• info@tohtorille.fi

Laparoskopia ja hysteroskopia ovat tähystystutkimuksia | Tohtorille.fi

Tähystykselliset toimenpiteet, kuten vatsaontelon tähystys laparoskopia ja kohdun tähystys hysteroskopia auttavat diagnosoinnissa. Tähystyksessä tehdyistä hoitotoimenpiteistä myös paranee nopeammin kuin avoleikkauksessa tehdyistä.

Laparoskopia eli vatsaontelon tähystys

Laparoskopian merkitys diagnosoinnissa on vähentynyt muiden kuvantamismenetelmien tieltä. Kuitenkin laparoskopialla on yhä tärkeä merkitys esimerkiksi kasvaintautien diagnosoinnissa. Lisäksi laparoskopiaa käytetään koepalojen ottoon ja muiden leikkauksellisten toimenpiteiden suorittamiseen, silloin kun ei tarvita avoleikkausta.

Vatsaontelon tähystys tapahtuu viemällä vähintään kaksi putkea ihon läpi vatsaonteloon. Toisella putkella onteloon pumpataan hiilidioksidikaasua näkyvyyden parantamiseksi ja mahdollisten toimenpiteiden helpottamiseksi. Toinen putki on tähystin, jolla tarkastellaan vatsaonteloa.

Jos laparoskopiassa tehdään toimenpiteitä, tarvitaan tähystimiä yleensä useampia kuin yksi. Nykyään esimerkiksi sappirakon poistot ja naisten sterilisaatiot tehdään pääosin tähystyksessä. Naisilla myös endometrioosin kirurginen hoito tehdään tavallisimmin laparoskopiassa.

Laparoskopia vaatii yleensä nukutuksen. Se on kuitenkin turvallisempi ja vähemmän rasittava tapa operoida kuin avoleikkaus. Laparoskopiasta toipuminen on myös nopeampaa.

Laparoskopian avulla myös avoleikkauksien teko on mahdollista suorittaa tehokkaammin, koska tähystyksellä saadaan määritettyä tarkasti tarvittavan leikkaushaavan paikka ja koko.

Hysteroskopia eli kohdun tähystys

Hysteroskopiassa kohtuonteloon viedään tähystin emättimen ja kohdunkaulan kautta. Kohtuonteloa voidaan laajentaa hiilidioksidilla tai nesteellä näkyvyyden parantamiseksi. Nukutus ei yleensä ole tarpeen. Paikallispuudutusta voidaan käyttää tarvittaessa.

Hysteroskopiassa voidaan tarkastella kohdun rakennetta ja tutkia mahdollisia vuotohäiriöitä. Lisäksi pienet kirurgiset operaatiot voidaan tehdä tähystyksessä.

Hysteroskopiassa kohdusta voidaan poistaa polyyppeja, myoomia, väliseiniä ja kiinnikkeitä. Koska leikkaushaavoja ei synny, toimenpiteistä toipuminen on nopeaa eikä sairausloma tai sairaalaseuranta ole usein tarpeen. Myös sterilisaatio Essure -menetelmällä on mahdollinen toteuttaa kohdun tähystyksessä.

Mikäli kohdusta poistetaan isokokoinen muutos, tehdään toimenpide kevyessä nukutuksessa.

Kuukautiskipujen kaltaiset kivut hysteroskopian jälkeen ovat tavallisia ja niihin voi ottaa särkylääkettä. Tähystyksen jälkeen saattaa myös tulla jälkivuotoa noin 5–10 päivän ajan. Jälkivuodon aikana ei suositella yhdyntää, tamponin käyttöä, uimista eikä ammeessa kylpyä tulehdusriskin vuoksi.