• info@tohtorille.fi

Hinkuyskä aiheuttaa rajuja yskänkohtauksia | Tohtorille.fi

Hinkuyskä (pertussis) on keuhkoputkentulehdus, jonka aiheuttaa bakteeri. Taudissa esiintyy rajuja yskänkohtauksia ja hengitysvaikeuksia. Hinkuyskä on hengenvaarallinen imeväisikäisillä vauvoilla.

Hinkuyskän oireet

Hinkuyskän aiheuttaa Bordetella pertussis -bakteeri, joka on erittäin tarttuva. Bakteeri tarttuu pisaratartuntana, esimerkiksi yskiessä ja aivastellessa. Bakteeri erittämä toksiini aiheuttaa taudin oireet. Hinkuyskästä käytetään myös nimitystä pertussis.

Alle kolmen kuukauden ikäisen, rokottamattoman vauvan hinkuyskätartunta aiheuttaa niin sanotun tyypillisen hinkuyskän. Aluksi oireet ovat samanlaisia kuin tavallisessa flunssassa, nuhaa ja yskää, mutta viikon tai parin viikon kuluessa alkavat taudille tyypilliset yskänkohtaukset. Kuume ei yleensä ole hinkuyskän oire, mutta voi liittyä johonkin sen lisätautiin.  

Yskänkohtaukset ovat rajuja ja niitä voi olla päivässä muutamista useisiin kymmeniin. Yskänkohtausten aikana lapsen on vaikea saada henkeä, hengitys vinkuu ja ihonväri voi muuttua sinertäväksi. Yskänpuuskan jälkeen lapsi saattaa myös oksentaa. Imeväisikäisillä ei välttämättä esiinny hengityksen vinkumista vaan hengityskatkoja kohtauksen jälkeen. Kohtausten välillä lapsi voi yleensä hyvin.

Vauvat voivat harvinaisina komplikaatioina saada hinkuyskän aikana jopa kouristuksia ja aivovaurioita.

Rokotuksen saanut aikuinen tai lapsi voi myös sairastua hinkuyskään, jolloin on kyse niin kutsutusta epätyypillisestä tautimuodosta. Tällöin oireena on pitkittynyt yskä, joka on usein voimakasta ja puuskittaista, mutta ei aiheuta hengitysvaikeuksia tai hengityksen vinkumista. Yskä voi olla limaista tai kuivaa ja jatkua jopa viikkojen ajan.

Hinkuyskän hoito

Hinkuyskäepäily on aina syy hakeutua heti hoitoon. Pienten lasten kovat yskänkohtaukset tai pitkään jatkunut yskä on syytä tutkia. Yskää on hyvä osata kuvailla tarkasti, sillä kohtausten välillä lapsi on tavallisesti hyväkuntoinen. Hinkuyskä voidaan todeta joko bakteeriviljelyn tai verikokeen avulla.

Hinkuyskää hoidetaan antibiooteilla. Koska oireet aiheuttaa kuitenkin bakteerien tuottamat toksiinit, joita on jo ehtinyt kehittyä, ei antibiootit yleensä tehoa kovin hyvin. Isommat lapset voidaan hoitaa kotona ja antibioottien lisäksi hoitona on oireiden lievitys. Yskänlääkettä voi käyttää, mutta sekin tehoaa yleensä huonosti. Ilmankostutin voi helpottaa lapsen oloa ja on pidettävä huoli, ettei lapsi altistu millekään hengitysteitä ärsyttävälle, kuten tupakansavulle.

Imeväisikäiset hinkuyskäpotilaat hoidetaan sairaalassa. Yleensä sairaalahoito kestää pari viikkoa. Antibioottihoidon lisäksi sairaalassa pidetään huoli, että vauva hengittää kunnolla. Lisäksi voidaan antaa esimerkiksi nesteytystä suoraan suoneen.

Hinkuyskän ehkäisy

Suomessa hinkuyskä on saatu hyvin kuriin rokotuksilla. Hinkuyskärokote annetaan ensimmäisen kerran kolmen kuukauden iässä, tätä seuraa kolme rokoteannosta ja yksi tehosteannos. Hinkuyskärokotteen teho ei kuitenkaan ole täydellinen ja rokotettu lapsi tai aikuinen voi saada taudin. Hinkuyskän sairastaminen antaa suojan taudilta muutamaksi vuodeksi, mutta ei koko loppuelämäksi.

Sairastunutta lasta ei saa viedä päivähoitoon tai kouluun ennen kuin yskänkohtaukset ja hengityksen vinkuminen ovat loppuneet. Tauti on tarttuva jo ennen oireiden alkua ja voi tartuttaa jopa neljän viikon ajan yskänkohtausten alkamisesta. Antibioottikuuri estää tartuntaa, ja tartuntavaaran pitäisi olla ohi viiden päivän jälkeen antibioottihoidon aloituksesta.

Isommalla lapsella ja aikuisella hinkuyskä voi olla vaikea tunnistaa. Flunssaisten tai yskivien tulisikin pysytellä pois vauvojen läheisyydestä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00129 http://www.sairaslapsi.com/sairaudet/hinkuyska http://www.terve.fi/terveyden-abc/mita-sinun-tulee-tietaa-hinkuyskasta http://www.terve.fi/73705-mita-hinkuyska-on