• info@tohtorille.fi

Akne on yleinen ihotauti, joka aiheuttaa ihon epäpuhtauksia | Tohtorille.fi

Akne on yleisin ihotauti teollistuneissa maissa. Aknessa voimistunut talin eritys ja ihon liikasarveistuminen saavat talirauhasen tiehyet tukkeutumaan ja bakteerikasvun lisääntymään. Tuloksena on tulehdus ja ihon epäpuhtauksia, kuten finnejä ja mustapäitä.

Mitä akne on?

Akne on hyvin tavallinen ihotauti, joka alkaa useimmiten murrosiässä hormonitoiminnan muutoksien myötä. Jopa 90 % nuorista kärsii jonkinasteisesta aknesta, mutta lääkärin hoitoa vaatii noin 30–50 %.

Tytöillä tyypillinen ikä sairastaa aknea on noin 14–17 -vuotiaana, pojilla pari vuotta myöhemmin. Monilla akne menee ohi viimeistään reilun 20 vuoden iässä, mutta akne voi jatkua tai puhjeta myöhemminkin aikuisiällä.

Aknen aiheuttavat hormonitoiminta, talin (ihon rasva) liikaeritys, ihon liikasarveistuminen ja bakteerien lisääntyminen. Murrosiän hormonitoiminta saa ihossa talinerityksen lisääntymään, mikä luo hyvät olosuhteet ihossa normaalistikin esiintyvien bakteerien (propionibacterium acnes) lisääntymiselle. Ihon liikasarveistuminen tarkoittaa ihon paksuuntumista, tällöin kuolleet ihosolut pääsevät tukkimaan ihon. Bakteerit ja rasvahiivat hajottavat talia ja hajoamistuotteet aiheuttavat tulehduksen talirauhasen tiehyissä ja talirauhasessa.

Akneen vaikuttaa myös perinnöllisyys. Vanhempien sairastama akne lisää riskiä lapsen sairastumisesta. Myös jotkin lääkeaineet voivat laukaista tai pahentaa aknea. Näihin kuuluvat hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, kortikosteroidit, litium, epilepsialääkkeet, testosteroni ja anaboliset steroidit. Naisilla myös munasarjojen monirakkulatauti voi olla aknen taustalla, jos oireina on myös keskivartalolihavuus, liikakarvoitus ja kuukautiskierron häiriöt.

Akne ei johdu huonosta hygieniasta tai ruokavaliosta, eikä akne tartu.

Aknen oireet

Akne ilmenee ihon epäpuhtauksina, kuten finneinä, mustapäinä ja märkänäppylöinä. Tukkeutunutta talirauhasen tiehyettä sanotaan komedoksi. Tukos voi olla suljettu komedo, eli valkopää tai finni, tai avoin komedo, eli mustapää. Tulehduksen myötä kehittyy punoittavia näppylöitä (papula) ja edetessään myös märkänäppylöitä

Suurin osa sairastaa niin sanottua tavallista aknea (märkänäppyläinen, papulopustulaarinen akne), johon kuuluvat erityisesti punaiset näppylät, mutta myös märkänäppylät ja komedot. Lievin aknen muoto on niin sanottu komedoakne, johon kuuluvat pääasiassa valko- ja mustapäät. Vaikein aknen muoto on kystinen akne, jonka erityispiirre ovat syvät ontelomaiset muutokset. Kystisen aknen muutokset ovat usein kipeitä ja aristavia ja jättävät helposti arpia. Arpien muodostuminen on kuitenkin yksilöllistä, eikä aina edes riippuvaista aknen vaikeusasteesta.

Aknea esiintyy erityisesti kasvoilla, hartioilla, rinnassa ja yläselässä. Kasvoilla varsinkin poskilla ja otsassa.

Aknen hoito

Akne on murrosiässä helppo todeta pelkästään oireiden perusteella. Myöhemmällä iällä voidaan laboratoriokokein varmistaa, että kyse ei ole muusta bakteerien aiheuttamasta iho-infektiosta.

Lievää aknea voi hoitaa kotikonstein. Tärkeää on huolellinen meikkien poisto sekä ihon päivittäinen pesu vedellä ja akneen soveltuvalla puhdistustuotteella. Apteekista saa hoitoon myös bentsoyyliperoksidivoidetta tai -geeliä. Voidetta tai geeliä käytetään yleensä öisin, ja vuodevaatteiden ja omien vaatteiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä peroksidia sisältävät tuotteet vaalentavat värillisiä kankaita.

Jos akne ei pysy kurissa kotihoidolla, jatkuu vuosia tai alkaa myöhemmällä iällä, on syytä hakeutua ihotautilääkärille. Akne voi aiheuttaa kipuja ja haitata sosiaalisia suhteita, joten näistäkin syistä on hyvä hakeutua hoitoon. Hoito estää myös aknearpien syntymistä.

Aknea voidaan hoitaa erilaisilla voiteilla ja geeleillä, ja näiden yhdistelmillä, sekä ulkoisen antibiootin (klindamysiini) ja bentsoyyliperoksidin yhdistelmällä. Tarvittaessa käytetään myös sisäisiä antibiootteja (tetrasykliini, lymesykliini, doksisykliini tai erytromysiini). Antibioottikuuri kestää yleensä kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen. Useimmilla sisäinen antibioottikuuri parantaa aknen, mutta se uusii helposti muutaman kuukauden sisällä kuurin lopettamisesta.

Naisilla myös antiandrogeeniä sisältäviä ehkäisypillereitä voidaan käyttää aknen hoitoon, jos ehkäisy on tarpeen muutenkin.

Ruokavalion, vitamiinien tai hivenaineiden ei ole todettu auttavan akneen. Jotkut kuitenkin kokevat valkoisen vehnän, sokerin ja maitotuotteiden vähentämisen auttavan. Tupakointi voi pahentaa aknea, joten sen lopettamisesta voi olla hyötyä.

Aknearpia voidaan hoitaa laserilla tai ihon hionnalla. Arpia kannattaa kuitenkin hoitaa vasta, kun taudin aktiivinen vaihe on ohi.

Vaikean aknen hoito isotretinoiinilla

Vaikean aknen kohdalla voidaan käyttää tehokkainta hoitoa, suun kautta otettavaa isotretinoiinikuuria. Isotretinoiini on A-vitamiinihappojohdannainen. Kuuri kestää tavallisimmin 5–6 kuukautta, ja sen voi määrätä vain ihotautien erikoislääkäri, ja hoito tapahtuu ihotautilääkärin seurannassa.

Naisten on huolehdittava ehkäisystä isotretinoiinikuurin aikana huolellisesti, sillä lääke aiheuttaa sikiövaurioita. Siittiöihin lääkkeellä ei ole haittavaikutuksia. Kuuri voi myös rasittaa maksaa, joten sen aikana seurataan maksa-arvoja sekä veren rasva-arvoja. Alkoholin käyttöön on myös kiinnitettävä huomiota, jotta maksa ei rasitu liikaa. Noin 15–20 %:lla hoidetuista akne uusiutuu kuukausien tai vuosien kuluttua myös isotretinoiinikuurin jälkeen.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00515 http://www.eucerin.fi/iho-ongelmat/akneen-taipuvainen-iho/yleistietoja-akneen-taipuvaisesta-ihosta http://www.terve.fi/akne/39594-nujerra-akne-nailla-konstein https://www.mehilainen.fi/ihohoidot/aknen-hoito http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00243 http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo96125.pdf