• info@tohtorille.fi

Vasektomia eli miehen sterilisaatio | Tohtorille.fi

Vasektomia, eli miehen sterilisaatio, on erittäin luotettava, pysyvä ehkäisykeino. Vasektomiassa siemenjohtimet katkaistaan, jolloin siittiöiden kulku siemennesteeseen estetään. Vasektomia ei vaikuta terveyteen eikä sukupuolielämään.

Etsitkö urologia?

Vasektomian edellytykset

Suomessa vasektomian saamista säännellään lailla. Tavallisimmat kriteerit vasektomialle ovat vähintään 30 vuoden ikä tai vähintään kolme lasta. Vasektomia voidaan tehdä myös, jos puolison terveys vaarantuisi raskauden takia, muut ehkäisykeinot eivät onnistu, on kykenemätön hoitamaan lasta esimerkiksi sairauden takia tai jälkeläisillä on suuri vammautumisen riski.

Vasektomiaan hakeutuessa on tiedostettava selvästi, että kyseessä on pysyvään raskauden ehkäisyyn tarkoitettu keino ja toimenpiteen jälkeen mies on hedelmätön. Vasektomiaan tarvitaan lääkärin lausunto. Joissain tapauksissa tarvitaan lausunto kahdelta lääkäriltä tai lupa Valviralta.

Lue myös naisen sterilisaatiosta.

Miten vasektomia tehdään?

Vasektomia tehdään tavallisesti paikallispuudutuksessa ja toimenpide kestää noin 20 minuuttia. Miesten sterilisaatioita tehdään sekä julkisen terveydenhuollon puolella että yksityisillä urologin vastaanotoilla.

Puudutuksen jälkeen kivespussiin tehdään pieni viilto. Viillon kautta siemenjohtimista katkaistaan noin yhden senttimetrin pituiset osiot. Leikkaus voidaan tehdä joko veitsellä tai pihdeillä. Leikkaushaava suljetaan lopuksi yhdellä tai kahdella ompeleella, joka on tavallisesti itsestään sulavaa lankaa.

Toimenpiteen jälkeen toipuminen kestää usein vähintään pari viikkoa. Yhdyntää ja siemensyöksyä tulisi välttää viikon ajan sterilisaation jälkeen. Uimista ja saunomista on hyvä välttää noin kahden viikon ajan, kunnes ompeleet ovat sulaneet.

Vasektomian jälkeen tavallisia oireita ovat mustelmat, turvotus ja kivut kivespussin iholla. Kipujen ja turvotuksen pitäisi loppua viimeistään noin kuukauden kuluessa. Joskus seurauksena voi olla antibioottikuurin vaativa kivestulehdus.

Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä, jos haava-alueella tai kivespussissa on turvotusta ja voimakasta kipua, kipu ja turvotus lisääntyvät myöhemmin, haavassa on jatkuvaa vuotoa tai nousee yli 38 asteen kuume.

Vasektomian jälkeen ehkäisystä on huolehdittava muulla tavoin vielä useiden viikkojen ajan, kunnes siemenneste on tutkittu ja todettu, että siittiöitä ei enää ole. Siemenneste tutkitaan noin 8–12 viikon kuluttua sterilisaatiosta.

Vasektomian vaikutukset

Vasektomia ei vaikuta miehen terveyteen eikä sukupuolielämään. Toimenpiteen jälkeen hormonitoiminta säilyy samanlaisena ja siittiöitä muodostuu kiveksissä entiseen tapaan. Lisäkives ja kiveskudos huolehtivat siittiöiden hävittämisestä.

Siemensyöksy pysyy ennallaan ja siemennesteen määräkin pysyy lähes samana. Siemennesteestä yli 90 % tulee eturauhasesta ja rakkularauhasesta.

Harvinaisissa tapauksissa vasektomian jälkiseurauksena kehittyy pitkäaikainen kiveskipu. Siemenjohtimia joudutaan yhdistämään uudelleen kivun vuoksi kuitenkin erittäin harvoin.

Harvinaisissa tapauksissa siemenjohtimien päät voivat kasvaa uudelleen yhteen. Todennäköisyys tähän pienenee, kun vasektomiasta on kulunut vuosi. Puolison raskaudet vasektomian jälkeen ovat harvinaisia ja useimmiten tapahtuvat ennen kuin siemenneste on tutkittu ja todettu, että siittiöitä ei enää ole siemennesteessä.

Vasektomian purku

Vasektomian purku on mahdollista, mutta se ei välttämättä palauta hedelmällisyyttä. Tämän vuoksi vasektomia tulisi tehdä huolellisen harkinnan perusteella.

Siemenjohtimet ovat vain noin lyijykynän terän paksuiset, joten niiden uudelleen yhdistäminen ei ole yksinkertaista. Vasektomian purun jälkeen hedelmällisyys palautuu vain noin puolelle leikatuista, koska osalle miehistä kehittyy siittiöiden vasta-aineita vasektomian seurauksena.

Ennen sterilisaatiota on mahdollista jättää siemennestettä spermapankkiin myöhempää käyttöä ajatellen.

Etsitkö urologia?

Lähteet:

https://www.mehilainen.fi/sterilisaatio http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/miehen_sterilisaatio http://www.terve.fi/vasektomia https://www.diacor.fi/ajankohtaista/artikkeli/vasektomia-pieni-toimenpide-iso-paatos