• info@tohtorille.fi

Karies eli hampaiden reikiintyminen | Tohtorille.fi

Karies eli hampaiden reikiintyminen (hammasmätä) on yleinen suun sairaus niin aikuisilla kuin lapsilla. Kariekseen vaikuttavat bakteerit hampaiden pinnalle kertyvässä plakissa, ruokailutottumukset sekä syljen ja hammaskudoksen ominaisuudet.

Karieksen synty

Kariesbakteerit (esim. mutans streptokokki) tarttuvat usein jo lapsena vanhemmilta ja asettuvat kehittyvään suun mikrobistoon. Aikainen tartunta lisää riskiä hampaiden reikiintymiselle koko elämän ajan. Bakteerit kertyvät hampaan pinnalle bakteeripeitteeksi, plakiksi.

Kariesbakteerit käyttävät aineenvaihdunnassaan hiilihydraatteja, erityisesti sokereita, tuottaen happoja, jotka liuottavat hammaskiilteestä mineraaleja. Happohyökkäys kestää noin puoli tuntia, kunnes sylki neutraloi hapot, ja mineraalit palautuvat hampaaseen korjaten vauriot. Syljen puolustustekijät eivät kuitenkaan välttämättä pysy usein toistuvien happohyökkäysten perässä ja kiille saattaa vaurioitua pysyvästi, ja hampaaseen syntyy reikä. Tästä syystä tulisi välttää sokeristen välipalojen napostelua usein.

Karies on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat bakteerien määrän ja ruokailun lisäksi syljen ja hammaskudoksen ominaisuudet. Joillekin reikiä syntyy hyvinkin nopeasti, kun taas toisille karieksen kehittyminen reiäksi asti vie vuosia. Hampaissa voi olla myös reikiintymiselle altistavia kehityshäiriöitä tai sairaus, lääkitys tai jonkin sairauden hoito voi heikentää syljen eritystä ja laatua, altistaen reikiintymiselle.

Karieksen oireet

Karies oireilee tavallisesti ensimmäisenä hampaiden vihlonnalla ja arkuutena kylmälle. Hammasytimeen asti ulottuva reikä oireilee arkuutena kuumalle ja hampaan koputukselle sekä jomottavana kipuna, kun hammasydin pääsee tulehtumaan.

Hampaat reikiintyvät tavallisimmin poskihampaiden purupinnoilta, hammasväleistä sekä ienrajoista.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Karieksen hoito

Karies voidaan joskus pysäyttää, jos hammashoitoon hakeutuu ajoissa. Kariesta epäillessä onkin parasta hakeutua hoitoon heti. Alkava vaurio tulee pitää puhtaana, joilloin se mineralisoituu, eikä reikää pääse syntymään.

Reiäksi edennyt karies hoidetaan paikkaamalla hammas. Vaurioitunut hammaskudos poistetaan ja täytetään paikka-aineella, tavallisimmin muovilla tai keramialla. Jos hammas on vaurioitunut pahasti, voi olla paras kruunuttaa hammas. Kruunutus suojaa hammasta lohkeamilta ja  tasapainottaa purentaa.

Mikäli karies on edennyt hammasytimeen asti, ja on syntynyt hammasytimen tulehdus (pulpiitti), tulee hampaalle tehdä juurihoito ennen paikkausta tai kruunutusta. Juurihoidossa hampaan tulehtunut ydin poistetaan, ydin desinfioidaan ja täytetään juurentäyttöaineella.

Karieksen ehkäisy

Karieksen ehkäisyssä oleellista on hyvä suuhygienia, fluori, ksylitoli sekä terveelliset ruokailutottumukset.  

Hampaat tulee pestä kahdesti päivässä fluorihammastahnalla. Muitakin fluorivalmisteita voi käyttää tai käydä hampaiden fluorauksessa, mutta lisäfluorin käytöstä on hyvä keskustella hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa. Fluori sekä ehkäisee hammaskiilteen mineraalien liukenemista että auttaa liuenneita mineraaleja uudelleen mineralisoitumaan. Hyvään suuhygieniaan kuuluu, myös hammasvälien puhdistus kerran päivässä hammaslangalla, hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Ksylitoli ehkäisee bakteerien toimintaa ja kasvua sekä pysäyttää syönnin jälkeen happohyökkäyksen. Syönnin jälkeen ksylitolipurukumin tai -pastillin pureskelu on siis hyvä tapa ehkäistä kariesta. Purukumi tai pastilli pitää pureskella välittömästi ruokailun jälkeen. Pureskelusta on myös se hyöty, että se lisää syljen eritystä, mikä auttaa happohyökkäyksen katkaisussa ja mineraalien uudelleen mineralisoitumisessa.

Terveellinen ruokavalio ja sokeristen välipalojen välttäminen on tärkeässä osassa karieksen ennaltaehkäisyä. Tällöin bakteereille ei ole tarjolla niin paljon ravintoa ja happohyökkäyksiä on harvemmin, joilloin sylki ehtii korjaamaan vauriot.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00704 http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/karies-hampaan-reikiintyminen#.VsMUWfmLTRY http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-hoitotoimenpiteet/juurihoito#.VsMk4vmLTRY