• info@tohtorille.fi

Klamydia on bakteeritartunnan aiheuttama sukupuolitauti | Tohtorille.fi

Klamydia on bakteeritartunnan aiheuttama sukupuolitauti. Klamydiatartuntojen määrä on ollut kasvussa Suomessa ja alueittain esiintyy jopa epidemioita. Klamydia on varsinkin naisilla usein oireeton, mikä edistää taudin leviämistä.

Klamydian aiheuttaja

Klamydian aiheuttaa Chlamydia trachomatis -bakteeri. Bakteeri on yleisin sukupuolitautien aiheuttaja ja tarttuu yhdynnässä.

Suomessa todettiin vuonna 2014 noin 13 220 klamydiatartuntaa. Noin 60 % näistä tartunnoista todettiin naisilla. Nykyään jo noin neljännes tartunnan saaneista on alle 20 -vuotiaita.

Klamydian oireet

Klamydian oireet ilmenevät 1–3 viikon kuluessa tartunnasta. Naisilla tavallisin ilmenemismuoto on kohdunkaulan tulehdus eli servisiitti. Kohdunkaulan tulehdus on monesti oireeton, mutta oireina voi esiintyä poikkeavaa valkovuotoa, veristä tiputteluvuotoa ja kirvelyä virtsatessa. Myös tihentynyt virtsaamisen tarve ja lantiokipu ovat mahdollisia oireita. Tulehdus voi edetä kohdun limakalvoille, jolloin oireina voi olla myös alavatsakipuja ja epäsäännöllistä kuukautisvuotoa.

Miehillä klamydia aiheuttaa tyypillisesti virtsaputken tulehduksen, eli uretriitin, mutta se voi aiheuttaa myös lisäkiveksen tulehduksen eli epididymiitin. Tavallisimmat oireet miehillä ovat virtsaputken kirvely ja vuoto.

Naisilla klamydia voi aiheuttaa myös vakavan lantion alueen tulehduksen PID:n (pelvic inflammatory disease). Tulehdus voi edetä aina munanjohtimiin ja munasarjoihin asti ja aiheuttaa pahimmillaan kohdunulkoisia raskauksia ja hedelmättömyyttä. Myös miehillä klamydia voi alentaa hedelmällisyyttä.

Naisilla ainakin 90 % tartunnoista on oireettomia ja miehilläkin noin puolet. Oireettomuuden vuoksi taudin toteamiseen voi mennä aikaa jopa kuukausia ja tauti pääsee leviämään helposti.

Klamydian hoito

Klamydiatesteihin tulee hakeutua aina, jos epäilee tartuntaa. Aktiivisesti suojaamatonta seksiä harrastavien tulisi käydä klamydiatesteissä säännöllisesti, taudin yleisen oireettomuuden vuoksi.

Klamydia voidaan niin miehillä kuin naisilla todeta ensivirtsasta. Näyte otetaan aikaisintaan 5–7 vuorokauden kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Ennen virtsanäytteen antoa tulee olla kaksi tuntia virtsaamatta. Naisilla tauti voidaan todeta myös kohdun kaulakanavasta otetusta tikkunäytteestä. Tutkimus voidaan tehdä myös virtsaputken pumpulipuikkonäytteestä. Kun klamydia todetaan, tulee myös altistuneet partnerit tutkia ja hoitaa.

Klamydia hoidetaan antibiooteilla. Usein käytetään kerta-annoksena otettavaa atsitromysiiniä. Jos naisella on syntynyt sisäsynnytintulehdus, hoitona on kahden viikon antibioottikuuri. Nuorilla naisilla kuumeinen tulehdus hoidetaan yleensä sairaalassa.

Seksin harrastamisesta tulee pidättäytyä viikon ajan hoidon jälkeen. Kondomia käytetään tämän jälkeen siihen asti, että jälkiseurannassa tauti on todettu parantuneeksi. Kontrollikäynti on yleensä noin kolmen, neljän viikon kuluttua hoidosta.

Klamydian hoito on Suomessa ilmaista kunnallisessa terveydenhuollossa.

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa klamydialta. Kondomin käytön lisäksi tartuntojen ehkäisyssä auttavat säännölliset sukupuolitautitestit.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00139 http://www.terve.fi/klamydia/klamydia