• info@tohtorille.fi

Lihasreuma on pääasiassa iäkkäiden sairaus | Tohtorille.fi

Lihasreuma, eli polymyalgia rheumatica, on pääasiassa iäkkäillä esiintyvä reumaattinen sairaus. Taudissa esiintyy lihaskipuja ja lihasten jäykkyyttä eri puolilla kehoa.

Mikä on lihasreuma?

Polymyalgia rheumatica, lihasreuma, on kohtalaisen harvinainen reumaattinen sairaus. Siihen sairastuvat tavallisimmin noin 70 -vuotiaat ja 50 -vuotiailla tai nuoremmilla sairaus on harvinainen. Yli 50 -vuotiaista lihasreumaan sairastuu noin 5–10 henkilöä kymmenestä tuhannesta.

Lihasreuman aiheuttajaa ei tiedetä. Naiset sairastuvat miehiä useammin, noin kaksi kolmasosaa sairastuneista on naisia.

Lihasreuman oireet

Lihasreuman oireet alkavat usein äkillisesti, parissa päivässä, mutta voivat kehittyä hitaamminkin, muutaman viikon kuluessa. Tavallisesti sairaus aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä niska-hartiaseudun ja lantion sekä reisien alueen lihaksissa. Kivut ovat usein pahimmillaan yöllä ja aamulla, ja aamujäykkyys lihaksissa pitkittyy ja saattaa vaikeuttaa esimerkiksi pukeutumista. Nivelissä voi olla kipuja, mutta harvoin turvotusta.

Joskus ennen muiden oireiden puhkeamista voi esiintyä poikkeuksellista väsymystä jopa kuukausien ajan. Sairaus jatkuu yleensä pitkään ja siihen voi liittyä yleisoireita, kuten laihtumista ja lievää kuumetta.

Jos lihasreumaan liittyy päänsärky ja ohimoiden aristus, voi kyse olla ohimovaltimon tulehduksesta. Temporaaliarteriitti on yleinen lihasreumapotilailla, jopa noin 40 % sairastuneista todetaan myös ohimovaltimon tulehdus. Temporaaliarteriitti vaatii nopeaa hoitoa, sillä se voi pahimmillaan johtaa sokeuteen.

Lihasreuman hoito

Lihasreumaa epäillessä tulee aina hakeutua tutkimuksiin. Sairaus voidaan todeta potilaan oireiden, iän ja kohonneiden tulehdusarvojen perusteella. Ohimovaltimon tulehdusta epäiltäessä valtimosta otetaan koepala mikroskooppista tutkimusta varten. Tarvittaessa poissuljetaan muita sairauksia, jotka voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita.

Polymyelgia rheumatican hoitona käytetään kortisonia. Kortisonitabletteja syödään pitkään ja annosta pienennetään vähitellen, jotta löydetään pienin mahdollinen annos, jolla oireet pysyvät poissa. Kortisoni ei paranna sairautta, mutta pitää oireet poissa. Lihasreuma paranee tavallisesti itsestään vuoden tai parin aikana. Jos lihasreumaan liittyy temporaaliarteriitti, hoitona on kortisoni suurella annostuksella.  

Joskus hoitona käytetään myös muita reumalääkkeitä, kuten metotreksaattia. Temporaaliarteriitin aiheuttaessa silmäoireita annetaan potilaalle yleensä myös asetyylisalisyylihappoa veritulpan ehkäisyksi. Kortisonikuuriin liittyy aina myös osteoporoosin riski, joten hoitoon liitetään aina osteoporoosilääke.

Lihasreumaa ei tiettävästi voi ehkäistä. Hoidettuna sairaus kuitenkin parantuu lähes kaikilla.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00060 http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/polymyalgia-rheumatica/ http://www.terve.fi/nivelreuma/temporaaliarteriitti-ja-polymyalgia-rheumatica-varhainen-toteaminen-ja-nopea-hoito