Papa-koe, miten papa-koe otetaan? - Tohtorille.fi

Papa-koe

Papa-kokeella, eli gynekologisella irtosolukokeella, seulotaan erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita. Papa-koe kertoo myös mahdollisista tulehduksista.

Etsitkö gynekologia?

Kuinka usein papa-koe tulisi ottaa?

Ensimmäisen kerran papa-koe on hyvä ottaa muutaman vuoden kuluttua yhdyntöjen aloittamisesta. Sopiva väli tämän jälkeen on ottaa koe noin kahden kolmen vuoden välein, mikäli ei ole erityistä syytä ottaa koetta useammin.

Suomessa järjestetään kohdunkaulan syövän seulonta. 30–60 -vuotiaat naiset saavat kutsun papa-kokeeseen viiden vuoden välein. Joissain kunnissa voidaan kutsua myös 25 ja 65-vuotiaat. Seulonnan maksaa kunta, joten se on kävijälle ilmainen.

Yli 60-vuotiaiden olisi hyvä käydä kohdunkaulan syövän seulontojen jälkeenkin papa-kokeessa ainakin viiden vuoden välein.

Miten papa-koe otetaan?

Papa-kokeessa otetaan kolme näytettä limakalvoilta. Ensimmäinen emättimen pohjukasta, toinen kohdun ulkosuulta ja kolmas kohdunkaulakanavasta. Kaksi ensimmäistä näytettä otetaan lastalla. Kolmas näyte otetaan pyöräyttäen soluharjalla, ja sen otto voi tuntua pienenä nipistyksenä.

Papa-kokeessa limakalvoilta saadaan pintasoluja, jotka siirretään tutkimuslasille ja toimitetaan laboratorioon tutkittavaksi. Tulokset saa yleensä 1–3 viikon kuluttua.

Papa-koetta ei mielellään oteta kuukautisten aikana, sillä kuukautisvuoto vaikeuttaa näytteen tutkimista. Gynekologinen tutkimus, ja arvio papa-kokeen tarpeesta, voidaan kuitenkin tarvittaessa tehdä kuukautisten aikana.

Papa-kokeen ei kuuluisi sattua, mutta se voi nipistää hieman. Pieni rusehtava vuoto kokeen jälkeen on normaalia. Mikäli koe on ollut hankala tai se on sattunut, kannattaa siitä sanoa seuraavan kerran kokeeseen mennessä.

Papa-kokeen tulokset

Aiemmin papa-kokeen tulokset ilmoitettiin yleensä numeroina I–V. Nykyään numeroinnista on pääsääntöisesti luovuttu ja käytetään sanallisia kuvauksia, niin sanottua Bethesda -luokitusta. Käytössä voi olla myös numerointi ja sanallinen kuvaus rinnakkain.

Numeroluokituksessa I on normaali löydös, II on hyvänlaatuinen muutos solukossa, III on lievä tai keskivaikea solumuutos, IV on syövän esiasteeseen viittaava muutos ja V on todennäköinen syöpä.

Useimmat papa-kokeessa löydetyt solumuutokset paranevat itsestään. Jatkotoimenpiteiksi riittää tällöin seuranta, papa-kokeen uusiminen noin 6–12 kuukauden kuluttua. Papa-kokeen perusteella ei tehdä syöpädiagnoosia vaan diagnosointi tapahtuu emätintähystyksessä otettujen koepalojen pohjalta.  

Kohdunkaulan syöpä

Kohdunkaulan syöpä on maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin syöpä naisilla. Syövän merkittävin yksittäinen aiheuttaja ovat papilloomaviruksen (kondylooma, HPV) tietyt tyypit. Papilloomaviruksia on useita kymmeniä ja vain muutama niistä on syöpää aiheuttavia, pahanlaatuisia.

Kohdunkaulan solumuutosten kehittyminen syöväksi kestää useita vuosia. Papa-kokeella solumuutokset pyritään huomaamaan ajoissa, jotta niitä päästään hoitamaan ja estämään kehitys syöväksi.

Tavallisin tapa hoitaa kohdunkaulan solumuutoksia on loop-konisaatio, eli sähkösilmukkahoito. Siinä koko muutosalue poistetaan ja lähetetään patologille tutkittavaksi. Hoidon jälkeen kohdunkaulan syövän riski on vielä kohonnut ja seuranta on erityisen tärkeää.

Lue lisää kohdunkaulan syövästä.

Etsitkö gynekologia?

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00161 http://www.terve.fi/kohdunkaulan-syopa/irtosolukoe-eli-papa-testi-potilasohje https://www.aava.fi/palvelu/gynekologiset-tarkastuskaynnit/papa-koe-eli-gynekologinen-irtosolukoe http://www.terve.fi/kohdunkaulan-syopa/77057-tulkintaohje-papa-vastaukselle-potilasohje http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96025.pdf