös ärsyttää ikeniä ja nielua, mikäli suun limakalvot eivät ole suojattu kunnolla.

Valkaisu ei vahingoita hampaita, kun se tehdään ehjiin ja terveisiin hampaisiin. Esimerkiksi eroosiosta kärsiviin hampaisiin valkaisua ei kuitenkaan pidä tehdä lainkaan, jotta hampaat eivät vaurioidu lisää.

Lue hampaiden valkaisusta vastaanotolla.

Hampaiden valkaisua ei pidä tehdä raskaana ollessa tai imettäessä. 

Etsitkö suuhygienistiä?

 

https://www.oral.fi/Hammashoito-ja-palvelut/Hampaiden-hoito-ja-terveys/Suuhygienistin-palvelut/Hampaiden-valkaisu/ https://www.oral.fi/Hammashoito-ja-palvelut/Hampaiden-hoito-ja-terveys/Suuhygienistin-palvelut/Hampaiden-valkaisu/Hampaisen-valkaisu-kotona/ https://fi.webdento.com/hampaiden-valkaisu-kotona/ http://www.pateniemenhammaslaakaripalvelut.fi/palvelut/esteettinen-hammashoito/hampaiden-valkaisu