• info@tohtorille.fi

Aurinkoihottumasta kärsii jopa joka viides suomalainen | Tohtorille.fi

Aurinkoihottuma, monimuotoinen valoihottuma, on toiseksi yleisin auringon UV-säteilyn aiheuttama ihotulehdus. Voidaan puhua myös aurinkoallergiasta. Suomessa jopa viidennes väestöstä kärsii aurinkoihottumasta, monesti ne, joilla on atooppinen iho.

Aurinkoihottuman oireet

Nimensä mukaisesti monimuotoinen valoihottuma voi ilmetä eri muodoissa. Tavallisimmin aurinkoihottuma ilmenee vihurirokkoa muistuttavana, pieniläiskäisenä ihottumana. Ihottumaa edeltää kutina paljaana olleilla ihoalueilla, yleensä muutaman tunnin päästä auringossa olosta, toisinaan vasta päivän tai parin päästä. Kutinaa seuraa pian ihottuma, joka paranee tavallisimmin parissa päivässä, mutta joskus vasta parin viikon kuluessa. Yleensä ihottuma ei uusi saman kesän aikana.

Harvinaisempi muoto aurinkoihottumasta on suuri- ja koholäiskäinen ihottuma, joka ilmestyy myös vaatteiden peitossa olleille alueille. Ihottuma kutisee voimakkaasti ja sen paraneminen kestää useita viikkoja. Ihottuma muistuttaa verisuonitulehduksia eli vaskuliitteja. Harvinaisin muoto aurinkoihottumasta on valonokkosihottuma. Siinä ihottuma kehittyy nopeasti, minuuteissa, auringolle altistumisen jälkeen ja katoaa puolessa tunnissa. 

Joskus myös valoekseema luetaan monimuotoisen valoihottuman piiriin. Oireena on tällöin tasainen punoitus ja tulehdus auringolle altistuneella ihoalueella. Valoekseema kestää pari, kolme viikkoa.  

Muita UV-säteilyn aiheuttamia ihotulehduksia ovat auringonpolttama, valolääkeihottumat, krooninen aktiininen dermatiitti sekä fytofotodermatiitti.

Aurinkoihottuman hoito

Aurinkoihottumaa voidaan hoitaa hydrokortisonilla, kortisonivoiteella, antihistamiineilla ja kortisonitableteilla. Kortisonivoiteeseen tarvitsee lääkärin reseptin.

Kortisonitabletit ovat tehokkaampia kuin voiteet tai antihistamiinitabletit. Kortisonitabletteja otetaan kahden tai kolmen peräkkäisen päivän ajan. Erityisesti suuri- ja koholäiskäiseen ihottumaan kortisonitabletit ovat tehokkaita. Antihistamiinit purevat parhaiten valonokkosihottumaan. Hydrokortisonivoidetta tai voimakkaampaa kortisonivoidetta voi käyttää pieniläiskäisen ihottuman hoitoon. Hydrokortisoni voi lievittää myös valoekseemaa.

Suuri- ja koholäiskäisen ihottuman ilmaantuessa tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle. Niin ikään pitkään, viikkoja tai kuukausia, jatkuva pieniläiskäinen ihottuma tai valoekseema on syy lääkärikäynnille.

Aurinkoihottuman ehkäisy

Aurinkoihottuman ehkäisyksi iho suojataan vaatteilla ja korkean suojakertoimen aurinkosuojavoiteilla. Auringossa oloa kannattaa myös välttää sen ollessa polttavimmillaan noin kello 11–15 välillä. Auringon UVA- sekä UVB-säteet voivat molemmat aiheuttaa aurinkoihottuman.

Aurinkoihottumaa on mahdollista estää myös lääkärin määräämällä valohoidolla. Hoitokertoja on 10–15 ennen oirekauden alkua.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00204 http://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/102/aurinkoon http://www.terve.fi/ihotaudit/aurinkoihottuma