• info@tohtorille.fi

Atooppinen iho ilmenee kutisevana ihottumana | Tohtorille.fi

Atooppinen ihottuma, eli ekseema, on ihon tulehdussairaus, joka usein ilmenee jo vauvaiässä. Ihottuma vaihtelee paikkaa iän mukana ja oireilee kutinalla.

Mitä on atooppinen iho?

Atooppisen ihon taustalla on atopia. Atopia on perinnöllinen taipumus reagoida poikkeuksellisen herkästi useille ärsykkeille. Atooppinen iho päästää kosteuden haihtumaan pois ihosta helpommin ja vastaavasti ärsykkeet helpommin ihoon. Myös ihon rasvakoostumus on poikkeuksellinen.

Atooppiseen ihottumaan, eli ekseemaan, liittyy usein myös allerginen nuha tai astma. Ruoka-aineallergiat harvoin pahentavat aikuisen ihottumaa, mutta voivat olla merkityksellisiä alle vuoden ikäisillä vauvoilla.   

Atooppinen ihottuma ilmenee tavallisesti jo vauvaiässä, voi helpottaa lapsuudessa, ja palata taas aikuisena. Murrosiästä lähtien ihon rasvahiivat voivat pahentaa ihottumaa.

Ihottuma on tulehduksellista ja kutisee usein voimakkaasti. Raapimisen vuoksi iho monesti paksuuntuu, rupeutuu ja siihen tulee pieniä haavoja. Usein ekseemaan liittyy myös bakteeri-infektioita. Ihottuma voi ilmetä punoittavina, turvonneina laikkuina. Tulehdus voi aiheuttaa myös valkoisia alueita. Joskus ärtyneeseen ihoon nousee pieniä nesterakkuloita.

Atooppista ekseemaa pahentavat usein talvi, kuivattavat pesut, hiki, erilaiset ärsykkeet ja allergeenit iholla sekä stressi. Myös karkeat vaatekuidut voivat pahentaa ihottumaa. Atooppinen iho altistuu tavallista helpommin bakteeri-, virus- sekä sieni-infektiolle.  

Atooppinen iho eri ikäisillä

Ihottuman sijainnilla on tapana vaihdella eri aikoina. Vauvoilla ihottuma ilmestyy tavallisesti ensin päähän ja taipeisiin, myöhemmin poskiin ja raajoihin. Vauvojen atooppista ihottumaa kutsutaan usein maitoruveksi. Maitorupi on kuitenkin harhaanjohtava nimitys, sillä maito on harvoin ihottuman aiheuttaja.

Leikki- ja kouluikäisillä ihottumaa on tyypillisimmin taipeissa. Varsinkin tytöillä myös niin sanottu ratsupaikkaihottuma reisissä ja pakaroissa, ja pojilla käsi-ihottuma, ovat tavallisia.

Aikuisilla ihottuma painottuu yleensä kasvoihin ja vartalon talialueisiin. Ekseemaa voi olla myös koko keholla.   

Atooppisen ihottuman toteaminen

Atooppinen ihottuma todetaan yleensä ulkonäön ja oireiden perusteella, huomioiden muut mahdolliset ekseemat sekä syyhy. Ruoka-aineallergioita testataan ihopistokokein lähinnä alle vuoden ikäisiltä. Lisäksi voidaan tehdä muita allergiatestejä.

Atooppisen ihon kotihoito

Atooppisen ihon hoidon perustana on säännöllinen, päivittäinen kosteutus perusvoiteilla. Hoidon tavoite on rauhoittaa kutinaa ja hallita ihottumaa. Peseytyä voi normaalisti, ja iho tulee kuivata taputtelemalla hankaamisen sijaan. Välillä voi kokeilla myös voidepesuja, joissa saippua korvataan perusvoiteella. Myös hiuspohjaan voi kokeilla voidepesua.

Perusvoiteita kannattaa välillä vaihdella, ja niitä on hyvä olla käytössä eri kosteutustehoilla, jolloin voidetta vaihdellaan ihon kunnon mukaan. Perusvoiteisiin voi pyytää lääkäriltä reseptin, jolloin niihin saa Kela-korvauksen.

Atooppisen ihon hoito lääkkeillä

Atooppisen ihottuman hoitoon käytetään myös lääkevoiteita. Vaihtoehtoina ovat kortisonivoiteet sekä niin sanotut muusivoiteet. Kortisoneja on eri vahvuuksia, ja miedointa kortisonia saa apteekeista ilman reseptiä. Kortisonivoiteita käytetään lääkärin määräyksestä ja tavallisesti korkeintaan kahden viikon kuureina, joiden välissä pidetään vähintään viikon tauko.

Muusivoiteita, takrolimuusia ja pimekrolimuusia, käytetään kun kortisonin teho ei riitä. Niitä käytetään yksin, ilman muita hoitotuotteita. Perusvoidetta voi kuitenkin käyttää ihon kosteutukseen muutaman tunnin kuluttua lääkevoiteen käytöstä. Muusivoiteiden haittavaikutuksiin voi kuulua aluksi kuumotusta, kirvelyä ja punoitusta. Voiteet voivat myös herkistää kuumuudelle ja kylmälle sekä aiheuttaa ihoärsytystä alkoholin nauttimisen yhteydessä.

Lääkevoiteiden lisäksi atooppisen ihon hoitoon voidaan käyttää suun kautta otettavia antibiootteja. Vaikeissa tapauksissa lääkäri voi myös määrätä immunosupressiivisen lääkityksen. Ihottuman hoitoon voidaan käyttää myös UV-valohoitoa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00202 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00838 http://www.atopialiitto.fi/tietoa_atopiasta/atooppinen_ihottuma http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00841 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00839 http://www.atopialiitto.fi/tietoa_atopiasta/ihottuman_hoito