• info@tohtorille.fi

Märkärupi on pääasiassa lapsien ihoinfektio | Tohtorille.fi

Märkärupi on pääasiassa lapsilla esiintyvä ihoinfektio. Märkärupi tarttuu helposti ja aiheuttaa pieniä epidemioita, varsinkin loppukesästä. Vastasyntyneelle lapselle märkärupi voi olla vaarallinen.

Märkäruven aiheuttajat

Märkäruven aiheuttaa streptokokki- tai stafylokokkibakteeri, joskus molemmat. Stafylokokkia ja streptokokkia on normaalisti iholla, nenässä tai suussa, mutta päästessään naarmun kautta tunkeutumaan ihoon, ne aiheuttavat tulehduksen.

Märkärupea esiintyy lähinnä lapsilla. Bakteerit tunkeutuvat ihoon muun muassa naarmujen, hyönteisten puremien tai ihottuman kautta, Bakteerit myös leviävät helposti lapsilla eri osiin kehoa tai toisiin lapsiin, kun lapsi koskettelee märkärupea.

Märkäruven oireet

Märkärupi ilmestyy yleensä kasvoihin, tavallisesti suupieleen tai sierainaukkoon. Ensimmäinen oire on punoittava, kutiava läikkä, johon ilmestyy rakkula tai useampi. Rakkulat saattavat jäädä huomaamatta kunnes ne jo puhkeavat.

Puhjenneesta rakkulasta leviää iholle kudosnestettä, joka muodostaa iholle keltaista karstaa tai rupea. Rakkulat ja ruvet leviävät iholla laajemmalle. Usein märkärupi leviää muualle kehoon, esimerkiksi käsiin ja hiusrajaan lapsen kosketellessa rupea. Märkärupi voi levitä mihin tahansa iholla.

Iho-oireiden lisäksi tulehdus saa usein paikalliset imusolmukkeet turpoamaan ja aristamaan. Laaja-alaisessa märkäruvessa oireena voi olla myös kuume. Joskus märkärupeen liittyy myös imusuonitulehdus, joka näkyy iholla tummana, aristavana juovana, joka lähtee märkäruvesta kohti lähintä imusolmuketta.

Vastasyntyneellä lapsella märkäruven oireet ovat voimakkaammat ja tulehdus voi olla jopa hengenvaarallinen. Iholle ilmestyy suuria, kirkkaita rakkuloita, jotka lisääntyvät nopeasti. Rakkulat puhkeavat ja rupeutuvat muutamassa päivässä.

Märkäruven hoito

Märkärupi on yleensä melko helppo todeta. Kasvoissa se tosin voi olla samankaltainen kuin herpes. Tutkimuksina käytetään bakteeriviljelyä ja herpesnäytettä, joskus muitakin laboratoriokokeita.

Kotona märkärupea voidaan hoitaa apteekeista reseptittä saatavalla antibioottivoiteella. Voidetta laitetaan kahdesti päivässä saippuapesun jälkeen ruven alueelle. Hoitoa jatketaan noin viikon ajan. Kotihoito riittää, kun märkärupi on alle kuuden neliösenttimetrin alueella.

Lääkärin vastaanotolle tulee hakeutua seuraavana päivänä, jos märkärupi on laaja (yli kuusi neliösenttimetriä), tila ei ala paranemaan hoidolla parissa päivässä tai lapsella on kuumetta ja huono olo. Vastasyntyneen märkärupi on aina aihe hakeutua välittömästi lääkäriin ja vastasyntyneet hoidetaan sairaalassa.

Lääkäri määrää tavallisesti märkärupeen antibioottivoiteen lisäksi suun kautta nautittavan antibioottikuurin. Tarvittaessa aiheuttajabakteeri varmistetaan bakteeriviljelyllä sopivimman antibiootin valintaa helpottamaan.

Märkäruven ehkäisy

Märkärupea esiintyy lapsilla ja se leviää helposti päiväkodissa tai koulussa. Leviämistä voidaan ehkäistä hyvällä hygienialla, käsien saippuapesulla ja käsidesinfektiohuuhteilla. Lelut, vaatteet ja lakanat pestään päivittäin. Lapsien tulee myös käyttää vain omia pyyhkeitä.

Märkärupi voi levitä vielä rupivaiheessakin, vaikka hoito olisi aloitettu. Päiväkoti-ikäistä lasta ei pidä viedä hoitoon ennen kuin kaikki haavaumat ovat kuivuneet ja ruvet irronneet. Isompi, kouluikäinen lapsi, joka osaa huolehtia jo hygieniastaan paremmin, voi mennä kouluun. Märkäruven peittäminen siteellä estää leviämistä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00456 http://www.sairaslapsi.com/sairaudet/markarupi http://www.terve.fi/73284-mita-markarupi-on