Piilolinssit

Piilolinssit

Piilolinssit soveltuvat lähes kaikille, ja valittavana on erilaisia linssejä aina kertakäyttöisistä kuukausilinsseihin. Piilolinssit valmistetaan nykyään materiaaleista, jotka ovat erittäin huomaamattomia silmissä.

Kenelle piilolinssit sopivat?

Piilolinssejä voi käyttää melkein kuka tahansa, jolla on terveet silmät. Linssejä löytyy lähes kaikille voimakkuuksille.

Piilolinsseille ei ole varsinaista ala- tai yläikärajaa. Niitä voi käyttää kuka tahansa, joka pystyy hoitamaan linssit oikein sekä laittamaan linssit ja ottamaan ne pois itse. Päätöksen alaikäisen piilolinssien käytöstä tekevät vanhemmat yhdessä optikon kanssa.

Piilolinssit ovat kätevät esimerkiksi urheillessa, ulkoillessa tai juhlissa. Piilolinssejä voi käyttää myös silloin, jos vain ei halua käyttää silmälaseja. Värillisillä piilolinsseillä voi halutessaan muuttaa silmien värin.

Etsitkö optikkoa?

Millaisia erilaisia piilolinssejä on saatavilla?

Piilolinssien valikoima on nykyään hyvin kattava. Linssejä saa lähes kaikilla voimakkuuksilla sekä monitehoina ja hajataittoa korjaavina.

Satunnaiseen käyttöön, ja esimerkiksi matkoille, sopivat hyvin kertakäyttöpiilolinssit. Nimensä mukaisesti kertakäyttölinssejä käytetään kerran, yhden päivän ajan. Päivän päätteeksi linssit heitetään pois, jolloin ei tarvitse huolehtia linssien puhdistuksesta.

Kuukausilinssejä käytetään noin kuukauden ajan, jonka jälkeen ne korvataan uusilla. Kuukausilinssejä on kahdenlaisia: päiväkäyttöön ja jatkuvakäyttöisiä. Päiväkäytössä olevat kuukausilinssit otetaan yöksi pois ja puhdistetaan. Jatkuvakäyttöisiä linssejä voi pitää tauotta. Niitä ei siis välttämättä tarvitse ottaa pois yöksi.

Tooriset linssit sopivat niille, joilla on hajataittoa. Hajataittoa korjaavia piilolinssejä on sekä kertakäyttöisiä että kuukausilinssejä.

Piilolinssejä saa myös moni- tai kaksiteholinsseinä. Ei siis haittaa, vaikka tarvitsisi eri voimakkuudet lukemiseen ja nähdäkseen kauas. Piilolinsseihin saa myös eri voimakkuudet molempiin linsseihin. Halutessaan voi käyttää silmälaseja lukemiseen ja piilolinssejä nähdäkseen kauas.

Piilolinssit valmistetaan nykyään muuan muassa silikonista ja hydrogeelistä. Ne ovat hengittävämpiä ja pitävät silmät paremmin kosteina kuin ennen, näin linssejä on mukavampi käyttää.

Kaikki piilolinssit, lukuunottamatta kertakäyttölinssejä, pitää puhdistaa ja desinfioida käytön jälkeen.

Piilolinssien sovitus

Piilolinssien sopivuus silmille varmistetaan aina optikolla tai silmälääkärin vastaanotolla. Piilolinssien hankkimiseen tarvitaan myös aina piilolinssimääräys.

Uuden piilolinssien käyttäjän tulee ensin käydä optikolla piilolinssien sovituksessa. Optikko tarkastaa silmien soveltuvuuden piilolinsseille, kertoo eri linssivaihtoehdoista sekä opastaa linssien hoidon ja käytön. Lisäksi optikolta saa yksilölliset käyttöaikasuositukset piilolinsseille.

Piilolinssien sovituksessa optikko kokeilee silmiin sovituslinssejä, ja linssien laittoa ja pois ottamista saa harjoitella myös itse. Lopuksi tarkastetaan näkökyky piilolinssit silmissä.

Mukaansa sovituksesta saa ensimmäiset piilolinssit. Ensimmäisen sovituksen jälkeen optikolla käydään vielä jälkitarkastuksessa, jolla saa piilolinssimääräyksen, mikäli ei ole merkkejä ongelmista.

Piilolinssien käyttäjien tulisi myös käydä vuosittain silmien tarkastuksessa optikolla. Kontrollikäynneillä tutkitaan silmän sarveiskalvon sekä sidekalvojen kunto. Lisäksi tarkistetaan, että käytössä on oikea linssityyppi ja määritetään piilolinssien voimakkuus.  

Myös internetistä piilolinssejä tilatessa tulee käydä optikon vastaanotolla ja vuosittaisissa tarkastuksissa.

Ongelmat piilolinssien käytössä

Piilolinssit ovat turvallisia, kun silmille on valittu oikea linssityyppi ja linssejä käytetään oikein. Huolimaton tai vääränlainen käyttö saattaa kuitenkin vahingoittaa silmiä. Tavallisia virheitä ovat piilolinssien huolimaton puhdistus ja nukkuminen sellaiset linssit päässä, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi nukkuessa.

Oikeanlaisen käytön ja sopivien linssien varmistamiseksi on tärkeää käydä optikon sovituksessa ja vuosittaisessa tarkastuksessa.

Huolimaton käyttö voi aiheuttaa hiertymiä sekä hapenpuutetta tai verisuonien uudiskasvua silmissä. Myös tulehdukset ja sarveiskalvon eroosio ovat mahdollisia. Pahimmillaan huolimaton piilolinssien käyttö johtaa sokeutumiseen.

Piilolinssejä käyttäessä on hyvä huomioida, etteivät ne välttämättä toimi hyvin kuivissa tai pölyisissä olosuhteissa, saunassa tai raskaana ollessa. Uidessa on hyvä käyttää uimalaseja, jotta linssit eivät pääse kosketuksiin desinfioimattoman veden kanssa. Piilolinssit  myös herkistävät silmiä UV-säteilylle, joten aurinkolasien käyttö on erityisen suositeltavaa.

Piilolinssejä ei saa käyttää ollenkaan, jos silmä on kipeä tai ärtynyt, flunssan tai allergisten silmäoireiden aikana sekä tiettyjen lääkkeiden kanssa. Varmista lääkkeiden sopivuus lääkäriltä tai pakkausselosteesta.

Etsitkö optikkoa?

https://www.instru.fi/piilolinssit/index/hyvatietaa/voinkokayttaapiilolinsseja.html.stx http://www.specsavers.fi/piilolinssit http://www.specsavers.fi/harhaluuloja-piilolinsseista https://www.nissen.fi/piilolinssit/index/hyvatietaa/piilolinssienhoito.html.stx http://www.silmaasema.fi/piilolinssit/piilolinssien-kayttajan-opas/ http://piilari.info/piilolinssisovitus/