• info@tohtorille.fi

Suun tarkastus ja hoidon tarpeen arviointi | Tohtorille.fi

Suun tarkastuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden, ikenien ja limakalvojen kunnon. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään ennaltaehkäisemään ja havaitsemaan suun sairaudet ja ongelmat ajoissa.

Mitä suun tarkastuksessa tehdään?

Suun tarkastuksessa tutkitaan kattavasti hampaiden lisäksi ikenet ja suun limakalvot. Myös purenta ja leukanivelen toiminta tarkastetaan.

Tarkastuksessa suu ja hampaat tutkitaan näköhavaintojen, tunnustelun, äänihavaintojen ja röntgenkuvien avulla. Monet suun terveyden ongelmista havaitaan katsomalla hampaiden, ikenien ja limakalvojen pintoja. Esimerkiksi ientulehdus, karies ja hammaskivi on mahdollista nähdä paljain silmin.

Tunnustelemalla havaitaan esimerkiksi tulehdusten aiheuttamia turvotuksia. Tunnustelulla myös kokeillaan leukaluun toimivuus ja purennan toimintaa. Leukaluun tutkimuksessa voidaan myös kuunnella nivelestä kuuluvia ääniä.

Suun terveyden ongelmat eivät aina aiheuta oireita. Muun muassa reikiintyminen ja alkuvaiheissa oleva parodontiitti, eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus, ei välttämättä oireile ollenkaan. Oireettomien ongelmien havaitsemiseksi voidaan ottaa röntgenkuvat koko leuasta.    

Tarkastuksessa hammaslääkäri kertoo tutkimuksen löydökset ja antaa ohjeita kotihoitoon sekä mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin.

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-5943245

Miksi käydä hammaslääkärin tarkastuksessa?

Hammaslääkärin tarkastuksella ehkäistään ja havaitaan ajoissa monet suun terveyden ongelmat. Säännöllisellä tarkastuksella voidaan estää ja havaita ajoissa myös hitaasti etenevät, krooniset sairaudet, kuten parodontiitti.

Suun sairauksilla voi myös olla yhteyksiä sydän- ja verisuonitauteihin, joten suun terveyden tarkastuksilla ehkäistään koko kehon sairauksia.  

Hammastarkastuksessa havaitaan ja korjataan myös hampaita vaurioittavat tavat, kuten hampaiden narskuttelu ja vääränlainen hampaiden harjaus.

Kuinka usein suun tarkastus tulisi tehdä?

Hammaslääkärin tarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti. Tarkastuksien tiheyteen vaikuttaa suun terveyden historia. Mitä enemmän ongelmia hampaissa ja suun terveydessä on ollut, sitä useammin on syytä käydä hammaslääkärin tarkastuksessa.

Aikuisen, jolla ei ole ollut isompia ongelmia, hoitoväli on yleensä yhdestä kolmeen vuotta. Esimerkiksi parodontiitista kärsivän hoitoväli voi kuitenkin olla vain muutama kuukausi. Hoitoväli on yksilöllinen ja sen määrittää hammaslääkäri.

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-5943245